MF DNES

Válka s mloky je pro mě skvělé cvičení

Scenárista a spisovatel Chips Hardy, otec slavného britského herce Toma Hardyho, zavítal do Prahy a pracuje na adaptaci slavného Čapkova díla.

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Edward John „Chips“Hardy pracoval roky v reklamě. Některé dokonce natáčel v Praze. Svou kreativitu se však nakonec rozhodl věnovat práci pro film a televizi. V Británii je známý díky dětskému seriálu o mluvící židli Helping Henry, spolupráci s komikem Davem Allenem nebo seriálu Taboo, kde ztvárňuje hlavního hrdinu jeho syn Tom. V současnost­i pracuje Chips na scénáři k filmu Válka s Mloky dle knižní předlohy Karla Čapka. Do Prahy zavítal jako porotce v rámci Future Gate Festivalu.

Televizní série jsou na vzestupu. Přesouvá se umění z plátna na obrazovku?

Film a televize pro mě představuj­í rozdílné výzvy, mají své výhody i nevýhody. Delší televizní drama umožňuje tvůrci pracovat s vyprávěním ve stylu románu. Hrdinové se mohou postupně vyvíjet, máte čas vypointova­t zápletku a ještě vybudovat atmosféru. Prostoru je více. Kdežto film má jasněji definované paradigma, trajektori­i, točí se okolo hlavního hrdiny. Člověk musí příběh osekávat, dokud nenabude patřičného významu a intenzity. Často říkám, že scénář nejlépe vystihuje to, co z něj vynecháte.

Je pro vás Čapkova Válka s mloky výzvou?

Práce na tomto scénáři je pro mě fantastick­ým cvičením, jak po technické, tak po kreativní stránce. Doufám, že tomu dílu ve filmovém měřítku vzdám patřičný hold.

Co vás na příběhu zaujalo?

Jeho nápaditost a lidskost. Činí z něj totiž výjimečné dystopické dílo, která se díky tomu i své struktuře může stát filmem.

Pomáhá vám nějak při psaní praxe z reklamní branže?

Umět zestručnit velkou kopu informací a proměnit ji do jednoduché myšlenky hodně pomáhá při budování konceptu vyprávění. Člověk se stane sám sobě dobrým editorem. Na druhou stranu rozpočty některých reklam byly mnohdy vyšší než u filmu. To je jiné. A samozřejmě jsem mohl pozorovat práci tak výborných režisérů, fotografů a kameramanů, jakými jsou Adrian Lyne, Don McCullin nebo Peter Bijoux. Reklamě už se nevěnuju, ale jsem velmi rád, že jsem měl příležitos­t setkat se s takovým množstvím talentovan­ých lidí.

Na seriálu Taboo jste pracoval se svým synem. Mnozí však s rodinou nebo blízkými pracovat odmítají, jak jste to měl vy?

Já si dokonce myslím, že práce s lidmi, které znáte, je produktivn­ější než s někým, kdo je vám cizí. Blízkost poskytuje jistou formu zkratky při tvorbě. Samozřejmě s někým spolupraco­vat znamená odhodit své ego a soustředit se čistě na kvalitu díla. A právě to vám mohou zaručit spíše lidé, které znáte.

Společně se synem jste stvořili velmi specifické­ho hrdinu – tajemného Jamese Delaneye. Má v někom předobraz?

Tady se mísí spousta vlivů. James je takový amalgám. Sestává z představ mého syna, odkazuje k Dickensovu hrdinovi Billu Sikesovi i objeviteli siru Richardu Francisi Burtonovi. Chtěli jsme zkrátka vytvořit hrdinu, který se nepodobá těm ostatním.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Od reklamy k filmu John Hardy začínal v reklamě, ale později ho zlákal film.
Foto: Petr Topič, MAFRA Od reklamy k filmu John Hardy začínal v reklamě, ale později ho zlákal film.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia