MF DNES

Málem Králové

Hradec ve finále hokejové Ligy mistrů neuspěl Poutavá cesta bez trofeje. Mountfield prohrál 1:3.

- hokejový reportér MF DNES Jan Daněk

Před sedmi lety hráli v druhé nejvyšší soutěži a chodila na ně necelá tisícovka diváků. Nejzavilej­ší odpůrci jim dodnes rádi připomenou, že bez „vyfouknutí“extraligov­é licence z jihu Čech by se Hradec Králové nejspíš dál potloukal v hokejovém podzemí.

Včera ale Mountfield bojoval o evropský trůn.

Chvíli dokonce vedl, ale nakonec ve finále Ligy mistrů prohrál 1:3 s Frölundou. Vládce z Göteborgu opanoval už čtvrtý ze šesti ročníků mezinárodn­í soutěže. „Ruku na srdce, Frölunda hrála fantastick­y a bylo proti ní těžké hrát,“smutnil hradecký kapitán Radek Smoleňák.

Výsledek nejspíš nerozjásal ani šéfa Ligy mistrů Martina Baumanna, který opakovaně vyhlašuje, že pro rozvoj a propagaci soutěže by bylo skvělé, aby šampion nepocházel ze Skandinávi­e.

Jenže včerejšek to nezměnil. Aspoň okolnosti jasného triumfu musely švýcarskéh­o elegána potěšit. Na finále se akreditova­lo přes stovku žurnalistů. Lístky na zápas zmizely za dvacet minut. Pro další fanoušky nachystal klub promítání na velkoplošn­é obrazovce na parkovišti před zimákem. I tam muselo být slyšet, jak to vevnitř hučelo. Když Koukalova svižná rána z přesilovky poslala domácí v 7. minutě do vedení, hradecký kouč Vladimír Růžička na střídačce hulákal: „Nenechte se vyhecovat lidma! V klidu!“Švédové jeho tým ale parazylova­li v závěru první třetiny.

Hradec se v extralize pohybuje v průměru, osm bodů ho dělí od šestky zajištujíc­í přímý postup do play off, ale na cestě do finále Ligy mistrů válcoval protivníky. Vyřadil Mannheim, švýcarský Zug s centrem Kovářem i švédský Djurgarden. V šesti vyřazovací­ch duelech inkasoval pouze tři góly. Jenže Frölunda zvládla třikrát hradeckou obranu s bravurním gólmanem Mazancem zaskočit za necelé tři minuty.

Jeho spoluhráči dál bojovali, ale v obranném pásmu si občas počínali toporně. Frölunda jim nedovolila, aby se nadechli. „Hodně jsme drželi puk a měli i dost střel,“chválil v pozápasové­m rozhovoru brankář Johan Mattsson, zatímco Hradečtí na ledě klopili zrak k zemi. Vyprodaný zimák jim ale tleskal. „Tak jsme druhý, no a cóóó?“skandovali hluční fandové.

Kromě nich zaujal i televizní přenos. Mikrofony na střídačce. Kamery na helmách rozhodčích. Nejlepší střelci obou týmů nastupují v upravených dresech, aby je diváci snadno rozeznali. Liga mistrů měla šmrnc, díky hradeckému tažení přilákala v Česku pozornost. V ní a penězích ale dál tkví největší zádrhel soutěže se vznešeným názvem. Jen prémie 300 tisíc eur (7,5 milionu korun) za celkové prvenství mohla Mountfield výrazně posunout do černých čísel. Jako poražený finalista od pořadatelů inkasoval 265 tisíc eur (6,65 milionu korun).

I proto v Hradci dřív soutěží pohrdali. Teď ale v ní udělali slušnou vizitku tuzemskému hokeji, který to čím dál bolestivěj­i schytává na mezinárodn­í scéně. Zatímco na nedávném šampionátu do 20 let český výběr ve čtvrtfinál­e místy až brutálně zaostával za švédskými vrstevníky, na klubové úrovni extraligov­ý vyslanec Seveřanům stíhal, ale bylo to málo. Do semifinále Ligy mistrů už dokráčel předloni Liberec s Třincem, loni i Plzeň. O titul si před třemi lety zahrála Sparta. Hradec mohl vystoupat až na vrchol, ale hokejové Evropě dál vládnou Seveřané.

 ?? Foto: ČTK ?? Finálový krach Hradec (v červeném) včera padl 1:3. Triumf mohl vylepšit český koeficient, extraliga do příští Ligy mistrů vyšle tři zástupce.
Foto: ČTK Finálový krach Hradec (v červeném) včera padl 1:3. Triumf mohl vylepšit český koeficient, extraliga do příští Ligy mistrů vyšle tři zástupce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia