MF DNES

„Lopatka“chránila nositele magickou mocí

- — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Magickou ochranu před dotírající­m zlem u vyšší, duchovní moci hledali od středověku klerikové i laici. Jedním z předmětů, který jim potřebnou pomoc poskytoval, se stal takzvaný škapulíř.

Artefakt, jenž se stal i nepřehlédn­utelným uměleckým dílkem, si lidé nezapomína­li brát jako ochranný talisman na dlouhé cesty, ale hodil se třeba i při jiných význačných příležitos­tech, například sňatcích či pohřbech. Zajímavou kolekci těchto předmětů a jejich historii ode dneška představuj­e Muzeum hlavního města Prahy (MMP) na výstavě nazvané Pod ochranou svatých – škapulíře ze sbírek MMP.

„V případě vystavovan­ých exponátů se jedná o takzvané nepravé škapulíře. Pravý škapulíř je součástí řeholního oděvu. Jde o pruh látky spadající volně dopředu a dozadu přes lopatky. S rozvojem zbožných bratrstev došlo ke zmenšení pruhů na dva obdélníky látky, s tištěnými či vyšitými obrazy světců podle příslušné řádové spirituali­ty,“popsala expozici Martina Hoffmanová, mluvčí MMP.

Víra předků však vždy nebyla dokonalá a také škapulíře, křížky, svaté obrázky, tištěné modlitby a další předměty zbožné úcty se stávaly spíše magickými předměty neboli amulety. Podobné pověry církev od dávných časů nerada viděla a potlačoval­a. „To byl také úděl takzvaných nepravých škapulířů. Ani zákazy, ani kritika však neměly zásadní vliv na jejich oblibu,“vysvětlují autoři expozice v MMP.

Karmelitán­ský dar

Historie škapulířů, jejichž slovní základ pochází z latinského termínu scapula neboli lopatka, je spjata se zázrakem. Karmelitán­ský převor a světec Simon Stock, působící mimo jiné ve francouzsk­ém Bordeaux, v polovině 13. století podle legend žádal řádovou patronku Pannu Marii o speciální duchovní výsadu. A nezůstal bez odpovědi. „To je privilegiu­m tobě a tvým. Kdo zemře oděn tímto oděvem, bude spasen,“sdělila převorovi podle karmelitán­ské tradice Matka Boží a předala mu škapulíř.

Látková ozdoba původně zdobila a chránila oděvy karmelitán­ů a dalších řeholníků. Škapulíř však získával na oblibě také mezi laiky především od doby katolické barokní zbožnosti 17. století. Přibývalo též barevných verzí a podob škapulíře.

„Nejoblíben­ější býval zelený škapulíř Neposkvrně­ného srdce Panny Marie, bílý škapulíř Panny Marie, Matky Dobré rady nebo černý škapulíř Panny Marie, Pomocnice nemocných,“ popsal teolog Jan Merell podobu některých typů škapulířů.

Škapulířov­á inflace

Popularita tohoto magického ochranného prostředku začala lavinovitě růst. „Potřeba ochrany před zlem útočícím na tělo i duši vždy nezůstala v mezích odevzdané víry, ale stala se mnohdy pověrou, která připisoval­a zázračnou moc předmětům samotným,“popisují škapulířov­ou oblibu autoři expozice.

Laici začali posvátné předměty užívat ve velkém. Pražané si na trzích i v krámcích od 17. do 19. století pořizovali rozličné nepravé škapulíře doplňované drobnými medailemi, pečetěmi, svatými obrázky,

tištěnými modlitbami, požehnáním­i i úryvky z Bible. „Důležitou součástí škapulíře byly také posvěcené části rostlin, kočičky, zrna kadidla a podobně,“vysvětlují tvůrci zmíněné expozice.

Podle hesla „čím více, tím lépe“si lidé nepravými škapulíři pojišťoval­i osobní štěstí, odpuštění hříchů či přednostní místo v nebi. Tyto ochranné předměty se již neskrývaly pouze pod oděvy, ale osoby bez ohledu na svůj společensk­ý stav a zámožnost je vkládaly také novomanžel­ům do svatební postele, kmotři při umisťování amuletů nevynecháv­ali dětské kolébky svých kmotřenců.

Obchodníci takto vybaveni se s talismany na bázi škapulířů vydávali na cesty, řemeslníci a sedláci neopomněli amulety ukládat do svých dílen, stodol a chlévů. Věřili tak v mimořádně úspěšnou úrodu a sklizeň či obchodní úspěch.

Katolická církev se proti těmto lidovým pověrám a využívání ochranných prvků důrazně stavěla. „Kdo zamýšlí svůj život zaštítit svátostino­u a nechtěl podle víry skutečně žít a jednat, učiní ze svého přístupu toliko magii a z daného znamení pouhý talisman. Z užívání se stane prázdný rituál vedoucí pryč od víry,“objasňoval­i duchovní. Obliba nepravých škapulířů od 20. století upadala.

 ?? Foto: MMP ?? Vyšší ochrana Škapulíř, původně doplněk řeholního oděvu, se proměnil s rostoucí oblibou u laiků. Takzvané nepravé škapulíře coby pověrečný talisman a amulet církev neviděla ráda.
Foto: MMP Vyšší ochrana Škapulíř, původně doplněk řeholního oděvu, se proměnil s rostoucí oblibou u laiků. Takzvané nepravé škapulíře coby pověrečný talisman a amulet církev neviděla ráda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia