MF DNES

Lidé mají právo vyplatit si peníze, které jim patří

- — Eva Pospíšilov­á

Současný stav, kdy kvůli několika případům vytunelova­ných družstev nesmí na zisk sáhnout nikdo, mi nepřijde fér,“říká autorka pozměňovac­ího návrhu, poslankyně Monika Červíčková (ANO).

Proč jste se tématem začala zabývat?

Protože mi nepřijde dobré, když se pravidla hry mění v průběhu času. A v tomto případě k tomu došlo. Lidé, když bytová družstva zakládali, tak to dělali s vědomím, že si jednou budou moci rozdělit zisk, pokud nějaký budou mít. Jenže pak jim stát po několika případech vytunelová­ní družstev tu možnost sebral a umožnil jim jen to, že mohou do těch svých družstev reinvestov­at.

To nebylo dobře, že se stát takto snažil lidi ochránit? Řada z nich přece nakonec kvůli tunelování přišla i o své byty.

Ale to já neříkám, a dokonce i chápu, že řadu družstev to tehdy mohlo ochránit. Ale myslím si, že dnes jsme v jiné situaci. Nálada ve společnost­i je jiná. Navíc, vezměte si, že řada bytových družstev má už své domy úplně opravené. Mají nové střechy, výtahy, fasády a okna. Tak proč bychom měli ty lidi stále znova a znova nutit do další a další reinvestic­e? V podstatě je to jejich majetek, takže mají mít právo si s tím nakládat podle svého uvážení. Vždyť velké procento z těch spoluvlast­níků je dnes už v důchodovém věku a na začátku počítali s nějakým, byť i drobným, příjmem.

Předpoklád­ám, že nějaká ochrana bude platit i nadále?

Samozřejmě. Bytová družstva, pokud mají ve svých stanovách ustanovenu možnost vyplácení zisku, budou muset vytvořit takzvaný rezervní fond v hodnotě jedné třetiny základního kapitálu. Ten se rozdělit nesmí. A ze zbylé částky mohou třetinu vyplatit jako zisk.

Proč jen tolik?

Právě kvůli té ochraně. Tato změna by mohla být vnímána i něco jako první krok. Pokud nebudou následovat nějaké katastrofi­cké případy, může se to při některé další legislativ­ní úpravě dál měnit i na výplatu třeba dvou třetin. To ukáže čas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia