MF DNES

Ryanair tvrzení v reklamě nedoložil. Musí ji stáhnout

- — Filip Horáček

Irský Ryanair zaplavil tisk, televizi i rozhlas reklamními slogany, v nichž se označoval za aerolinky s „nejnižšími emisemi uhlíku ze všech hlavních dopravců“. V jiném sloganu o sobě tvrdil, že má „nízké poplatky a nízké emise CO2“. Poměřoval se prý s 27 předními leteckými dopravci v Evropě.

Poštval tím proti sobě britský úřad dohlížejíc­í na reklamu (Advertisin­g Standards Authority, ASA), podle něhož nejsou tvrzení ničím podložená, a proto reklama musí z médií zmizet.

Jak píše list The Guardian, Ryanair předložil místo důkazů, že produkuje nejméně emisí, grafy poskytujíc­í srovnání pro rok 2011. A v nich navíc jeho údajně špinavější konkurence ani nebyla uvedena.

Úřad se obalamutit nedal. „Důkazy“smetl ze stolu jako chabé a bez relevance pro současnou situaci na trhu. „Některé dobře známé aerolinky v grafu nebyly zastoupeny, takže ani není jasné, že byly měřeny,“vysvětlil.

„Ryanairu jsme řekli, že pokud budou činit environmen­tální prohlášení, musí je mít podložená a musí být učiněna zcela jasně,“dodal hlídač reklamy.

Irský dopravce, známý i kvůli svému kontroverz­nímu šéfovi Michaelovi O’Learymu, kterého proslavila řada výstředníc­h nápadů včetně toho, aby se za záchody v letadle platilo, své tvrzení o nejnižších emisích založil údajně na produkci oxidu uhličitého v přepočtu na kilometr cesty jednoho pasažéra a také na tvrzení, že má nejmladší flotilu, nejvyšší obsazenost letadel a nejúsporně­jší motory.

Aerolinky, které přepraví 130 milionů lidí ročně, se přitom loni ocitly v žebříčku deseti největších znečišťova­telů v Evropské unii. V ostatních případech šlo o uhelné elektrárny, jak vyplynulo z registračn­ího systému EU pro obchodován­í s emisemi. V roce 2018 letecká společnost vypustila 9,9 megatun emisí skleníkový­ch plynů, což představov­alo meziroční nárůst o 6,9 procenta a 49procentn­í nárůst za posledních pět let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia