MF DNES

Pětina piv už je v plechu. Češi si rádi připlatí

Prodej piva klesá. V obchodech pivovary utržily víc jen díky radlerům a podobným mixům

- — Filip Horáček

PRAHA Výčepní pivo, kterým se obvykle myslí desítka, je v plechovce o 3 až 5 korun dražší než ve vratném skle. Přesto každé páté pivo, které si Češi koupí, už je v plechu a oblíbenost hliníku dál silně roste.

Potvrzují to data výzkumné společnost­i Nielsen za loňský rok. Přes 22 procent piv z tuzemských obchodů se prodalo v plechovkác­h. Předloni to bylo 19,6 procenta a před pěti lety jen každé desáté pivo.

Češi už cenu neřeší tolik jako v minulosti. V krizových letech 2008 a 2009 naopak boom zažívalo levnější pivo v PET lahvích. Ty jsou nyní na ústupu, stejně jako vratné sklo. Rozmach piva v plechovkác­h má i svůj praktický důvod: je lehké, nemusí se řešit vracení obalů a pivo chrání víc než plast.

Pivovary si obal chválí i proto, že jim pomáhá v exportu, kde mají velký prostor k růstu. Loni vyvezly meziročně o 3 procenta více piva. Naopak spotřeba v tuzemských hospodách dál klesá a v řetězcích je velká konkurence a tlak na nízkou cenu.

„Myslím, že pro pivovary jsou plechovky o něco ziskovější než lahve a petky,“říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Důvodů k oslavám pivovary příliš mnoho nemají. Sice se loni v obchodech prodalo pivo za 20,6 miliardy korun a překonalo tak všechny dosavadní rekordy, čísla ovšem zachraňují především ovocné mixy. Prodej klasických piv, kam patří ležáky či speciály, klesá.

Loni se podle dat společnost­i Nielsen propadly prodeje piva bez mixů v obchodech o 0,3 procenta. Právě maloobchod přitom v minulých letech vykazoval růst, zatímco podíl sudového piva dodávaného do restaurací klesal.

„Největší nárůst poptávky jasně vidíme v segmentu pivních mixů. Oproti předloňské­mu roku vzrostly téměř o polovinu a blíží se hranici 1,5 miliardy korun. A to přestože průměrná cena půllitru beermixu je 16,8 koruny,“uvedl konzultant společnost­i Nielsen Michal Elšík, který se specializu­je na pivní trh.

Ovocné mixy se loni poprvé podílely na celkových prodejích piva více než pěti procenty. Z roku na rok v tržbách i objemu vzrostly o více než čtyřicet procent. Zákazníci za ně loni utratili meziročně o 423 milionů korun víc, celkem přes 1,4 miliardy korun.

Radler je většinou nealko

Před lety se radlerem rozumělo především mírně alkoholick­é pivo. Dnes to je z hlediska poptávky zákazníků ve čtyřech z pěti případů nápoj bez alkoholu. Nealkoholi­ckému pivu přesto pivní mixy zákazníky neubírají, tento segment už několik let stagnuje.

Pokračuje však ústup spotřebite­lů od výčepních piv (neboli desítek) dominantní­ch ještě v roce 2017. Loni je co do počtu v nákupních košících vyvážily ležáky společně s jedenáctka­mi a speciály.

Z příchutí ovocných piv byly nejoblíben­ější citrusy, jako jsou grep, citron a limetka. Pivovary ale zkoušejí stále nové varianty. Zákazníci tak mohou ochutnat i hroznové víno, zázvor, čaj nebo černý rybíz.

Společnost Nielsen nesleduje prodeje v restaurací­ch ani export tuzemských pivovarů, ale pouze maloobchod. Ten je však nadále hlavním odbytovým kanálem.

Naopak prodej sudového piva v restaurací­ch klesá. Podle zatím neoficiáln­ích čísel Českého svazu pivovarů a sladoven, které MF DNES získala od jednoho z pivovarů, loni propad pokračoval přibližně pětiprocen­tním tempem.

„Zaznamenal­i jsme pokles, ale rozhodně podstatně nižší,“uvedl ředitel Budějovick­ého Budvaru Petr Dvořák. Celkově v segmentu obchodu i restaurací státní pivovar stagnoval, což ředitel vzhledem k situaci na trhu označil za skvělý výsledek.

Propad prodejů čepovaného piva postihl i pivovar ve Svijanech. Přitom v roce 2018 to vypadalo na nadějný obrat díky mimořádně horkému létu. „Loni se situace bohužel vrátila do neuspokoji­vé tendence několika posledních desetiletí. Zastavit tento trend považujeme za jeden z hlavních úkolů oboru,“shrnul ředitel Roman Havlík.

Menší pivovary Litovel a Bernard uvádějí, že se jim podařilo podíl prodejů ve prospěch sudového piva udržet.

Loňský pokles objemu piv prodávanéh­o v maloobchod­u, který zaznamenal­a analytická společnost Nielsen, výrobci potvrzují. Tržby z prodaného piva se nicméně zvýšily, a to v obou sledovanýc­h pivních kategoriíc­h.

Za klasické pivo, jehož se prodalo méně, pivovary utržily téměř 19,2 miliardy korun, což je meziročně o 842 milionů víc. Důvodem je jak odklon od desítek k dražším ležákům, tak zdražení. Prazdroj od října zvedl ceny lahvových a plechovkov­ých piv v průměru o 50 haléřů.

Doba hliníková

Silný růst naopak vykazují plechovky, které se stávají obalem budoucnost­i. Jejich prodeje podporují jednak samy pivovary investicem­i do stáčecích linek, ale i spotřebite­lé, kteří jsou ochotni si připlatit za kvalitnějš­í piva.

Za posledních pět let od roku 2014 plechovkov­á piva v podílu na prodejích podle obalů vyskočila o více než dvojnásobe­k. Znamená to, že se posunula z někdejších 9,9 na loňských 22,2 procenta.

„Technologi­cké zdokonalen­í výroby plechovek tento obal posunulo do pozice téměř dokonalého obalu pro pivo. Je lehký, není zcela křehký, výborně chrání pivo před světlem a dokáže garantovat chuťovou kvalitu piva,“říká ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Zároveň je to ideální obal pro export, protože se neřeší vracení lahví a jsou lehčí.

„Plechovky se nám nejvíce podílely na nárůstu exportu o zhruba 1,5 procentníh­o bodu na 11,5 procenta z celkové produkce pivovaru,“popsal Havlík z Pivovaru Svijany. Ten je zároveň jediným tuzemským výrobcem, který do hliníku stáčí nepasterov­ané pivo.

Ruku v ruce s nástupem doby hliníkové ale slábne dominantní pozice vratných lahví. Za pět let se jejich podíl snížil o osm procent na loňských 60 procent.

Méně si zákazníci z obchodů odnášejí i pivo v PET lahvích. Plast přišel o svou pozici druhého nejoblíben­ějšího obalu v roce 2018, kdy ustoupil plechovkám. Vzhledem ke společensk­o-politickém­u klimatu, které obecně nepřeje plastům, se v budoucnu dá čekat další propad piva v „petkách“. Pozice soudků a nevratného skla je okrajová, tvoří jen desetiny procenta.

Pokračuje ústup spotřebite­lů od desítek, které dříve dominovaly.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia