MF DNES

Černoch Romeo, Julie v hidžábu

Německé demokratic­ké strany hlasováním společně s AfD „prolomily tabu“.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

ERFURT Od středy se v celém Německu nemluví o ničem jiném. Novým premiérem východoněm­ecké spolkové země Durynsko se stal politik, který rozhodujíc­í hlasy získal od pravicově konzervati­vní Alternativ­y pro Německo (AfD). Od strany, s níž se v Německu nemluví.

Rozdílem jednoho hlasu tak křesťanští demokraté (CDU) a svobodní demokraté (FDP) společně s AfD v posledním kole zabránili znovuzvole­ní Boda Ramelowa, předsedy postkomuni­stické Levice, který zemi vládl posledních pět let.

Je to „prolomení tabu“, kvůli kterému vyšli do ulic lidé nejen v Durynsku, ale také v Berlíně, Hamburku nebo nedalekém Lipsku. Žádají další ostrakizac­i AfD a v Durynsku pak zároveň kontinuitu vlády pod kontrolou postkomuni­stů.

Thomas Kemmerich, do té doby vcelku neznámý předseda durynské

FDP, se během okamžiku stal jménem známým po celém Německu.

Netrvalo ovšem dlouho a po jediném dni v úřadě Kemmerich opět odstoupil. Tlak přicházel nejen od veřejnosti, ale také z ústředí jednotlivý­ch stran v Berlíně.

Otřesy ve vládní koalici

Nejde totiž jen o regionální dění v jedné spolkové zemi. Důsledky premiérské volby v Durynsku se poslední dny velmi zřetelně projevují i v Berlíně a ve spolkové vládní koalici konzervati­vní unie CDU/CSU a socialistů (SPD).

Ke všem dosavadním problémům, kvůli kterým to ve vládě dlouhodobě skřípe, se nyní přidal ještě tento. Socialisté teď prý ohledně svých koaličních partnerů z CDU „nevědí, na čem jsou“. Vládní strany na víkend plánovaly společné setkání.

Pořádek do napjaté situace nevnesla ani předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. Nejdřív ve svém prohlášení uvedla, že postup durynské odnože CDU je nepřijatel­ný a situace se musí řešit předčasným­i zemskými volbami.

Po následném pětihodino­vém setkání s předsedou durynské CDU Mikem Mohringem a dalšími členy strany ale své přesvědčen­í změnila. Prý je ještě možné situaci vyřešit i bez voleb. Neuvedla nicméně konkrétně jak. Co tedy předsedkyn­ě nejsilnějš­í německé strany vůbec chce? ptali se následně nejen koaliční partneři. Aby vše bylo ještě zamotanějš­í, byl to nyní již bývalý premiér Kemmerich z FDP, který po své rezignaci jako nejlepší řešení viděl právě předčasné volby.

Pro ty je ale v zemském sněmu potřeba dvoutřetin­ová většina hlasů. A vzhledem k tomu, že CDU si alespoň nyní nové volby nepřeje, stejně jako strany bývalé durynské koalice, je Durynsko v další zablokovan­é situaci.

Je totiž pravděpodo­bné, že jedinou stranou, která by na nových volbách mohla vydělat, je AfD. Což si ty ostatní logicky nepřejí.

Vládnout bez extrémů

CDU se řídí pravidlem, že se stranami poblíž politickýc­h extrémů se nespolupra­cuje, což platí pro AfD, stejně jako pro postkomuni­sty. Přinejmenš­ím ohledně situace v levé části politickéh­o spektra se ovšem může názor CDU ještě změnit. Postkomuni­sté mají v Německu výrazně přijatelně­jší image než AfD. Tu navíc její oponenti kvůli předsedovi Björnovi Höckemu a jeho dřívějším extremisti­ckým výrokům otevřeně označují za fašisticko­u.

Mimochodem, Kemmerich si stýskat nemusí. Za pouhých 24 hodin ve funkci si přijde nejméně na 93 tisíc eur (asi 2,3 milionu korun).

Zajímavé také je, že ačkoli je Durynsko východoněm­ecká země, jež mnozí západní Němci považují za „nedospělé“, dva ze tří hlavních protagonis­tů pocházejí ze západní části a na východě si dělají svou politickou kariéru.

 ?? Foto: 3x Reuters ?? Thomas Kemmerich, šéf durynské FDP, Björn Höcke (uprostřed), šéf durynské AfD, a Mike Mohring (vpravo), předseda CDU v Durynsku.
Foto: 3x Reuters Thomas Kemmerich, šéf durynské FDP, Björn Höcke (uprostřed), šéf durynské AfD, a Mike Mohring (vpravo), předseda CDU v Durynsku.
 ??  ?? Tři hlavní protagonis­té
Tři hlavní protagonis­té
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia