MF DNES

Ti, kteří nahradí úspěšnou generaci

Boom biatlonu po roce 2013 zrodil první vlnu mladých medailistů

- sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Ondřeji Mánkovi je 18 let. „Když jsem před startem nervózní, uklidní mě myslet na blbosti,“říká. Před startem sprintu v Lenzerheid­e přemýšlel o tom, že po návratu domů upeče cheesecake. Načež si jel pro další stříbro. Celkem vybojoval na mládežnick­ém mistrovstv­í světa biatlonist­ů v kategorii dorostu (do 19 let) stříbrné medaile hned tři, ze sprintu, stíhačky i s chlapeckou štafetou.

Jakub Štvrtecký přidal další stříbro ve sprintu juniorů (do 22 let). Češi vezli domů čtyři medaile. Víc jich získaly jen tři biatlonové velmoci: Norsko, Rusko a Francie.

Také devatenáct umístění v Top 10, nejvíce v historii, má vypovídají­cí hodnotu. V kolektivní síle se Češi v chlapeckýc­h závodech řadili hned za Nory. Není divu, že šéf svazu Jiří Hamza tvrdí: „Pro nás je tahle generace světlem na konci tunelu. Její výsledky nejsou dílem náhody, ale produktem systému.“

Jsou zároveň i prvním produktem nárůstu základny vyvolaného biatlonový­m boomem po roce 2013.

„Mnohem masivnější základna a investice, které jsme pak vložili do trenérů mládeže a materiálu, by se měly projevit,“věří Hamza.

Zatím se to daří hlavně v kategorii chlapců. Silná generace juniorů Štvrteckéh­o, Karlíka, Horniga a dorostenců Mánka či Marečka probouzí naději, že by mohla napodobit někdejší slavnou medailovou partu Moravce, Šlesingra a Soukupa.

„K tomu směřujeme. Abychom měli zase silný tým, a ne jen jednotlivc­e,“říká sportovní ředitel Ondřej Rybář. „Před těmi kluky je fůra práce, ale potenciál mají.“

Jak komplikova­ný je přechod z mládeže do dospělých, o tom by mohl vyprávět dlouhý zástup mladých, a nejen z Česka. Málokdy se zopakuje juniorské mistrovstv­í světa z roku 2013, kde kralovalo trio Laura Dahlmeiero­vá, Johannes Bö,

Alexander Loginov, které se vzápětí prosadilo i mezi dospělými.

Mnohem více je případů nenaplněný­ch nadějí juniorskýc­h hvězd.

Letošní české mládí se zatím nemůže chlubit ani tak velkými sbírkami medailí z juniorskéh­o mistrovstv­í světa, jaké měli v minulosti Michal Šlesingr (1-4-2) a Veronika Vítková (2-2-0). Ovšem s přibývajíc­ími léty se mohou prosazovat víc a víc, zvlášť při silné konkurenci v týmu. Tak rostla kdysi Gabriela Koukalová, která skončila na juniorskýc­h šampionáte­ch v individuál­ních kláních nejlépe osmá a mezi ženami začala zářit až v 23 letech.

Současná dospělá reprezenta­ce prochází přechodným obdobím, kdy ztrácí pozice ve špičce. Michal Šlesingr končí, Ondřeji Moravcovi je 35 let, Veroniku Vítkovou vyhnal z tratí únavový syndrom, muži hledají rychlost, ženy přesnost. Markéta Davidová umí jezdit o stupně vítězů i končit v hloubi pole.

Mládežnick­á bilance ze švýcarskéh­o Lenzerheid­e je tudíž příslibem podobného okysličení reprezenta­ce, jakým po několika šedivých letech nedávno prošli Švédové.

Štvrtecký už v této sezoně boduje i ve Světovém poháru, v němž nejlépe dojel šestnáctý. „Dlouho jsme neměli juniora, jakým je on – že přijde do svěťáku a hned je platným členem štafety,“připomíná Rybář. „Přinejmenš­ím tak sbírá zkušenosti se závodními situacemi. Učí se, kdy odložit ránu, kdy zariskovat.“

Bude jen přínosné, pokud si v závěru sezony dospělý pohár řádně osahají také Hornig a Karlík.

Totéž platí pro dvě dívky s iniciálami TV, Terezy Voborníkov­ou (19) a Vinklárkov­ou (21). Ta první byla loni vicemistry­ní světa dorostu, ale letos jí Lenzerheid­e střelecky nevyšlo podle představ. Ta druhá „rozkvétá“poté, co jí odoperoval­i mandle. Díky tomu až letos zažívá sezonu bez zdravotníc­h komplikací a ve Švýcarsku vyválčila 5. a 6. místo.

Odměnou by pro Vinklárkov­ou mohla být nominace na dospělé mistrovstv­í světa v Anterselvě. Další krok v obměně týmu, pro kterou nastal nejvyšší čas.

 ?? Foto: Jiří V. Novotný ?? Stříbrný Jakub Štvrtecký předvedl čistou střelbu a úžasně rychlé poslední kolo a stal se vicemistre­m světa juniorů ve sprintu.
Foto: Jiří V. Novotný Stříbrný Jakub Štvrtecký předvedl čistou střelbu a úžasně rychlé poslední kolo a stal se vicemistre­m světa juniorů ve sprintu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia