MF DNES

Myslivci nestačí střílet jeleny. Stáda čítají stovky kusů

- — Valentýna Bílá

PLZEŇ Myslivci z Líšťan na Plzeňsku už několik let bojují s přemnožený­m jelenem sikou. Přestože ročně uloví přes 1 500 kusů, nestačí to. V oblasti se pohybuje kolem 1 600 kusů a zvěř ničí úrodu na polích a v lesích. Není nic výjimečnéh­o během zimního období spatřit na volných prostranst­vích obrovská stáda, stejně jako se to podařilo na začátku ledna náhodnému řidiči. Zhruba sedm stovek jelenů mu přeběhlo přes silnici.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové se jedná o regionální přemnožení. Nikde jinde škody na dřevinách způsobenýc­h jelenem sikou nemají. „Během posledních 13 let se na Líšťansku střelilo 15 tisíc kusů sik.

Jejich počet se podařilo snížit o třicet procent, ale jde to pomaleji, než jak bychom si přáli,“řekl Ivan Klik, ředitel krajského ředitelstv­í Lesů ČR v Plzni. Podnik je v oblasti největším správcem lesních pozemků a přemnožená zvěř dokáže mladé dřeviny okusem zcela zničit. Do jejich ochrany proto Lesy ČR investují milionové částky.

„Od roku 1993 vyvíjíme spolu se státní správou legislativ­ní tlak, aby se zvěře střílelo více. Spolupracu­jeme přitom s krajským úřadem a myslivci. I oni si uvědomují, že současný stav je neudržitel­ný. Vyřešit ho ale nepůjde během jednoho roku,“vysvětlil Klik. Dodal, že myslivci jim každý týden předkládaj­í počty ulovené holé zvěře. Podle plánu musí v deseti honitbách na Líšťansku během aktuálního myslivecké­ho roku střelit 1 454 kusů. A v příštím roce by číslo mělo být ještě vyšší. Rapidně ale nestoupne. „Není to už fyzicky možné. Zvěř jelena siky stejně jako všechna zvěř je chytrá a nečeká trpně, až ji střelíte. I kdyby myslivec spatřil na poli velké stádo, podaří se mu ulovit jeden či dva kusy, ostatní se rozutečou,“upozornil Klik s tím, že důležitá je vždy bezpečnost. Nemůže se střílet směrem, kde je silnice, vesnice, lidé. Podle něj by bylo ideální, kdyby se počet sik zredukoval na padesát kusů v každé honitbě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia