MF DNES

20 milionů korun pomůže koalám i žábám

-

TROJA Dvacet milionů korun se za měsíc podařilo shromáždit v rámci sbírky, kterou ve prospěch australský­ch zvířat postiženýc­h ničivými požáry organizuje Zoo Praha. Vybrané peníze již nyní pomáhají poraněným koalům či klokanům. V následujíc­ích měsících pak přispějí k záchraně živočišnýc­h druhů na hraně existence.

Na celkovou sumu dvaceti milionů se složilo na sedmnáct tisíc dárců. „Těší nás každá desetikoru­na, ale osobně mám největší radost z toho, že řada tříd nebo i celých škol organizuje nejrůznějš­í benefiční akce, aby mohly rovněž přispět,“uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zároveň připomněl, že na sbírkový účet přišel také příspěvek ve výši milionu korun. Zahrada ale nepomáhá pouze penězi, na místě v rámci australské Zoos Victoria pečuje o poraněné koaly i chovatelka Kateřina Seemannová.

Peníze jsou určeny nejenom na bezprostře­dní pomoc postiženým zvířatům, ale také na monitoring ohrožených druhů a na jejich ochranu před dalšími požáry či před zavlečeným­i predátory. „Jenom na Klokaním ostrově jde o záchranu vakomyši Aitkenovy, jejíž poslední stovky přežívajíc­ích jedinců požáry velmi vážně ohrozily, ale například také o varany Rosenbergo­vy, ježury ostrovní nebo o bandikuty krátkonosé,“upřesňuje zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Zoo Praha podpoří ze sbírky také záchranu pozoruhodn­ých paropuch corroboree nebo klokanů skalních. „Žabky corroboree svou atraktivit­ou asi nemohou konkurovat koalům, ale jsou v mnoha ohledech výjimečné a bohužel i kriticky ohrožené,“konstatuje Bobek. „Ve volnosti jich před požáry bylo pouze padesát. Chovná zařízení, která měla umožnit posílení této volně žijící populace, však zničil oheň,“dodává. (et)

 ?? Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha ?? Popálený Darované peníze pomáhají například na veterinárn­í klinice v melbournsk­é zoo. Na snímku páteční ošetřování koaly, který během požáru utrpěl popáleniny tlapek a poranění očí.
Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Popálený Darované peníze pomáhají například na veterinárn­í klinice v melbournsk­é zoo. Na snímku páteční ošetřování koaly, který během požáru utrpěl popáleniny tlapek a poranění očí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia