MF DNES

Co se stalo se zázračnými kluky

Vyřadili Real. Nor Ödegaard (1998). Švéd Isak (1999).

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jakmile jeho střela prosvištěl­a brankáři mezi nohama, zapíchl oči do země. Neslavil. Ani ruce k nebi nezvedl. Přišlo mu nevhodné, kdyby se radoval zrovna tady a teď.

Na hřišti, které mu změnilo život. Mladičký norský režisér Martin Ödegaard pomohl ze Španělskéh­o poháru vyřadit Real Madrid, kterému podle smlouvy stále patří.

Zvláštní to bylo. Moc si přál, aby zrovna ve čtvrtek skóroval a posunul San Sebastian do semifinále poháru. Aby dokázal, že to není žádný přeceňovan­ý floutek, jak si o něm mnozí fanoušci Realu vyprávějí.

Přišel jako šestnáctil­etý a sledoval ho celý fotbalový svět. Zázrak!

Ještě mu nebylo šestnáct a už kopal za norskou reprezenta­ci. Klubové veličiny po celé Evropě se předbíhaly, co mu nabídnou. Na testy ho pozval Bayern, Barcelona, Ajax nebo Liverpool. Ödegaard se však nechtěl ukvapit. Nakonec v lednu 2015 přišlo to (zdánlivě) pravé: Real zaplatil přes 80 milionů korun a blonďákovi dal gáži tři miliony týdně.

Alexander Isak je pouze o rok mladší, pochází ze Švédska a píše podobný příběh. Taky výjimečný talent, v juniorské kategorii taky nedostižný. Mladší hráč za švédskou reprezenta­ci ještě nikdy neskóroval, Real mu před třemi lety nabízel modré z nebe, dokonce víc než Ödegaardov­i. Isak se ovšem domluvil s Dortmundem – a v bundeslize nevstřelil jediný gól.

A možná už nikdy nevstřelí. Zato proti Realu se ve čtvrtek trefil dvakrát a zbylé dva góly připravil.

San Sebastian senzačně zvítězil 4:3 a postoupil.

Mládenci to vzali oklikou. Z geniálních teenagerů se nejprve museli stát chlapi. Původní přestupní adresa pro ně byla příliš náročná.

Ani koncert na stadionu Realu sice neznamená, že vyšplhají mezi fotbalovou elitu, ale leccos to naznačilo. „Zážitek,“nadšeně vydechl trenér Imanol Alguacil.

Španělský pohár, zvaný Královský, letos přináší hodně nezvyklé události. Spolu s Realem vypadla ve stejný den také Barcelona. Pryč je obhájce z Valencie, silná Sevilla i Atlético Madrid. A tak není vyloučené, že soutěž vyhraje maličká Granada nebo druholigov­ý Mirandés.

„Naši fanoušci by si zasloužili vidět trofej doma. Čekají od roku 1987. Když jsme dokázali vyřadit Real, můžeme dokázat všechno,“řekl kouč Alguacil ze San Sebastianu.

Všechno? Vlastně ano, pokud mladičké dvojici vydrží fazona. Nor Ödegaard vstřelil první gól, vytáhlý Švéd Isak, syn eritrejský­ch rodičů, senzační výsledek dokonal. S elegancí i suverenito­u. Nejprve praštil do centrované­ho míče levačkou z voleje. Gól připomínal milimetrov­ou nohejbalov­ou smeč. Zatímco první zářez slavil euforickým sklouznutí­m po kolenou, druhou branku ponechal úplně bez gest. Jako by chtěl říct: „Vidíte, já jsem opravdu dobrý.“

Teprve se uvidí, jestli Isak a jeho norský kolega Ödegaard skutečně prorazí. Talent mají nezpochybn­itelný, což ukázaly poslední měsíce a hlavně čtvrteční šlágr proti Realu. Ovšem pořád jsou tu odstrašují­cí příklady zázračných mladíků, kteří se vytratili. Brazilec Kerlon uměl žonglovat s balonem na hlavě jako tuleň. Atraktivit­a veliká – ovšem kariéru ukončil v Trnavě. Američan Freddy Adu už ve čtrnácti podepsal profesioná­lní smlouvu a sponzoři ho naháněli s přepychový­mi nabídkami. Třicetilet­ý Adu teď padá soutěžemi a za reprezenta­ci nehrál devět let.

Ghaňan Lamptey, skotský útočník Marinello, dánský supertalen­t Harald Nielsen, australský špílmachr Patafta... Češi by mohli nabídnout třeba Martina Fenina.

Se jmény můžeme pokračovat, ale pointa zůstává: Isak s Ödegaardem můžou dokázat velké věci...

Ale taky nemusí.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Co to děláš? Bek Realu Madrid Marcelo (v bílém) jen nevěřícně sleduje mladíka Ödegaarda, který vstřelil první gól.
Foto: Reuters Co to děláš? Bek Realu Madrid Marcelo (v bílém) jen nevěřícně sleduje mladíka Ödegaarda, který vstřelil první gól.
 ??  ?? Je to tam! Alexander Isak dal Realu dva góly a výrazně pomohl k postupu. Foto: Getty Images
Je to tam! Alexander Isak dal Realu dva góly a výrazně pomohl k postupu. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia