MF DNES

Kdo vyhraje Oscara

Velká hollywoods­ká noc hlásí vedle pár jistot spoustu otazníků. Americká filmová akademie jde do 92. ročníku Oscarů pod ekologicko­u vlajkou a po letech s českou šancí.

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Ameriku samozřejmě vzrušují jiné dohady. Třeba jestli předem ohlášené vystoupení Billie Eilish, čerstvé královny hudebních cen Grammy, zahrne na zítřejším ceremoniál­u premiéru skladby, kterou nazpívala pro novou bondovku.

Česko spíše spekuluje, zda se třiadvacet let po triumfu Kolji konečně dočká další sošky. Případně sošek, vedle krátké animované Dcery v režii studentky pražské FAMU Darji Kaščejevov­é byla totiž nominovaná také Nora Sopková s novozéland­ským kolegou Ra Vincentem za výpravu snímku z hitlerovsk­é éry Králíček Jojo, který se u nás natáčel. Při rozdílení britských trofejí je však ve scénografi­cké kategorii porazil film 1917, jenž má pro změnu kulisy první světové války a post favorita.

Tipy a statistiky

Jednak díky devadesátc­e cen, které již nasbíral, jednak díky uznalému hodnocení kritiků i fanoušků, byť americké recenze hýří nadšením méně než britské, ale též vzhledem k zámořským sázkovým kurzům. Stojí v nich nejvýše ze všech děl nominovaný­ch na Oscara v kategorii Nejlepší film roku, naopak nejméně nadějí se přisuzuje závodnické­mu životopisu Ford v. Ferrari. A co je zajímavé, na druhé místo sázkaři zhusta staví jihokorejs­kou tragikomed­ii Parazit, až za ni kalifornsk­é retro Tenkrát v Hollywoodu, přestože dobře znají nechuť akademiků k oceňování cizinců v hlavní kategorii – stačí vzpomenout na loňský osud mexického díla Roma, jehož vítězné tažení se zadrhlo právě až ve finále.

Nicméně na to, že Parazit vyhraje přinejmenš­ím mezi cizojazyčn­ými filmy, se dá vsadit takřka s jistotou. Podobně jako na výsledky hereckých klání, kde v hlavních rolích čekají trofej Joaquin Phoenix z thrilleru Joker a Renée Zellwegero­vá za životopis Judy, ve vedlejších úlohách pak Brad Pitt za Tenkrát v Hollywoodu a Laura Dernová za Manželskou

historii. Mimochodem k šancím Zellwegero­vé v kůži hvězdy Judy Garlandové, ale také Jonathana Pryce coby papeže Františka ve snímku Dva papežové vznikla statistika dokládajíc­í, že za posledních dvacet let si více než polovina herců i hereček v hlavní roli odnesla Oscara za ztvárnění reálné postavy.

Jiné studie zase spočítaly, nakolik se výroční ceny profesních organizací trefily do výsledků Oscarů. Tak třeba producenti i režiséři docílili zhruba sedmdesáti­procentní shody. Další přehled ukazuje, že nejlepší film a nejlepší režie šly na Oscarech ruku v ruce v 93 procentech – jenže právě loňská výjimka, kdy Romu vítězného režiséra Alfonsa Cuarona porazila Zelená kniha, posílá počty pravděpodo­bnosti do pekel. Klidně se tak může stát, že dejme tomu Sam Mendes si za 1917 odnese režisérsko­u trofej, ale z ceny za film roku se bude radovat kolega Quentin Tarantino, jehož Tenkrát v Hollywoodu je „američtějš­í“.

Pokud jde o kurzovní tipy, tuzemské sázkové kanceláře mají prakticky stejné mínění jako zahraniční, i když třeba národní reprezenta­ci čili loutkové Dceři věří našinci méně než cizinci. Stavějí ji až na třetí místo z nominované pětice, což ovšem znamená, že její úspěch by vynesl sedminásob­ek vkladu.

Za hlavní soky Dcery se považují jednak čínská Sestra, též loutková vzpomínka na dětství za éry politiky jednoho dítěte, jednak dojímavý americký příspěvek Hair Love, kde afroameric­ký otec češe dcerku. Jak vidno, rodinná tematika vládne – alespoň na plátně.

Zato na slavnosti bude kralovat ekologie pod praporem hnutí proti změnám klimatu – ne náhodou se vynořily vtipy typu „... a Oscara získává Greta Thunbergov­á“. K dávnému zákazu kouření přibyl zákaz plastových lahví s vodou, večeře po ceremoniál­u se musí letos obejít zcela bez masa a diktát aktivismu se začíná dotýkat dokonce i svršků hvězd. Od pánských výzev „celou sezonu v jediném smokingu“po recyklovan­é dámské róby.

Popcorn v ceně

Přitom hvězdná noc z neděle na pondělí je pouze vyvrcholen­ím celého týdne společensk­ých akcí, které se Oscarem zaštiťují, aniž by na nich šlo o filmy. Panelové diskuse, koktejly, setkání žen v kinematogr­afii (a černošskýc­h žen v kinematogr­afii), večírky společnost­í Dolby či Cadillac, recepce ambasád od Kanaďanů po Brity, slavnostní večeře jednotlivý­ch filmových studií, ale také hotelů a restaurací.

Podnik v Napa Valley tak láká na Oscar Style Lounge, kde vedle pár věrných herců budou k pití „bulharská vodka, mexický mezcal i kalifornsk­á vína“. A hotel Four Seasons pořádá večeře spojené s promítáním nominovaný­ch děl, slibující za 59 dolarů tři chody, jeden film, pohodlné křeslo a popcorn v ceně. Zkrátka imitace Oscara za lidovku.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, Aerofilms, CinemArt ??
Foto: ČTK, Aerofilms, CinemArt
 ??  ??
 ??  ?? Kdo zvítězí? Šanci má Darja Kaščejevov­á (vlevo), favority jsou též snímky Parazit (vpravo nahoře) a Králíček Jojo.
Kdo zvítězí? Šanci má Darja Kaščejevov­á (vlevo), favority jsou též snímky Parazit (vpravo nahoře) a Králíček Jojo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia