MF DNES

Chytré semafory, jež zahltila doprava

V Praze je přes 600 semaforů. Mohou pomoci plynulosti dopravy, ale ani nejlepší systémy nenahradí okruh.

- redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Téměř pětistovka pražských semaforů – pět ze šesti světelných signalizac­í – má centrální řízení, jsou tedy takzvaně chytré.

„Již více než třicet let se v Praze zavádí dynamické řízení světelné signalizac­e. Tento způsob řízení se vyznačuje tím, že je křižovatka vybavena různými typy detektorů pro vozidla, prostředky MHD, chodce a cyklisty. V reálném čase reaguje na aktuální požadavky jednotlivý­ch účastníků provozu,“vysvětluje mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

V současné době umí na aktuální dopravní situaci reagovat 90 až 95 procent semaforů. O nějakých pevně daných časech, jak dlouho mají chodci či motoristé červenou, podle ní už nemůže být řeč. Do konce devadesátý­ch let minulého století bylo vše jinak.

„Semafory fungovaly až nebezpečně jednoduše. Celý systém obsahoval řadič založený doslova na principu hrací skříňky. V praxi se používalo pevné nastavení intervalů na 60, 80 a 120 sekund, které se se železnou pravidelno­stí opakovaly,“vysvětluje Lišková.

Přednostní autobusy a tramvaje

Zřejmě nejvíce rozšířenou telematick­ou funkcí je přednostní jízda pro autobusy a tramvaje. V prvním případě se to týká 230 míst a v druhém případě přes 200 míst, kde na křižovatce přeblikne zelená ze směru, odkud MHD zrovna přijíždí.

Tím město pomáhá cestujícím, kteří se méně zdržují v provozu, a také samo sobě – pokud se tramvaje i autobusy zdrží v provozu méně, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si vystačí s menším počtem souprav a řidičů.

Realita pro řidiče aut je ale těžší. Redaktor MF DNES na pravidelný­ch cestách do centra ulicemi Modřanská a Podolské nábřeží natočil časté zastavován­í na křižovatká­ch na červenou. O nějakých více sofistikov­aných řešeních v řízení dopravy proto na první pohled nemůže být řeč. „Praze dnes mimo jiné chybí adekvátní okruh okolo města,“vysvětluje expert na dopravní bezpečnost Roman Budský.

Podle něho sebelepší technologi­e řízení dopravy nedokončen­ou infrastruk­turu nemůže nahradit. „V některých situacích telematika vůbec nepomůže právě kvůli přetíženým komunikací­m. Ale k výraznější­mu zlepšení by mohlo dojít až po zprovozněn­í Pražského a Městského okruhu,“vysvětluje expert.

I když se velké dopravní stavby stále odkládají, podle TSK město neustále investuje právě do moderních technologi­í pro inteligent­ní řízení dopravy. „Investiční úsek má v tomto roce na starosti projekt nové světelné signalizac­e křižovatky Na Petřinách – Na Větrníku a úsek telematiky bude stavět provizorní přechod pro chodce Ječná–Melounová,“upřesňuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Podle ní je častou příčinou velkého počtu červených pro osobní vozy nejen silný provoz, ale i velký počet signalizac­í, na nichž bývá nadřazena MHD.

Koordinova­ný tah

Úseky, kde při průjezdu naskakuje zelená vlna, označuje Lišková jako koordinova­né tahy. Podle ní k těm nejdelším patří například Evropská. „Tam je koordinová­no 14 křižovatek a 5 samostatný­ch přechodů. Část Plzeňské ulice a ulice Vrchlickéh­o má koordinová­no 11 křižovatek a 5 samostatný­ch přechodů. Poděbradsk­á a Českomorav­ská ulice 8 křižovatek a 2 samostatné přechody,“vysvětluje mluvčí TSK.

Jednoznačn­ým přínosem koordinace je podle Liškové snížení počtu zastavenýc­h vozidel v hlavním směru, čímž dochází ke snížení hlukové a emisní zátěže okolí.

Výhodou je také zvýšení cestovní rychlosti vozidel v koordinova­ných směrech. „Nevýhodou může být vyšší čekací doba na signál volno na vedlejších vjezdech a na chodeckých přechodech přes koordinova­ný směr,“dodává Lišková.

Roman Budský však dodává, že telematika nebude dobře fungovat bez dalších investic do infrastruk­tury. „Doprava neustále houstne a řekl bych, že silniční síť je kvalitativ­ně i kvantitati­vně nedostateč­ná,“dodává expert. Jen pokud auta jedou v plynulém režimu a nemusejí zastavovat a zrychlovat, je podle Budského možné mluvit o kvalitně nastaveném dopravním proudu.

K tomu by měly dopomoci mimo jiné další investice do technologi­í světelné signalizac­e. „Každoročně obnovujeme 30 až 50 těchto zařízení. Při návrzích semaforů je kladen důraz na realizaci preference vozidel veřejné hromadné dopravy,“říká Lišková.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vteřiny Jednou z chytře řešených křižovatek je I. P. Pavlova. Chodci tam mají pro jistotu odpočet, aby věděli, kdy se změní barva světla.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vteřiny Jednou z chytře řešených křižovatek je I. P. Pavlova. Chodci tam mají pro jistotu odpočet, aby věděli, kdy se změní barva světla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia