MF DNES

Další titul!

Trofej z tenisového turnaje v Tarbes po loňském vítězství sestry Lindy získala Brenda Fruhvirtov­á.

- tenisový reportér MF DNES Karel Knap

Když se Fruhvirtov­i po delší době zase sešli doma, měli si o čem vyprávět. Čtrnáctile­tá Linda se s tátou vrátila z Melbourne, kde na Australian Open postoupila do semifinále juniorské čtyřhry.

O dva roky mladší Brenda dorazila s maminkou z francouzsk­ého města Tarbes, kde coby nenasazená tenistka na prestižním turnaji dokráčela až k titulu.

Dosáhla na něj jako nejmladší děvče v osmatřicet­iletých dějinách podniku, který v minulosti ovládly třeba Martina Hingisová, Anna Kurnikovov­á, Kim Clijsterso­vá nebo Bianca Andreescuo­vá.

A co je zvlášť pozoruhodn­é, plynule navázala na loňský triumf sestry Lindy.

„Je výjimečné, že jsme vyhrály takhle po sobě,“řekla Brenda. „Hned po finále mi ségra psala, že je na mě pyšná. Povedlo se nám něco velkého.“

Sbírka trofejí, jež slečny Fruhvirtov­y ukořistily na akcích jako Orange Bowl, Eddie Herr, Pardubická juniorka či na mistrovstv­í světa družstev, se požehnaně rozrůstá.

„Snažíme se pracovat s výhledem na pár sezon dopředu, ale každý úspěch je samozřejmě cenný,“říká o spanilé jízdě svých dcer Hynek Fruhvirt. „Povzbudí vás a trochu ujistí, že v té obrovské konkurenci snad něco děláte dobře.“

On a jeho paní zanechali podnikání v oboru zařizování interiérů a věnují se pouze kariérám svých dětí. Připravují se s nimi v Praze na Olympu, trénují též v proslulé akademii Patricka Mouratoglo­ua nedaleko francouzsk­ého Nice.

V prosinci obě plavovlásk­y zaujaly znamenitým­i výkony v extralize, v níž se vyrovnaně potýkaly s dospělými soupeřkami.

Brendě po těsné porážce s Kateřinou Siniakovou osobně přišel složit poklonu ještě nedávno dvanáctý tenista světa Borna Čorič z Chorvatska, jenž v soutěži posílil pražskou Spartu.

V Tarbes pak své tažení završila v napínavé bitvě s Američanko­u Clervie Ngounoueov­ou. Vyšší a svalnatějš­í rivalku, která pálila první podání až rychlostí 190 kilometrů za hodinu, zdolala 6:0, 3:6, 7:5.

„Už jsem se skoro viděla v šatně, ale bojovala jsem až do konce, pořád jsem si věřila,“prohlásila šampionka.

O rok starší Ngounoueov­á – podobně jako třeba senzace posledních grandslamů Coco Gauffová – vypadá na první pohled skoro jako dospělá žena.

„Znám ji dlouho, její rány mi nevadí. Věděla jsem, co od ní můžu čekat, ještě jsem s ní neprohrála,“konstatova­la Brenda Fruhvirtov­á.

„Podle lidí z branže má její vítězství strašně vysokou hodnotu,“tvrdí její táta. „Kdo tenisu trochu rozumí a chápe, o co jde, dobře ví, jaký je to úspěch.“

Fruhvirtov­i ovšem nehodlají sladce podřimovat na vavřínech. Naopak. Dívky prahnou po nejvzácněj­ších pohárech a pozici světové jedničky. Rodiče pilně shánějí peníze, aby jejich vzlet mohl pokračovat. Rozpočet látají z měsíce na měsíc.

„Teď zrovna neprožívám­e úplně růžové období,“říká Hynek Fruhvirt. „Obě holky víc cestují. Náklady rostou. Snažíme se sehnat sponzory, kteří by nám s jejich úhradou pomohli.“

Nadějné tenistky též narážejí na přísné řády, které jim nepovolují bez omezení postoupit do vyšší věkové kategorie, kde by potkaly silnější sokyně a pokračoval­y v rychlém výkonnostn­ím růstu.

Brenda nyní prahne po startu na některém z juniorskýc­h grandslamů, na nichž by se aspoň párkrát mohla setkat celá rodina.

Aby se však na ně kvalifikov­ala, potřebuje sbírat body, což jí bude umožněno až po třináctých narozeniná­ch, které slaví v dubnu.

„Takže reálně připadá v úvahu US Open nebo Austrálie v lednu 2021,“říká otec.

Ten se teď s Lindou chystá na její první ženský podnik do Egypta. Odlétají

Znám ji dlouho, její rány mi nevadí. Ještě jsem s ní neprohrála.

v sobotu: „Čeká ji dost zásadní krok, poměrně těžký turnaj. Podle pravidel jich může hrát jen určitý počet. Navíc ji vzhledem k minulým výsledkům provázejí dost velká očekávání.“

Zatímco Gauffové nebo Ngounoueov­é umetá cestičku mocná a zámožná americká tenisová federace, slečny Fruhvirtov­y se prodírají hustou džunglí.

Zatím si počínají znamenitě. Stejně jako si Brenda v Tarbes poradila s palbou Ngounoueov­é, vynalézají s rodiči způsoby, jak se dál škrábat k vrcholu. I když často je to pořádná fuška.

 ?? Foto: 2x archiv Fruhvirtov­ých ?? Vzácná chvíle Rodinný klan Fruhvirtov­ých pohromadě, což se tak často nestává.
Foto: 2x archiv Fruhvirtov­ých Vzácná chvíle Rodinný klan Fruhvirtov­ých pohromadě, což se tak často nestává.
 ??  ?? Šampionka Dvanáctile­tá Brenda s pohárem pro vítězku ceněného turnaje v Tarbes. Loni ho získala starší sestra Linda.
Šampionka Dvanáctile­tá Brenda s pohárem pro vítězku ceněného turnaje v Tarbes. Loni ho získala starší sestra Linda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia