MF DNES

O umění politické urážky

- — Milan Vodička

Zdá se, že američtí politici procházejí nějakým povinným školením, jak se urážet. Kdysi dávno, když doby byly ještě úplně jiné, staromilov­é si na ně pamatují, lidé opravdu věřili, že američtí politici se pohádají v Kongresu, až jim pěna stříká od tesáků, ale pak jdou spolu klidně na oběd, baví se o dětech a baseballu a dohodnou se, že se snadno dohodnou. Odlišují divadlo od podstaty.

Teď je ale podstatou to divadlo. Lze předpoklád­at, že už tehdy se politici nesnášeli, protože k tomu politické soupeření vede. Teď se ale přímo nenávidí.

Dění při Trumpově poselství o stavu Unie by USA mohly vyvážet do světa jako know-how politické zášti.

Tvářili se tam decentně, ale nože a lupary se projevoval­y v gestech.

Demokratic­ké kongresman­ky byly v bílém, což je barva feminismu a pro ně protestu, jelikož si vsugeroval­y, že Trump nenávidí ženy, černochy a zeleninu.

Několik jich na protest odešlo. Spousta jich bučela, syčela a vzdychala.

Někteří skandovali, přerušili Trumpa, který se s nimi musel překřikova­t. Hvízdalo se.

Ale to hlavní předvedli capi di tutti capi, Trump a demokratic­ká šéfka Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová.

Trump nakráčel k pultíku, a když jí podával přepis svého projevu, ona mu nabídla ke stisku ruku, což on naplno ignoroval.

Ona ho měla uvést tradičními slovy „mám nejvyšší výsadu a význačnou poctu uvést před vás prezidenta Spojených států“. Místo toho jen řekla: „Členové Kongresu, prezident Spojených států.“

A na konci přišla bomba. Pelosiová, jejíž kolegové v Kongresu dlouho poučují republikán­y o politické kultuře a úctě k zemi, vzala papírovou verzi Trumpova projevu, která jí ležela na stole, a sotva Trump dokončil větu „Bůh vám žehnej a Bůj žehnej Americe“, vstoje ji okázale roztrhala. Načtyřikrá­t.

Vypadalo to jako televizní wrestling, kde si zápasníci nadávají a pak se pokoušejí jeden druhému přerazit páteř, prošlápnou­t hrudník nebo aspoň urvat hlavu.

Ale wrestling je jen jako.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia