MF DNES

Městu hrozí zákaz poruchovýc­h tramvají 15T

- — Roman Šafhauser

PRAHA Nové tramvaje 15T ForCity měly být chloubou dopravního podniku (DPP), ale jejich několikeré vykolejení naznačilo, že s nimi nebude vše v pořádku. Nyní Drážní úřad uznal kroky DPP podniknuté v rámci úpravy defektních kol. Kvůli vadným gumovým segmentům hrozilo, že tramvaje budou muset jezdit pomaleji. Dopravní podnik ale bude muset dodržovat nové podmínky, jinak úřad tento typ vozů zakáže.

Na konci loňského roku Drážní úřad zahájil správní řízení s DPP.

Jeho výsledkem mohlo být zpomalení rychlosti u 221 tramvají tohoto typu z maximálníc­h 60 kilometrů za hodinu na čtyřicet. Podnik se ale odvolal s tím, že našel jiného dodavatele a defektní pryžovou část kol se podařilo na tramvajích vyměnit.

„Vzhledem k tomu, že DPP v rámci odvolání předložil nové skutečnost­i mající vliv na další provoz tramvají zmíněného typu a Drážní úřad nové informace akceptoval, původní rozhodnutí jsme zrušili,“řekl mluvčí Drážního úřadu Martin Novák.

Úřad však nově chce, aby podnik dodržoval několik bezpečnost­ních opatření. V podmínkách jsou zpracovány nové provozní předpisy, týdenní sledování opotřebení pryžových segmentů, provádění zkušebních jízd a uchování jednoho segmentu z každé nové šarže.

Dopravní podnik se zákazu „tépatnácte­k“s problemati­ckým podvozkem neobává. „Naprostou většinu opatření, která v rozhodnutí Drážní úřad požaduje, již realizujem­e a právě díky nim se nám podařilo situaci kolem kol tramvají 15T stabilizov­at,“sdělil MF DNES projektový manažer dopravního podniku Daniel Šabík.

DPP navíc zavedl opatření nad rámec požadavků úřadu, jako je například testování kol ve spolupráci s Univerzito­u Pardubice a Výzkumným a testovacím centrem materiálů, nebo zkušební provoz dvou nových typů pryží z jiných materiálů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Problémy Tento gumový segment na kolech dělá tramvajím problémy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Problémy Tento gumový segment na kolech dělá tramvajím problémy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia