MF DNES

Green Day by měli definitivn­ě ukončit hru na punk

- Redaktor MF DNES

Jindřich Göth

Green Day to svého času dokázali dvakrát. V roce 1994 s úspěšným albem Dookie pomáhali rozpoutat neopunkovo­u horečku, a když se s postupem let zdálo, že jejich pramen generující neodolatel­ně chytlavé melodické písničky vysychá, kontrovali v roce 2004 další komerční bombou American Idiot. Výsledek – osm milionů prodaných výlisků, hity jako American Idiot, Jesus Of Suburbia nebo Wake Me Up When September Ends.

Kýžený hattrick se nicméně nekonal, nekoná a konat asi nebude, neboť s dalšími deskami to s Green Day šlo opět spíš z kopce a na novince Father Of All Motherfuck­ers je nejzajímav­ější její název. Jinak je tahle kratičká, sotva půlhodinov­á koláž muziky nevzrušivá a ukrutně vyčichlá.

Nudný revival sebe sama

Green Day už dávno nemohou operovat s přízivkem „punk“, nehledě na to, že mnozí žánroví puristé jim tuto škatulku odpírali od začátku.

Nešť, měli alespoň částečně pel teenagersk­é rebelie, uměli napsat chytlavé hymny, dokázali natočit alba, která se strefila do momentální nálady. Co z toho zbylo na novince? Stručně a přísně řečeno zhola nic.

Father Of All Motherfuck­ers je k uzoufání nudná sbírka B stran singlů, zmatená a bezkoncepč­ní koláž nedodělků. Není dobré, když rozpaky vzbuzuje už otevírák, který by měl být výkladní skříní alba. Green Day se v něm nezmůžou na nic víc než na pár ožvýkaných kytarových riffů a plytkou melodii, která by otravovala i v sebehloupě­jší americké teenagersk­é komedii, kde s hudebním doprovodem věru nedělají žádné štráchy. Jistě, Green Day nikdy neměli ambice hrát náročnou muziku, ale dosud jsem z nich neměl pocit, že jim stačí psát podkres k filmům, kde spolu pohlední lidé chtějí spát, leč osud jim pod nohy klade rozličné překážky, až si ve finále konečně zasouloží.

„Punk“jak od Babici

Dál to není lepší. Opravdu si lámu hlavu, kde zpěvák Billie Joe Armstrong, Tré Cool, Mike Dirnt a Jason White potratili smysl pro sdělné a energické písničky. Protože to, co se odehrává na desce, je zoufale pitomé už po několika minutách. Jako kdyby totálně rezignoval­i na jakékoliv ambice a v potu tváře dodali desku, jen aby nějaká vyšla.

Titulní skladba štve už po třetím poslechu, podobně i druhá Fire, Ready, Aim a sotva se jakžtakž chytnete u opravdu „neotřele“nazvané Oh Yeah!, čeká vás Meet On The Roof, jejíž ústřední melodická linka je svěží a neotřelá asi jako recept na „rattatule“od Jiřího Babici. Jdeme dál, I Was A Teenage Teenager je vtipná a chytlavá jen názvem, jinak je to opět pitomý popěvek, k němuž by se kapela ve svých vrcholných okamžicích nikdy nesnížila.

Poslouchat novou desku Green Day je zkrátka čiré utrpení. Proč je tu dýchavičný rockandrol­lový revival Stab In Your Heart? Proč to celé zní tak strašně mdle a zaprášeně? Proč prakticky u každé skladby po několika vteřinách přesně víte, jak se bude vyvíjet a že skončí přesně tak marně a suše, jak začala?

Těžko říct. Každopádně touhle deskou Green Day nejspíš definivně potvrdili, že doby, kdy ve svém žánru platili za vlajkonoše, jsou nenávratně pryč.

Father Of All Motherfuck­ers Green Day

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Ukázkový frontman Billiemu Joe Armstrongo­vi, který je hlasem i tváří Green Day, se poslední desky moc nepovedly.
Foto: David Neff, MAFRA Ukázkový frontman Billiemu Joe Armstrongo­vi, který je hlasem i tváří Green Day, se poslední desky moc nepovedly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia