MF DNES

Brusel sleduje, jak jezdíte autem

Podrobná data z nových vozů shromažďuj­e od začátku roku Evropská unie

- reportér MF DNES Jakub Kvasnička

Vautě nikdy nejste sami. Zvláště v těch moderních, která online posílají „tuny“dat, o kterých nemáte ani tušení. A pokud si letos koupíte nově homologova­né vozidlo v zemích Evropské unie, čeká vás v něm povinný software, který v reálném čase sleduje spotřebu vašeho auta. Data pak bude přístroj posílat do Bruselu, jehož úředníci „uvidí“do nádrže všem řidičům z eurozóny. Je to důsledek nařízení EU, podle něhož musejí být všechny nové automobily, které se od roku 2020 objeví na trhu, vybaveny tímto sledovacím zařízením.

Jmenuje se OBFCM (On-Board Fuel Consumptio­n Meter, česky palubní měřič spotřeby paliva). Podobné technologi­e automobilk­y už mají, ale používají je pro interní účely. Nejsou povinny data kamkoli posílat. To se změní. Brusel bude vše od roku 2021 shromažďov­at. Zatím hledá cestu jak – zda data posílat do Bruselu online přímo z aut, nebo by se například kontroly spotřeby staly součástí STK či povinných servisních prohlídek.

Dražší auta, vyšší daně

Jedno je jisté, za odchylky oproti marketingo­vým katalogům bude EU udělovat v následujíc­ích letech automobilk­ám obří pokuty. Což může podle mnoha odborných zdrojů ve finále ekonomicky dopadnout na zákazníky formou zdražení aut. A protože data nemají být anonymizov­aná, tedy jsou na „jméno“, může se emisní situace dotknout i samotných řidičů. A to třeba v nových „uhlíkových“daních – jezdíš rychle, znečišťuje­š víc, platíš víc.

„Tato situace opravdu hrozí. Do ekologie se vložila ekonomika a je provázána se státními rozpočty zemí v EU,“říká Jan Šťovíček, šéf Autoklubu ČR. „Je zapotřebí, aby v případném zavedení byl systém založen spíše motivačně než restriktiv­ně. Všemu bude ještě předcházet široká diskuse,“upozorňuje.

Zároveň část automobilo­vého světa mluví o další aplikaci „Velkého bratra“do silničního provozu. Data jsou možná nejcennějš­ím artiklem moderní doby. „Je tady riziko úniku, je otázkou, co všechno ta věc bude umět měřit a komu se ta data dostanou do rukou,“říká Filip Turek, automobilo­vý expert, sběratel aut a prezident českého Jaguar Clubu.

Hlavním argumentem pro zavedení sledovacíh­o zařízení je samozřejmě kauza Dieselgate. Ta mimo jiné ukázala, že výrobci v reklamách či propagační­ch materiálec­h fabulují o spotřebě svých aut.

Podle údajů organizace ICCT (The Internatio­nal Council on Clean Transporta­tion) dosahuje rozdíl mezi reálnou a marketingo­vou spotřebou až 39 procent. „To je šílené číslo. Já mám s těmito direktivní­mi nařízeními EU velký problém, ale lhát se nemá, třeba u Volkswagen­u

Passat byla uváděna spotřeba 4,7 litru, přitom nikdy nešla pod šest,“říká automobilo­vý expert Filip Turek.

Češi se dat bojí

Je potřeba říct, že drtivá většina sledovacíc­h systémů zajišťuje větší bezpečnost na silnicích. Zachraňuje životy. Systém e-call, který je povinný od roku 2018, vám zavolá sanitku, pokud nabouráte a nehlásíte se. Šéf Autoklubu ČR Šťovíček vidí i další pozitiva: „Údaje o rychlosti či brzdění by například umožňovaly pojišťovná­m oceňovat řidiče v podobě slev na povinném pojištění a samozřejmě by mohly sloužit pro analýzu dopravních nehod.“

Z průzkumů podle něj vychází, že v rámci EU souhlasí s monitorová­ním dat o svých vozidlech až 70 procent řidičů. V Česku je to jiné. „Padesát procent lidí u nás tyto technologi­e vnímá spíše negativně. V čem se všichni v Evropě shodnou, je, aby sdílená data byla dobře legislativ­ně ošetřena,“zdůrazňuje Šťovíček.

Karel Obluk, IT expert, někdejší šéf antivirové firmy AVG a v současnost­i investor do systémů IT bezpečnost­i, upozorňuje na bezvýchodn­ost datových sporů: „Z mého pohledu je to podobné, jako kdybyste proti sobě stavěl právo na soukromí a povinnost operátorů telefonů zaznamenáv­at data o hovorech a sdílet tyto informace s policií. Přesto byl přijat zákon, že to i za to riziko stojí, že výhody převažují. Společnost se dohodla.“

Rok 2020 má být, co se týče zařízení na sledování spotřeby, testovací, příští rok už musejí výrobci Evropské komisi povinně podstupova­t data o spotřebě každého jednotlivé­ho uživatele svých automobilů.

Ve hře miliardy eur

Samy automobilk­y o tomto „negativním“tématu mluví jen velmi nerady.

„Je to komplexní problemati­ka, která dává na jedné straně smysl a férově postihuje ty, co budou na emise kašlat a spoléhat na tabulky, ale když toho někdo zneužije, tak uvidí v reálném čase neskutečná data,“říká pro MF DNES pod slibem anonymity jeden z vysoce postavenýc­h manažerů známé automobilk­y.

„Já se osobně nechci dožít situace, kdy překročím 130 km/h a pípne mi zpráva, že mám zaplatit 1 000 korun pokutu,“dodává.

Zároveň jde samozřejmě o další díl tahu proti emisím. Jim je spotřeba paliva přímo úměrná. Unie chce prostředni­ctvím údajů z OBCFM dohlédnout na snižování emisí CO2 na hranici kolem 95g/km, kterou musejí splňovat všechny automobilk­y bez výjimky. A to je problém. Protože tyto limity, počítané podle složitého vzorce, nesplňuje téměř nikdo. Naopak, emise v posledních letech o něco vzrostly.

Všichni nad limitem

Když britská motoristic­ká agentura JATO v analýze počítala, jak vysokou pokutu by zaplatil za emise díky OBCFM třeba Volkswagen (dle dat z roku 2018), došla k astronomic­kému číslu 9 miliard eur. Jak dodává analýza: „Celková výše pokut v roce 2021 může být až 34 miliard eur, což je pětina letošního rozpočtu Evropské unie.“

Doprovodný jev je pak logický – odnese to zákazník, auta budou nejspíš podražovat.

„Samozřejmě. Je to velmi citlivá a složitá věc, miliardové pokuty za emise opravdu ohrožují drtivou většinu automobile­k, proto o tom nechceme mluvit,“říká již citovaný manažer ze známé automobilk­y. Pod limitem je jen Tesla a Smart, poměrně dobře je na tom i Toyota, která by platila pokutu „pouhých“půl miliardy eur.

I proto Auto, Motor und Sport, prestižní německý motoristic­ký časopis, píše o jakési možné „individuál­ní“dani za emise CO2, jíž by EU mohla v budoucnu potrestat řidiče, kteří rádi šlapou na plyn. Čili, jezdíš pomalu, platíš málo. Jezdíš rychle, platíš víc.

„Ale to už jsou velké spekulace, já nevěřím, že něco tak pitomého by skutečně bylo reálné,“uzavírá automobilo­vý expert Turek.

Údaje z aut by mohly sloužit i pro analýzu dopravních nehod.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia