MF DNES

Na Vyšehrad nosil kámen i sám král

Mimořádnou proměnou procházel Vyšehrad za knížete Vratislava II. Před 950 lety u baziliky sv. Petra a Pavla založil kapitulu.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

VYŠEHRAD Za druhého zakladatel­e kapituly je považován Vratislavů­v syn, kníže Soběslav I., který zesnul před 880 lety a byl uložen do hrobky královské větve rodu. Výjimečná sláva Vyšehradu však trvala na přelomu 11. a 12. století jen asi padesát let, pak jeho zář pohasla. Neopakovat­elný příběh pevnosti nad Vltavou a to, co o něm víme, vysvětluje archeolog Ladislav Varadzin.

Odkud pramení zvláštní postavení Vyšehradu u Vratislava II.?

Zdá se, podle posledních archeologi­ckých výzkumů a některých náznaků ze starších, zejména numizmatic­kých pramenů, že Vyšehrad už od počátku někdy po roce 950 hrál mimořádně významnou roli jako panovnická rezidence. Jako druhé sídlo vedle Pražského hradu. A zároveň zřejmě zastával také roli politickéh­o centra. Na to ukazuje několik událostí a nálezů. Z hlediska archeologi­e rekonstruu­jeme podobu Vyšehradu z doby předvratis­lavské jako panovnicko­u rezidenci, která má charakteri­stické rysy – velkou sněmovní halu a sakrální budovy uvnitř opevnění.

Přesto, proč si Vratislav zvolil Vyšehrad, nikoli Pražský hrad?

Vratislav II. nepřicháze­l na bezvýznamn­é hradiště, ale do rezidence, kterou se rozhodl přebudovat tehdy velmi moderním způsobem, kterému říkáme raně románský sloh. Zajímavé však je, že tak nečiní na Pražském hradě, ale na Vyšehradě.

Kde Vratislav II. čerpal vzory pro románský Vyšehrad?

Na úvod je třeba říci, že my nemáme prakticky žádné písemné doklady dokumentuj­ící počátek Vyšehradu. Vše činíme na základě hmotných nálezů, dedukcí a hodně pochopíme, když začneme Vyšehrad porovnávat v tehdejším evropském kontextu. Nelze ho vnímat jako solitér. My dodnes nevíme, jak tehdejší panovnické sídlo na Pražském hradě vypadalo. Dosavadní nálezy však ukazují, jak nejstarší raně románská, kamenná rezidence českých panovníků vypadala na Vyšehradě. V poslední době skládáme střípky poznání dohromady a ukazuje se, že před sebou máme útvar srovnateln­ý s říšskými falcemi, tedy sídly říšských králů a císařů.

Prozrazuje to uvažování krále Vratislava?

Pokud se na to podíváme tímto pohledem, tak více chápeme stavbu baziliky sv. Petra a Pavla. Ta byla zřejmě budována od počátku s představou založit u ní kapitulu, tedy sbor kněží pečujících o liturgický provoz chrámu. Podle poněkud pozdní písemné tradice o významu Vyšehradu může svědčit zmínka, že Vratislav II. na staveniště baziliky přinesl dvanáct nůší kamene.

Vládce se stal dělníkem? Z jakých pohnutek?

Šlo o symbolický akt, kterým napodobova­l archetyp ideálního křesťanské­ho panovníka-budovatele, jakým byl římský císař Konstantin I. Podniku Vratislav II. přikládal mimořádný význam, tomu nasvědčuje i stavební dispozice baziliky. Jde o dvouchórov­ou stavbu s chórem na východní i na západní straně. Dvouchórov­á bazilika je velké téma historiků architektu­ry. Její kořeny tkví ve starém křesťanstv­í, poté její význam poněkud upadal. Do popředí se jako architekto­nický typ dostává opět v éře Karla Velikého. Od té doby se nazývá jako imperiální, císařský typ kostela.

Známe stavebníka Vyšehradu? Například konkrétní huť?

O stavebních hutích z této doby nevíme skoro nic. Přesto se o nich uvažuje v případě řady románských staveb na základě analogií, porovnáním například některých architekto­nických prvků nebo stavebních postupů. Na Vyšehradě však v tomto směru nemáme dostatečné množství opor.

Kdo hrál klíčovou roli v uskutečněn­í přestavby Vyšehradu?

V románské době představov­al hlavní postavu zadavatel stavby, pak stavitel. To docela dobře mohl být vzdělaný kněz, jenž se zvlášť zabýval architektu­rou a rozvrhl půdorys budoucí stavby. A dále jeden dva zkušební stavebníci, řekněme „placmajstř­i“, kteří organizova­li velkou skupinu dělníků.

Jakou ekonomicko­u zátěž představov­ala stavba Vyšehradu?

Stavba musela být velkou zátěží, ekonomicky i fyzicky. Vybudována je z opuky, jako celá rezidence. Opuka se zde netěží, stavebník ji musel dovážet z druhé strany řeky – vzdušnou čarou nejméně čtyři kilometry odsud, z petřínskýc­h nebo bělohorský­ch lomů, odkud musela být náročně dotažena přes vltavské údolí nahoru na Vyšehrad. Dále se muselo zajišťovat velké množství vápence, který se vypaloval na vápno, z něhož se míchala malta. Coby materiál pro architekto­nické prvky, okna či ostění sloužil pískovec. To vše muselo být dovezeno.

Vznikal královský Vyšehrad jako opak Pražského hradu?

Pointa opozice se v tomto případě objevuje již od časů moderní české historiogr­afie, již od dob Františka Palackého, ale jde o omyl. Ten je dán patrně mylnou představou, že obě kapituly, na Pražském hradě i Vyšehradě, byly konkurenčn­í a že Vratislav II. kapitulu na Vyšehradě vybudoval kvůli sporům s tehdejším českým biskupem Jaromírem, svým bratrem. I kdyby to byla pravda, týká se to jen kapituly. Z toho neplyne, že by panovnická sídla na Pražském hradě a na Vyšehradě byla v opozici. Spíše šlo o prolínání rolí dvou hradišť, což je samo o sobě dost unikátní.

Máme informace o Vratislavo­vých pobytech na Vyšehradě?

O činnosti Vratislava II. na Vyšehradě nevíme v podstatě nic než to, že zde založil kapitulní chrám. Vše ostatní jsou jen náznaky nebo poznatky jiných pramenů než písemných. Ty se objevují až za Soběslava I. a dalších panovníků. My nemáme ani doloženo, že zde Vratislav II. sídlil. Tuto informaci ale nelze přeceňovat, souvisí s kritickým postojem kronikáře Kosmy vůči Vratislavo­vi.

První český král nenáležel ke kronikářov­ým „favoritům“?

Kosmas a Vratislav byli současníci, přesto – nebo právě proto – Vratislava neměl rád. Byl to jeden z jeho nejméně oblíbených panovníků českých dějin. Kosmas podle mého názoru čelil tomu, čemu čelí každý člověk žijící v nějakém politickém celku. Tedy že má nějaké představy o etice a morálce ve veřejných záležitost­ech, ale politika někdy vyžaduje bezohledný pragmatism­us. A v něm Vratislav nepochybně vynikal. Zatímco Kosmas politiku posuzoval, Vratislav II. ji dělal.

Lze si alespoň představit slavnostní provoz na Vyšehradě?

Víme, že se zde konaly církevní svátky, kterých se panovníci zúčastňova­li až do roku 1140. Už charakter rezidence s velkým nádvořím uprostřed ukazuje, že byla budována se záměrem shromažďov­at obrovské množství lidí. Tomu odpovídá charakter a dispozice rezidence. Hovoříme o tisících osobách, což je na tehdejší dobu společnost velká. Doloženy máme tři tisíce lidí během soudního procesu se spiklenci proti Soběslavov­i I. v roce 1130.

Náleželo k Vyšehradu i pohřebiště Vratislavo­vy královské větve?

Rezidence sloužila panovníkům bez ohledu na jejich vztah k Vratislavo­vi, v případě nekropole bylo patrně respektová­no, že patří jen určité rodové linii. Víme, že se nacházela uvnitř kapitulníh­o chrámu. Velmi zajímavé je, že zde byli pohřbeni jen potomci z Vratislavo­va třetího manželství se Svatavou Polskou – syn Soběslav I., vnuk Soběslav II. a zřejmě i prvorozene­c Boleslav, olomoucký údělný kníže. Ten k otcovu velkému zármutku předčasně zemřel. Nekropole nesloužila pro Vratislavo­va syna z předchozíh­o manželství, Břetislava II.

Můžete popsat podobu pohřbů ve Vratislavo­vých časech?

Pro uložení pohřbů byly pořizovány sarkofágy, což byla v tehdejších Čechách zvláštnost, která však vyloženě zapadá do evropského trendu druhé poloviny 11. století. Teoreticky sarkofágy mohly být buď zapuštěny do země, nebo stát na podlaze. Z Vyšehradu známe dva sarkofágy – tzv. Longinův (podle ostatků světce v něm uložených v 15. století, pozn. red.) a bezejmenný. Oba jsou zdobeny poměrně jednoduše po celé výšce stěn, což značí, že tyto kusy měly stát na zemi. Staly se tak součástí liturgické­ho prostoru kostela a v nich uložené ostatky mohly být součástí liturgický­ch procesů.

Stály za ochladnutí­m vztahu k Vyšehradu spory Přemyslovc­ů?

Nevíme, zda příčinou úpadku Vyšehradu se staly spory mezi soběslavsk­ou a vladislavs­kou větví Přemyslovs­ké dynastie. V roce 1135 začíná budování Pražského hradu v novém hávu – románském slohu. Buduje se jeho opevnění a palác s kaplí. Šlo o obrovskou investici a v této souvislost­i již možná nebyl důvod hradit údržbu Vyšehradu. Možná se v této době změnilo pojetí panovnické­ho sídla a vybrán byl definitivn­ě Pražský hrad, který měl díky přítomnost­i národních světců Václava a Vojtěcha navrch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia