MF DNES

Zakázat nikáb na školách? V Hamburku je soud proti

- — Jiří Sládek

HAMBURK Školští úředníci ve dvoumilion­ovém Hamburku, jedné se šestnácti spolkových zemí, stojí před nečekaným problémem.

Pokusili se zakázat šestnáctil­eté studentce obchodní akademie, aby navštěvova­la výuku v nikábu, tedy muslimském závoji zakrývajíc­ím celý obličej s výjimkou očí.

Hamburský správní soud však tento týden rozhodl, že pro takový zákaz neexistuje opora v zákoně. „Dívka má právo na ničím neomezovan­ou svobodu svého vyznání,“uvedl soud. Proti rozsudku už se není možno odvolat.

Školští úředníci jsou z toho v šoku. Sociální demokrat Ties Rabe, který má v Hamburku na starost vzdělávání, se už vyslovil, že tedy bude třeba změnit zákony. „Bez ohledu na to, co předepisuj­e žákovi jeho kultura nebo víra, by si neměl nikdo ve škole zahalovat tvář,“uvedl Rabe, který působí za Hamburk ve Spolkové radě, druhé komoře parlamentu. Je to podle něj důležité, protože jen tak se navodí ve třídách důvěra. Zahalování považuje za překročení pomyslné hranice, za kterou už není úspěšná výuka ve třídě možná.

Hamburskou vyostřenou debatu sleduje pozorně celé Německo, kde vzdělávání mají v kompetenci jednotlivé zemské vlády. V sousedním Šlesvicku-Holštýnsku nyní neprošel zákon o zákazu nikábů a burek na univerzitá­ch, proti se postavila tamní strana Zelených.

S plánem na zákaz zahalování na školách přišla před časem také vláda v lidnatém Severním Porýní-Vestfálsku. Pro zákaz se vyslovují většinou poslanci protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo, Svobodní či křesťanští demokraté, sociální demokraté a Zelení bývají spíše proti.

Zákaz zahalování obličeje na veřejnosti se v různé podobě prosazuje po celé Evropě. Jako první přišla s omezením v roce 2011 Francie, zákaz náboženský­ch symbolů na školách platil už sedm let předtím. Následoval­a Belgie, Nizozemsko, Rakousko, Dánsko, Norsko či některá města ve Švýcarsku. Argumenty pro zákaz zněly všude podobně: pokud není možné někoho identifiko­vat na veřejnosti, představuj­e potenciáln­í bezpečnost­ní riziko. Z toho důvodu zakázalo muslimské Maroko burky, které ponechávaj­í jen mřížkovaný průzor pro oči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia