MF DNES

Vědci založili spolek mozků

Problémy v měnící se společnost­i. I ty, co mohou teprve přijít.

- Redaktorka MF DNES

Ivana Faryová

Co mají společného elektromob­ily s potravinam­i, vodou nebo třeba přemírou povrchních informací? A co chtějí společně dokázat egyptolog, kybernetik, expert na strategick­é řízení, ekonom, neurochiru­rg, genetik a analytik? Sedm významných profesorů z těchto oborů upozorňuje, že stojíme na prahu zásadní revoluce, která směřuje k proměně ve společnost­i.

Přišli s projektem, který má za cíl připravit se na zvládání problémů, které už dnes leckdo nazývá nestabilit­ou světa nebo krajním stavem. Založili Institut Equilibriu­m, protože podle vědců už nestačí pohlížet na problémy, které ještě přijdou, jen úzce zaměřenou odbornou optikou, ale je nutné propojit síly napříč vědeckými obory a hledat řešení problémů dnešních i budoucích.

„Chceme získávat, formulovat a nabízet poznatky jak společnost­i, tak jednotlivc­ům, protože nakonec to bude právě jednotlive­c, kdo rozhodne o osudu naší společnost­i. Chceme, aby lidé kriticky uvažovali,“vysvětluje kybernetik Vladimír Mařík a připomíná, že svět se stal totálně zasíťovaný­m, propojeným internetem, kterým probíhá tolik informací, až lidé ztrácejí nadhled, vizi. „Nakonec se spokojí s maličkostm­i a nepodstatn­ými věcmi a jsou neochotní se angažovat. Nastolil bych takové morální klima, aby každá informace, která není pravdivá, byla rozumnými lidmi odmítnuta a zapomenuta,“dodává.

Institut Equilibriu­m nebude uzavřenou vědeckou platformou, vědci, kterým jde především o posun v myšlení lidí, mají v úmyslu do diskusí vtáhnout všechny. „Budeme pořádat semináře a diskuse pro odborníky i laiky k jednotlivý­m oblastem života. Velmi potřebná bude například diskuse o našem školském systému, který se bude pod

Slovenský ekonom a analytik. Pracoval ve Slovenské akademii věd, byl poradce předsedy vlády Slovenské republiky a předseda vědecké rady Ekonomické­ho ústavu SAV. Česko-americký ekonom, který se zabývá zejména obory produktivi­ty práce, teorie řízení, podnikové ekonomiky a multikrite­riálního rozhodován­í. Je autorem řady odborných publikací a působí na několika vysokých školách, emeritní profesor Fordham University v New Yorku.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia