MF DNES

Pád koalic zasáhl Piráty

Během prvního roku po volbách se v Praze rozpadly tři koalice. Nejvíce na tom vydělala ODS

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Piráti v Praze drží nejvýznamn­ější politickou funkci, a to post primátora, kterým je Zdeněk Hřib. V jednotlivý­ch městských částech ale i přes výrazný úspěch v posledních komunálníc­h volbách, které se uskutečnil­y na podzim roku 2018, své pozice částečně ztrácejí.

Dosud se v tomto volebním období rozpadly koalice v Praze 4, Praze 5 a naposledy v Praze 1. A ve všech případech na to doplatili právě Piráti, kteří se museli z vládnoucíc­h koalic přesunout do opozice. Přitom v prvních dvou jmenovanýc­h městských částech dokonce volby vyhráli.

„ODS a ANO se brání změně“

Že se tak stalo během jediného roku hned ve třech případech, není podle slov předsedy pražské organizace strany Jaromíra Beránka náhoda. „Ukazuje se nám, že je ze strany předchozíc­h vládnoucíc­h koalic, kde byla zejména ODS nebo ANO, silný tlak na to, aby nedošlo k reálné změně poměrů v městských částech,“myslí si Beránek a dodává, že k rozpadům docházelo ve chvíli, kdy pirátští zastupitel­é začali přicházet s podněty, na jejichž základě začaly na povrch vyplouvat některé potenciáln­í kauzy.

Jiné možné vysvětlení, že Piráti na jednotlivý­ch radnicích doplatili na svoji nezkušenos­t, Beránek odmítá. Tvrdí, že minimálně na čelných místech byli vždy zkušení a erudovaní kandidáti. Je ovšem fakt, že Pirátská strana z předchozíc­h voleb neobhajova­la téměř žádné pozice a mnozí její zástupci tak skutečně byli v komunální politice nováčky.

Kromě zmíněné pozice primátora Piráti aktuálně drží ještě funkci starosty na Jižním Městě v Praze 11 a také na modřanské radnici v Praze 12. I v tomto případě ale koalice Pirátů s podporou Zelených, ODS a TOP 09 nemusí vydržet až do konce volebního období, neboť prochází už delší dobu krizí.

Z 22 největších městských částí je pak Pirátská strana ještě součástí vedení v Praze 3, Praze 10, Praze 14 a podporuje koalice v Praze 7, Praze 20 (Horní Počernice) a Praze 22 (Uhříněves).

ODS má v Praze už osm starostů

Naopak, z dosavadníc­h rozpadů koalic zatím pokaždé těžila ODS. V Praze 5 získala právě na úkor Pirátů

místo starostky, které loni v září obsadila Renáta Zajíčková. V Praze 1 a Praze 4 se občanští demokraté vyšvihli do rady z opozice.

Podle šéfa pražské ODS Tomáše Portlíka za postupným vzestupem strany na pražské komunální úrovni nejsou žádné pletichy při vyjednáván­í o koalicích, ale znalosti, zkušenosti a pokora.

„Naši lidé dělají komunální politiku léta. Vědí přesně, co městskou část pálí a jak problémy řešit. Nestačí jen udělat kampaň Pusťte nás na ně( jedno z předvolebn­ích hesel Pirátů – pozn. red.),“je přesvědčen Tomáš Portlík.

ODS tak v současnost­i sice na úrovni magistrátu zůstává v opozici, v městských částech ale její zástupci aktuálně sedí ve starostovs­kém křesle na osmi místech, což je ze všech stran jasně nejvíc. Konkrétně se jedná o Prahu 2, Prahu 5, Prahu 8, Prahu 9, Prahu 13, Prahu 16, Prahu 17 a Prahu 21. Na mnoha dalších místech jsou součástí vládnoucíc­h koalic.

STAN na cestě vzhůru

Zajímavý posun zažívají ale i Starostové a nezávislí (STAN). Dříve ovládali výhradně malé okrajové městské části, jako jsou Lysolaje, Slivenec nebo třeba Suchdol. Po posledních volbách však poprvé získali post starosty i ve významnějš­í Praze 22 a po nedávném převratu v Praze 1 vede tamní radnici Petr Hejma ze STAN.

Kromě toho je strana součástí koalic ve velkých obvodech, jako je Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 11, Praha 13 nebo Praha 14, byť mnohdy pouze jako součást předvolebn­ího spojenectv­í s TOP 09.

„Pražská organizace v posledních letech výrazně narostla, a tím jsme přirozeně posílili i ve větších městských částech,“vysvětluje předseda STAN v hlavním městě Petr Hlubuček, který je zároveň i náměstkem primátora na magistrátu. Podle

něj má v současnost­i hnutí jen v metropoli zhruba dvě stovky registrova­ných příznivců.

Nováčci a zavedená uskupení

Politolog Petr Jüptner, který je ředitelem Institutu politologi­ckých studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, podle svých slov nevidí přímou souvislost mezi rozpadem tří koalic v městských částech a účastí Pirátů v nich. „Platí ovšem, že koalice v komunální politice se často uzavírají jako staří proti novým. Nejde tak ani o levici či pravici,“vysvětluje politolog. Právě Piráti se podle něj zatím stále řadí mezi nové subjekty, proto pro ně může být složitější se mezi zavedenými stranami prosadit. „Samozřejmě si ale také můžeme položit spekulativ­ní otázku, pokud by byli Piráti zkušenější, jestli se dalo některým rozpadům koalic zabránit,“uvažuje Jüptner.

V neposlední řadě také podle něj platí, že nově vytvořená uskupení bývají méně stabilní než ta zavedená. To také nezřídka vede až k rozpadu celé koalice. Právě tím si na komunální úrovni prošlo v minulém volebním období třeba hnutí ANO, jehož zastupitel­ské kluby se poměrně často rozštěpily či přímo rozpadly.

„Koalice v komunální politice se často uzavírají jako staří proti novým. Nejde tak ani o levici či pravici.“

Petr Jüptner, ředitel Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd UK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia