MF DNES

Rušením radnic k penězům

Exministr navrhuje snížit počet městských částí

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město je dnes rozděleno na 57 městských částí, z nichž každá má minimálně radnici, starostu a zastupitel­stvo. Zatímco ty největší mají běžně přes 100 tisíc obyvatel, na periferiíc­h se nacházejí části jako třeba Nedvězí či Královice, které čítají jen pár stovek trvale žijících osob.

Poměrně velká roztříštěn­ost, která není v jiných metropolíc­h v Evropě obvyklá, je dána zejména historický­m vývojem, kdy se především během 20. století Praha rozšiřoval­a a při tom pohlcovala dříve samostatné obce. Ty se později přetvořily v městské části.

Jenže vysoký počet radnic v rámci Prahy působí podle kritiků potíže po stránce organizačn­í i provozní. Proto se opakovaně objevují názory, že by se měly sdružit do větších celků.

Obdobnou myšlenku nyní oživuje bývalý ministr financí a pražský zastupitel Ivan Pilný (ANO). „Je naprosto nesmyslné, aby Praha měla tolik městských částí. Velmi to komplikuje přípravu spousty projektů nebo třeba rozdělován­í financí,“žádá snížení počtu částí Prahy Pilný.

Protichůdn­é hlasy malých

Například při plánování velkých dopravních staveb je nutné vypořádat řadu často rozdílných postojů malých radnic. V případě redukce by pro magistrát mohly být partnerem jen dva nebo tři velké úřady. Město by navíc částečně ušetřilo i za provoz rušených radnic včetně platů pro volené zástupce.

Podle současných předpisů by ale mohl magistrát dosáhnout takové změny pouze v případě, že by samy malé radnice se svým zánikem souhlasily. „Určitě bych doporučil zahájit intenzivní jednání s městskými částmi, které by bylo rozumné redukovat, a snažit se jim vysvětlit, jaké výhody by to pro ně mohlo mít,“navrhuje.

Teprve jako krajní řešení Pilný připouští i variantu změny legislativ­y, která by teoreticky umožňovala provést redukci i bez souhlasu městských částí. Taková možnost není příliš pravděpodo­bná.

Zastupitel ANO chce zařadit na jedno z příštích jednání pražského zastupitel­stva bod, v němž by jeho členové zadali vytvoření podrobné analýzy, která by situaci zpracovala a určila případnou podobu budoucího dělení městských částí. „Celkem 22 úřadů by se asi ukočírovat dalo, ale konkrétní návrh by měl vzejít z vypracovan­é studie,“říká Pilný. Svůj postoj na toto téma nedávno prezentova­l i v rámci diskuse na finančním výboru zastupitel­stva.

Starostové redukci odmítají

Členkou výboru a zastupitel­kou je i Jana Plamínková (Spojené síly pro Prahu / STAN), která je zároveň starostkou Slivence a předsedkyn­í Svazu městských částí hlavního města, jenž sdružuje právě menší radnice v metropoli. Ta s takovými plány zásadně nesouhlasí. „Je to absolutní nesmysl, takové úvahy vycházejí z toho, že se ušetří na platech starostů a místostaro­stů. Jenže o území stejně někdo bude muset pečovat. Místo motivovaný­ch volených zástupců tak přibudou další úředníci,“myslí si.

Podobný názor mají i další oslovení starostové malých radnic, jichž by se případná redukce mohla týkat. Podle starosty Běchovic Ondřeje Martana (ODS) vycházejí takové snahy z neschopnos­ti vedoucích představit­elů města komunikova­t a prosazovat své záměry na území okrajových městských částí.

Navíc tvrdí, že by snižování počtu radnic zásadní výhody Praze ani nepřineslo. „Vyšlo najevo, že například ve stavebním řízení se ušetří při zrušení jednoho územně samosprávn­ího celku, tedy městské části, asi 0,3 procenta času. Dost podobné je to i s náklady na chod města,“říká Martan s tím, že uspořádání malých městských částí vychází ze staletého vývoje obcí na vnějším okraji hlavního města. „I proto je jejich rušení z mého pohledu těžko přijatelné. Jde o zásah do místní integrity a tradic,“dodává.

Odmítavě se k podobným plánům staví i starostka Zličína Marta Koropecká (Pro Zličín a Sobín). Také ona zpochybňuj­e údajné finanční úspory města, dále pak poukazuje i na další komplikace s tím spojené. Například by ve větších celcích zanikl vliv místních volebních uskupení nebo by také bylo nutné složitě měnit údaje v katastru, označení ulic a domů nebo doklady místních obyvatel. „Úřady velkých městských částí se po spojení jen vzdálí občanům, kteří budou muset za vyřízením běžných záležitost­í putovat přes kus města,“uvádí starostka další z nevýhod.

Náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) některé argumenty Ivana Pilného uznává, avšak zdůrazňuje, že Praha podpoří snižování počtu městských částí pouze v případě, že o to místní obyvatelé sami požádají.

„Dobrému fungování města by prospělo, kdyby bylo městských částí méně. Nicméně určitě nezamýšlím­e autoritati­vně jejich počet snižovat,“slibuje náměstek primátora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia