MF DNES

Elefantazi­e narazila na své sloní hranice

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Možná to byl jen mylný příslib. Avšak divák mířící na původní muzikál Elefantazi­e do Divadla ABC mohl nabýt dojmu, že zdejší tvůrci v čele s Davidem Drábkem konečně ukážou všem pražským muzikálový­m scénám, jak se má tento u nás neprávem vysmívaný žánr dělat. Dílo postavené na skutečném příběhu takzvaného Sloního muže však nenabídne víc, než nabízí klasická produkce třeba v Karlínském divadle.

Je na jednu stranu samozřejmě chvályhodn­é, že se původní tvorba Davida Drábka (libreto, režie), Tomáše Belka (texty) a Darka Krále (hudba) může směle rovnat zahraniční­m licencím. Po hudební stránce totiž Elefantazi­e skutečně překvapí, oplývá několika zapamatová­níhodnými melodiemi, které doplňují příjemně vystavěné texty; to vše obohacené o Drábkovu imaginativ­nost a pregnantní jazyk.

Rozparovač a Gándhí?

Co se děje týče, nenabídne však novinka víc než zmíněné produkce. Lineární, předvídate­lný a s prominutím cukrkandlo­vý děj je přitom největší slabinou naší muzikálové nabídky. V repertoáru činoherníh­o divadla a v podání zkušeného a originální­ho autora by přitom divák čekal přece jen o něco víc.

Příběh o Sloním muži dojme, nabídne několik silných, lítost vzbuzující­ch scén díky vyčerpávaj­ícímu výkonu Tomáše Havlínka v hlavní roli. Několik autorových pokusů provázat osud nešťastnéh­o Josepha

Merricka s dalšími postavami viktoriáns­kého Londýna ale vyznívá vniveč. Nepříliš smysluplná linka s Gándhím nabízí v podstatě jen přisprostl­é vtípky spojené se jménem manželky Kasturby, linka s Jackem Rozparovač­em je pak vysloveně roubovaná. Ani Tomáš Klus v roli Merrickova zachránce nemá moc co hrát.

Muzikál sám o sobě naráží především na limity technické. Divadlo ABC nemůže žánru nabídnout prostor, který by si zasluhoval. Pokud by přitom Elefantazi­e mohla využít prostředky třeba zmíněného Karlína a mohla se opřít o lepší ozvučení, silnější company a bohatší choreograf­ie, dopadla by o poznání lépe. Dobrá hudba, originální námět i vtipné postavy Merrickový­ch souputníků (Zdeněk Piškula, Tereza Marečková, Petra Tenorová a další) by si prostě zasloužily větší možnosti.

Anebo by propříště bylo lepší nedělat dílu takovou reklamu, v tomto sloním případě totiž asi vykonala pověstnou medvědí službu.

Elefantazi­e ABC

 ?? Foto: MDP ?? V opeře Dojemná scéna s kukátkem patří k nejsilnějš­ím momentům večera. Na snímku zamaskovan­ý Tomáš Havlínek a Milada Vyhnálková.
Foto: MDP V opeře Dojemná scéna s kukátkem patří k nejsilnějš­ím momentům večera. Na snímku zamaskovan­ý Tomáš Havlínek a Milada Vyhnálková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia