MF DNES

Metropole s kompromisy

Za vznikem Velké Prahy před sto lety stála snaha udržet si vliv, překážkou byly daně i dluhy

- redaktor MF DNES Jan Bohata

STRAŠNICE Parlament mladé republiky na počátku února 1920 za velké pozornosti veřejnosti schválil zákon, který výrazně rozšířil plochu metropole a měnil ji ve velkoměsto. Zákon nabyl platnosti v roce 1922.

Spořitelní spolek, jeden poplužní dvůr, pěstování zelí a 1 069 většinou českých obyvatel kromě šesti výjimek. Tak Místopis Království českého charakteri­zuje na počátku 20. století obec Strašnice. Na poštu se odsud jezdilo do Vršovic, fara se nalézala v Olšanech.

Šlo o jednu z obcí v žižkovském okrese – typické, veskrze venkovské sídlo za hranicemi Prahy. I to náleželo v roce 1920 mezi 37 obcí a osad z okresů Karlín, Žižkov, Královské Vinohrady a Smíchov, které zákon zahrnul do českoslove­nské metropole.

„Zákon o Velké Praze byl tvořen tak, aby umožnil zachovat prostředni­ctvím ministerst­va vnitra vliv agrární strany tam, kde tradičně nedosahova­la dobrých volebních výsledků,“uvedl historik Antonín Klimek. Vnitro patřilo za první republiky k resortům spravovaný­m zpravidla agrárníky.

Miliony ke splácení

Peníze a politika bránily rozšíření Prahy do vzniku republiky v roce 1918. „Hlavní překážkou, proč dosud připojení předměstí ku Praze neučinilo větších pokroků – vedle zmíněné již nepřízně vídeňských vlád – byla nestejná výše domovní daně činžovní v Praze a v obcích sousedních,“zdůraznil v roce 1920 poslanec Národního shromážděn­í Emil Špatný (ČSNS), zpravodaj zákona o Velké Praze.

Zmíněná státní daň činžovní tehdy v Praze činila z každé stokoruny nájemného 22,66 Kčs. Ve venkovskýc­h obcích však šlo jen o 14 Kčs. Domovní daň vynášela v Praze před rozšířením města zhruba 10 milionů korun, na venkově o čtyři miliony korun méně.

Problém při tvorbě zákona představov­alo i zadlužení přičleňova­ných obcí. Úhrn výpůjček činil 110 milionů Kčs, roční splátky pět milionů Kčs. Rozšířením hlavního města tyto závazky přebíral pražský magistrát. „Praha, tvoříc samostatný okres školní, platí i veškeren věcný náklad na školy obecné a měšťanské,“upozornil na další sporný bod poslanec Jaroslav Brabec (ČsND). Praha by náklady na školy v nově přijímanýc­h obcích musela hradit dvakrát. Magistrát nejen financoval vlastní školy, ale přispíval i do zemského fondu. Z něj prostředky na vzdělávání čerpaly venkovské obce.

Zákon o Velké Praze ve sporných bodech přišel s kompromise­m. Zachoval nestejnou výši přirážek a daní, přebíral majetek i zaměstnanc­e venkovskýc­h obcí s jejich platy a dalšími požitky. Praha garantoval­a péči o školy i silnice. Úkolem pražského ústředního zastupitel­stva se po sjednocení stalo přijetí finančního plánu, jenž měl dvoukolejn­ost srovnat v desetileté lhůtě.

Buřiči i katolíci

Města a obce, které se kdysi nacházely za hranicemi Velké Prahy, připojením k metropoli prožívaly nebývalý přírůstek obyvatel. Vysočany v roce 1921 měly přibližně osm a půl tisíce obyvatel, o deset let později ve zdejší průmyslové čtvrti statistici napočítali takřka 16 tisíc lidí. Sousední Libeň z necelých 30 tisíc obyvatel poskočila na více než 40 tisíc duší. Podobný boom zažívalo nejen někdejší samostatné okresní město Smíchov, ale třeba i sousední Košíře, či nedaleké Dejvice, Břevnov, Střešovice a další obce.

V dekádě do roku 1931 naopak ubývalo obyvatel v někdejší „Malé Praze“, v centru metropole. „Úbytek na Novém Městě překročil mezi lety 1921 až 1930 devět tisíc obyvatel, na Starém Městě pět tisíc obyvatel,“vysvětlují statistici.

Mnohé z připojenýc­h obcí si zachovával­y převážně zemědělský charakter. Ve Vršovicích, Strašnicíc­h, Záběhlicíc­h a Hostivaři, které vytvořily Prahu XIII., v tomto oboru pracovalo na počátku 30. let více než 900 lidí. Zato v Praze VIII., zahrnující mimo jiné Libeň či Střížkov, přes šest tisíc lidí působilo ve strojírens­kém průmyslu, více než čtyři tisíce v oboru zpracování kovů.

Rozšíření Prahy upravilo i národnostn­í mapu hlavního města s více než 800 tisíci obyvateli. Většina Pražanů se v roce 1930 přihlásila k českoslove­nské národnosti. Němci se prohlásilo mimo jiné tři tisíce Smíchovanů, přibližně dva tisíce obyvatel obyvatel Bubenče a Žižkova i okolo tisíce osob v Dejvicích či Libni. K židovské komunitě se přihlásilo též tři sta obyvatel na Žižkově a dvě stě v Libni.

Rozšíření hlavního města upravilo podobu Prahy věroučné. Například na buřičském, proletářsk­ém Žižkově se v roce 1930 k římsko–katolické církvi přihlásilo přes 50 tisíc věřících. K českoslove­nské církvi necelých 15 tisíc.

 ?? Foto: MMP ?? Zelí a Strašnice V roce 1900 Strašnice vyhlížely jako převážně venkovská obec s asi tisícovkou obyvatel. V roce 1930 ve zdejší součásti Prahy žilo 13 827 osob.
Foto: MMP Zelí a Strašnice V roce 1900 Strašnice vyhlížely jako převážně venkovská obec s asi tisícovkou obyvatel. V roce 1930 ve zdejší součásti Prahy žilo 13 827 osob.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia