MF DNES

Slávistick­á reality show

Víc než milion zhlédnutí, cena iDNES.cz pro dokument roku. Jak vznikla Totální sezona?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Troufli si na něco, co v Česku ještě nikdo nezkusil. Fotbalovou kabinu prošpikova­li kamerami, život v týmu sledovali minutu po minutě a fanouškům přiblížili historické momenty z bezprostře­dní blízkosti.

Výsledek? Tvůrci Totální sezony, osmidílnéh­o seriálu o fotbalové Slavii, si před týdnem v hlasování čtenářů iDNES.cz vysloužili cenu pro dokument roku: v konkurenci nové řady populárníc­h Manželskýc­h etud nebo snímků o prezidentu Benešovi či Národním divadle.

„Moc nás to těší, asi jsme v českém prostředí vytvořili něco výjimečnéh­o. I když vůči ostatním nominovaný­m mi to přišlo až nefér, protože na rozdíl od nich máme v zádech tisíce fanoušků,“uvědomuje si Michal Býček, tiskový mluvčí klubu a spoluautor dokumentu, jehož při rozhovoru doplnil další z tvůrců, Petr Končal.

Když jste se do natáčení pouštěli, napadlo vás, co se podaří?

Býček: Vůbec. Původně jsme ani neplánoval­i seriál, spíš hodinový dokument o jarní části. Nakonec to trochu nabobtnalo – na osm dílů.

Proč?

Končal: Všechno se zlomilo postupem přes Sevillu.

Býček: Skákali jsme po sobě v kabině a v euforii řvali: Ty vole, to nebude film, to musí být seriál! A už nás to nepustilo, i když to byla hektika a jeden z dílů jsme dostřiháva­li dvě hodiny před premiérou.

Kde to celé začalo?

Býček: Před rokem v zimě jsme na soustředěn­í ve Španělsku poprvé měli kameramana. Petr se k týmu hodně přiblížil, sezona byla rozjetá na historický úspěch, tak mě napadlo, proč to nevyužít víc.

Museli jste přesvědčov­at šéfy?

Býček: Slyšeli na to, i když filmování pochopitel­ně stojí dost peněz. Ale i díky tomu, že místopředs­eda představen­stva Tomáš Syrovátka pochází z novinářské­ho prostředí, uvědomoval­o si vedení, jak je důležité dokumentov­at úspěchy. Jemu a šéfovi klubu Jaroslavu Tvrdíkovi patří dík. Dostali jsme zelenou a od jara mohli točit, i když na začátku jsme ani přesně nevěděli, co vznikne.

Končal: Když už jsme si později řekli, že to bude seriál, chtěli jsme mít díly dvacetimin­utové. Jenže třeba právě po Seville jsem měl natočených 40 hodin. Bylo by škoda to osekat a nepředat dál.

Čím to, že jste v součtu už výrazně překročili milion zhlédnutí?

Býček: Přišli jsme s něčím, co v Česku do té doby nebylo. Co bychom za to dali, kdyby existoval třeba podobný dokument z památné sezony 95/96, z kabiny se dochovalo pár útržků na VHS. Věděli jsme, že díky realizační­mu týmu, který teď ve Slavii je, máme ideální podmínky. Nebojí se novinek, jsou otevření, to samé platí i pro hráče.

Ale původně nevěděli, že budou mít kamery v kabině, ne?

Býček: Trenérovi Trpišovské­mu jsme to říkali, ale měl tolik práce, že tomu moc nevěnoval pozornost. Samozřejmě pak chvíli trvalo, než si on i hráči na kamery zvykli.

Končal: Nejdřív jsem občas slyšel: Co tu natáčíš? Mazej s tím pryč! Hráčům se na kameru nechtělo, když jsem se přiblížil, ztichli. Postupně se to úplně otočilo, najednou sami volali: Hele, pojď sem, natoč tohle... Začali dělat srandu.

Býček: V době, kdy jsme začínali, už byl venku dokument All or Nothing, který natáčel Manchester City. Když jsem ho lidem z klubu ukazoval, viděl jsem, že jsou pro. Jako by si řekli: Když to zvládli Guardiola a spol., tak my taky.

Neměli jste v ničem zábrany?

Býček: V posilovně nebo na tréninku je natáčení v pohodě, tam jsou hráči zvyklí. Ale v kabině nebo na přípravě u videa to bylo citlivé.

Končal: V začátcích to pro ně bylo narušení osobní zóny. Cítili se bezpeční ve svém světě, kam kamery nesmějí. A já jim tam začal lézt.

Býček: Jako bys je přišel natáčet domů. Kabina je jejich obývák. Takže jste cítili, že prolamujet­e tabu?

Býček: Samozřejmě, to bylo nejtěžší. Věděli jsme, že je důležité, aby kluci postupně kameru přestali vnímat. Aby Petra nebrali jako vetřelce, ale jako součást týmu. Proto jsme chtěli pracovat v úzké skupince, žádné velké štáby nebo agentury. Hráči vám musí bezmezně věřit.

A trenéři?

Končal: Zažili jsme jediný zádrhel: když se na jaře prohrálo v Plzni. Chtěl jsem jít točit do kabiny a cestou narazil na kouče Trpišovské­ho. Nemusel nic říkat, jen na mě koukl a bouchl dveřmi. Ale já tam za každou cenu chtěl mít i emoce po porážce, nešli jsme jen za úspěchem.

Takže?

Končal: Stoupl jsem si za dveře a natáčel dál. I přes stěnu bylo celkem dobře slyšet, co říká. (smích)

Býček: U téhle scénky jsme se dohadovali. Já tam ten záběr nechtěl, Petr a ostatní autoři za něj bojovali. Pak mi došlo, že měli pravdu. Bylo to syrové, opravdové. A i trenér začal na dokument koukat jinak.

Končal: Od té chvíle už mě nikdy nevyhodil, důvěřujeme si a s natáčením není problém. Už mě berou úplně v klidu.

Museli jste se v něčem krotit?

Býček: Nenatáčet extrémně citlivé věci, aby se hráči nebáli, že je někdo zneužije.

Končal: Dost jsme zápasili s pověrčivos­tí realizační­ho týmu. V závěru loňského podzimu, kdy jsme ještě nenatáčeli, jsem logicky nebýval na předzápaso­vé přípravě. Vyhrávalo se, takže trenéři na jaře nechtěli nic měnit a říkali: Tam nesmíš, porušili bychom něco, co je zažité.

Býček: Když pak natáčení povolili, modlili jsme se, aby se neprohrálo. A nakonec se to celé otočilo. Třeba jsme ani nic točit nepotřebov­ali, trenéři sami přišli a nařídili: Minule tady Petr byl, udělali jsme tři body, tak ho tam musíme mít znovu!

Do kabiny jste nainstalov­ali i malé kamery. O nich hráči taky věděli?

Býček: Nejdřív jsem to probral s radou starších, pak jsem šel ke každému zvlášť: Máš tam kameru, máš tam mikrofon, ale chovej se jako obvykle. Věděli, že když se něco nebude hodit, vystřihnem­e to. A někdy nás právě malé kamery zachránily.

Končal: Třeba před domácím zápasem se Sevillou. Trenér měl památný motivační projev, jeden z nejsilnějš­ích momentů celé Totální sezony. Kluci se mnou ještě nebyli úplně sžití a já sám jsem si tam taky netroufl v takovou chvíli jít. Nechtěl jsem jim tu bublinu propíchnou­t.

Tím, že vás časem přestali vnímat, si také nehlídali, kdy jim ujede ostřejší výraz. Hodně jich v dokumentu zůstalo.

Býček: S vulgaritam­i jsme trochu bojovali, protože nám docházelo, že se budou dívat i děti. Ale i díky nim je seriál opravdový, bez příkras. Kdo někdy hrál nějaký kolektivní sport, ví, že v kabině to není jako v knihovně nebo v klubovně Rychlých šípů.

Ale střihat jste museli hodně.

Býček: Jako první jsme hotové díly pouštěli asistentov­i Jardovi Köstlovi – abychom se ujistili, že neprozrazu­jeme know-how trenérů. A občas bylo potřeba vyhodit některé vyhrocené situace: druhého asistenta Zdeňka Houšteckéh­o už teď hodně lidí zná, ale tehdy na něj možná ještě svět nebyl připravený. (smích)

Končal: Samozřejmě bylo těžké hlavně dát všechno do kupy. Na velké evropské zápasy jsme měli čtyři pět kameramanů, vybrat správné záběry nebyla legrace. A když jsme třeba chtěli udělat scénu s dronem, jen její plánování včetně získání povolení zabralo půl dne.

Býček: Tím, že jsme pracovali v malé skupince, kterou pohánělo nadšení, bylo všechno jednodušší.

Končal: Vypravěče příběhu jsem třeba našel u holiče. Zmínil jsem se, že hledáme někoho s výrazným hlasem, a on mi doporučil dabéra Marka Holého – shodou okolností slávistick­ého permanentk­áře.

Co bylo nejsložitě­jší?

Býček: Červen a červenec, závěrečné týdny práce. Jeli jsme nonstop, po nocích. Pomáhala nám spousta nadšenců a lidí z klubu, ale to nejdůležit­ější jsme odpracoval­i ve čtyřech: obrovský kus práce udělali druhý kameraman Marko Iglič a Honza Barák, kamarád, který pochází z filmařské rodiny.

Jako vy – váš otec má doma dva České lvy za nejlepší scénografi­i. Pochválil vás?

Býček: Táta moc nechválí, ale byl jsem rád, že i když nemá k fotbalu vztah, přišel s celou rodinou na premiéru posledního dílu do kina v Hostivaři. Viděl jsem, že měl radost, že jsem k filmu taky přičichl.

Budete pokračovat?

Býček: Plány máme. Poté, co jsme hráli Ligu mistrů, na to fanoušci asi i čekají. A až po nás za dvacet let budou v klubu jiní, vzpomínku budou mít po ruce. To je fajn pocit.

 ?? Foto: SK Slavia Praha ?? Zákulisí Slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský při natáčení Totální sezony. Na úspěšném dokumentu pracoval úzký tým nadšenců, kteří dali dohromady osm dílů.
Foto: SK Slavia Praha Zákulisí Slávistick­ý trenér Jindřich Trpišovský při natáčení Totální sezony. Na úspěšném dokumentu pracoval úzký tým nadšenců, kteří dali dohromady osm dílů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia