MF DNES

A je tu zase, strašák jménem Ferrari

- — Tomáš Macek

Doktor Michele Ferrari, řečený Testarossa (Červená hlava), v 90. letech svým klientům vykládal: „O doping jde jen tehdy, pokud testy doping odhalí.“Tehdy ještě testy na EPO neexistova­ly a Ferrari se v jeho aplikaci vyznal mistrovsky. Stejně jako později v dalších dopingovýc­h kúrách.

V roce 2012 jej v kauze Lance Armstronga usvědčili z distribuce a aplikace dopingu pro stáj US Postal a doživotně mu zakázali působit v cyklistice. Proto tento týden vyvolalo takový poplach tvrzení, že 66letý Michele Ferrari i jeho syn jsou v profipelot­onu opět aktivní.

Dánský list Politiken, televizní společnost DR a norský list VG získaly, neznámo jak, 24stránkov­ý interní dokument společnost­i CADF (Cyklistick­é antidoping­ové nadace). Podle něj Dán Jakob Fuglsang v roce 2019 s Ferrarim tajně spolupraco­val. Což by dle pravidel stačilo k dvouletému trestu.

Fuglsang prožil loni ve 34 letech životní sezonu, kdy vyhrál závod Dauphiné i klasický monument Lutych–Bastogne–Lutych. Nyní se okamžitě objevily spekulace, zda za nárůstem formy nebylo cosi nekalého. Jenže přímé důkazy chybějí.

Ví se jen, co měli za pomoci whistleblo­wera zjistit vyšetřovat­elé CAFD. Ve zmíněné zprávě se konstatuje: „Máme informace, že Michele Ferrari je zapojen do dopingu cyklistů týmu Astana. Byl přítomen u této stáje na závodě Kolem Katalánska, má základnu v Luganu a setkal se v Nice a Monaku s jezdci Fuglsangem a Lucenkem.“

Nicméně zároveň činovníci CAFD přiznávají, že vzhledem k rozsáhlým bezpečnost­ním opatřením, jimiž se Ferrari obklopil, nejsou prozatím schopni tato podezření dostatečně doložit.

Investigat­ivní reportéři Politiken následně od 12 (!) svědků, kteří si nepřejí být jmenováni, údajně zjistili, že Ferrari loni pro Fuglsanga vypracoval tréninkový program a dokonce ho při jednom tréninku doprovázel na motocyklu.

Stáj Astana, Fuglsang a Lucenko pochopitel­ně taková tvrzení okamžitě popřeli. „Naši jezdci mají zakázáno konzultova­t své výkony s lékaři mimo tým,“uvedl tým.

Rovněž Ferrari na svých webových stránkách ujišťoval: „Nemám žádný vztah k cyklistům Astany více než deset let. Nebyl jsem v Monaku a Nice 12 let. Nikdy jsem na motocyklu žádného cyklistu nedoprováz­el. Nebyl jsem loni na závodě Kolem Katalánska. Nebyl jsem osobně na žádném závodě od roku 1994.“

Faktem je, že mezi jeho klienty patřil kdysi i Alexander Vinokurov, současný šéf Astany. Ten tvrdí, že doping s Ferrarim nikdy neprobíral a pouze si od něj nechal vypracovat tréninkový plán. „Po roce 2007 jsem pak s ním přerušil veškeré kontakty,“říká Vinokurov.

Zpráva o možném opětovném napojení italského lékaře na hvězdy pelotonu každopádně přišla pro cyklistiku v delikátním období, kdy se ji mezinárodn­í unie UCI snaží očistit od temných let extrémními antidoping­ovými opatřeními.

Navzdory této snaze byl v uplynulých dvou letech alarmující nárůst dopingovýc­h případů ve čtyřech zemích Latinské Ameriky, byť nikoliv v souvislost­i s velkými jmény. Navíc už v roce 2018 rakouské a německé úřady odkryly při akci Aderlass síť krevního dopingu, jenž se týkal lyžařů-běžců i cyklistů.

Ferrariho znovuzjeve­ní by bylo další kaňkou. Ovšem zatím se dozvíme pouze: vyšetřován­í pokračuje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Doktor Zlo Italský sportovní lékař Michele Ferrari (uprostřed) se podle některých svědectví opět pohybuje kolem proficykli­stů.
Foto: Profimedia.cz Doktor Zlo Italský sportovní lékař Michele Ferrari (uprostřed) se podle některých svědectví opět pohybuje kolem proficykli­stů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia