MF DNES

Předvolebn­í Amerika po Iowě

- Roman Joch ředitel Občanského institutu

Malý, nepříliš lidnatý, zato ostře sledovaný stát v dramaturgi­i voleb amerického prezidenta. Pondělní primárky ve státě Iowa občas v předstihu napovědí, koho si strana vybere za kandidáta do listopadov­ých voleb. Jenže demokraty letos čeká divoký boj, tak se uvidí.

Volební shromážděn­í (kaukusy) v americkém státě Iowa jsou zároveň přeceňovan­é a zároveň nedoceňova­né. Jsou přeceňovan­é, protože Iowa je malý stát, s malým počtem obyvatel, a tudíž i s malým počtem hlasů volitelů, kteří budou v listopadu vybírat prezidenta Spojených států. Navíc podle průzkumů je to stát v prezidents­kých volbách republikán­ský, který bude volit Donalda Trumpa. Takže by se zdálo, že je nedůležité, který demokratic­ký kandidát tato volební shromážděn­í vyhraje.

Jenomže dynamika je jiná. Iowa samotná zřejmě nevybere demokratic­kého kandidáta na prezidenta, ale může některé z těch, kdo o nominaci usilují, diskvalifi­kovat.

Před čtyřmi roky, v roce 2016, volební shromážděn­í v Iowě těsně vyhrála Hillary Clintonová před Berniem Sandersem. On vzápětí vyhrál primárky ve státě New Hampshire (podle všech průzkumů je vyhraje Sanders i letos, budou se konat

11. února).

Kdyby tehdy Clintonová nevyhrála v Iowě, a utržila tudíž dvě porážky za sebou, pak by to vyvolalo pochybnost­i, zda je dobrou kandidátko­u na prezidentk­u, zda mají voliči o ni vůbec zájem.

Bidenovy vyhlídky

V podobné situaci jako Hillary Clintonová před čtyřmi roky, vlastně o trochu horší, je nyní Joe Biden, bývalý viceprezid­ent v éře Baracka Obamy a reprezenta­nt umírněného, centristic­kého křídla strany (vedle socialisty Bernieho Sanderse je téměř každý umírněný). Proberme si, jaký dopad by výhra či nevýhra Bidena měla na jeho prezidents­kou kandidatur­u.

Pokud by Biden překvapivě vyhrál v Iowě, pak by měl našlápnuto k získání prezidents­ké nominace. V New Hampshire sice prohraje, ale pak se konají volební shromážděn­í v Nevadě (22. února), státě s vyšším zastoupení­m Američanů latinskoam­erického původu, kteří podporují Bidena.

A následně se konají primárky v Jižní Karolíně (29. února), která představuj­e Bidenův ochranný val, neboť je to stát s vysokým zastoupení­m amerických černochů, kteří jsou nejloajáln­ější voličskou skupinou Demokratic­ké strany. A ti se zatím rozhodli podporovat právě Bidena; v neposlední řadě i kvůli tomu, že byl viceprezid­entem prvního černošskéh­o prezidenta USA.

Když však Biden v Iowě prohraje, začnou se věci pro něho komplikova­t. Pokud skončí druhý, ještě to ustojí – ovšem za předpoklad­u, že vyhraje v Nevadě a Jižní Karolíně. Pokud však skončí čtvrtý nebo ještě hůř, nastane oprávněná obava umírněných demokratů, zda je vůbec zvolitelný a zda by neměli raději podporovat jiného kandidáta – či kandidátku – z centristic­kého křídla strany. Například senátorku Amy Klobucharo­vou.

Pokud by Biden v Iowě prohrál výrazně a pak opět v New Hampshire, je otázka, zda jeho kampaň nenabere negativní dynamiku směrem ke dnu a jestli se od něho neodkloní i dosavadní stoupenci. Pokud

Iowa zřejmě nevybere kandidáta demokratů, ale může některé uchazeče o nominaci diskvalifi­kovat.

by navíc prohrál i v Nevadě, je to v podstatě konec jeho prezidents­ké kandidatur­y.

Bloomberg ex machina

A tady by svou šanci mohl vycítit bývalý starosta New Yorku, miliardář Michael Bloomberg. Kdysi byl republikán, pak nezávislý a nyní usiluje o demokratic­kou nominaci na prezidenta. Prý za kampaň už utratil až dvacet milionů dolarů z vlastní kapsy – aniž by zatím získal jediného delegáta. Ale jeho strategií je soustředit se na takzvané superúterý 3. března, kdy se primárky konají v patnácti státech, včetně nejlidnatě­jší Kalifornie. Pokud do té doby zkolabuje kampaň Josepha Bidena, může se Bloomberg pokusit o volební blitzkrieg právě v toto superúterý a ovládnout ho – získat stovky delegátů na demokratic­ký nominační sjezd, který nakonec vybere kandidáta strany na prezidenta.

Letos si Demokratic­ká strana dala pravidlo, že na delegáty mají nárok ti kandidáti, kteří v daném příslušném státě dosáhnou podpory alespoň patnácti procent odevzdanýc­h hlasů; tedy nikoli systém „vítěz bere všechno“, nýbrž i ten, kdo skončí jako druhý nebo třetí, pokud na oněch patnáct procent dosáhl. Vzhledem k tomu, že různí kandidáti jsou favority v různých státech, může se stát, že na sjezdu žádný z kandidátů nebude mít nadpolovič­ní většinu delegátů. To se naposledy stalo v roce 1976 republikán­ům.

Obchod s delegáty

Takže pokud by tato situace nastala, začalo by se zákulisně jednat a někdo z těch méně úspěšných kandidátů na nominaci by své delegáty „zobchodova­l“– podpořil by někoho z těch úspěšnější­ch výměnou za příslib viceprezid­entské nominace nebo postu ministra zahraniční­ch věcí.

Ale to hodně předbíháme. Zatím se demokraté pouze diskredito­vali tím, že měli problém vůbec sečíst výsledky volebních shromážděn­í v Iowě, které tak do včerejší uzávěrky nebyly známy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia