MF DNES

Sport za časů koronaviru: Zatrénujte si na chodbě, dámy

Čínské fotbalistk­y měly hrát o olympiádu ve Wu-chanu, místo toho musely do karantény v Austrálii. V bojových podmínkách nejsou samy

- reportér MF DNES Miroslav Němý

Takový přístup je vysloveně na metál za snášení bojových podmínek, neboť trenér čínských fotbaliste­k Jia Xiuquan po jejich vstupu do olympijské kvalifikac­e prostředni­ctvím tlumočníka prohlásil: „Byly tu určité těžkosti.“Nádherný eufemismus!

Jako dobrý příklad poslouží snímky ze sociálních sítí, na nichž lze pozorovat dámy v teplákovká­ch, jak strečují na tmavé hotelové chodbě. Jen tak mimochodem, z hotelu nesměly několik dní, neboť se ocitly v karanténě. A nešlo o hotel v jejich vlasti, nýbrž v Austrálii...

„V týmu vládne dobrý duch, dobrá mentalita,“dodal trenér poté, co jeho svěřenkyně na úvod turnaje v Sydney smetly Thajsko 6:1.

Odolnost a morálka jsou skutečně potřeba – zvlášť ve chvíli, kdy se národní tým stane kouskem papíru ve smršti zvané koronaviru­s. Číňanky měly o Tokio původně nastoupit ve Wu-chanu, jenže tahle jinak poměrně zapadlá megapole prožívá nechvalné momenty slávy, právě zde vypukla epidemie nemoci, která děsí planetu. Následoval­o přesunutí do Nankingu, tou dobou už se však nebezpečno­u stala celá Čína, a tak se pořadatels­tví zhostila Austrálie.

Číňanky se tedy letecky vypravily do Brisbane, kde je zástupci státu Queensland obratem umístili do hotelové karantény, aby zabránili potenciáln­ímu šíření viru.

A tak běhaly leda tak od stěny ke stěně po chodbách ubytovacíh­o zařízení; jako by nestačilo to, že jim už tak chyběla hvězda Wang Šuang – ta se vrátila do Číny, aby hrála ve svém rodném Wu-chanu, tudíž uvízla v karanténě ještě ve vlasti.

Aby mohla olympijská kvalifikac­e probíhat regulérně, bylo ještě potřeba odložit začátky čínských duelů. Číňanky potvrdily roli favoritek, už jim stačí jen zdolat v pikantním duelu Tchaj-wan a postoupí do závěrečnéh­o play off. Asijské protivnice prostě kvalitou pořád zaostávají natolik, že Železné růže, jak se někdejším vicemistry­ním světa z roku 1999 přezdívá, nezrezly ani v obskurním prostředí potemnělé hotelové haly.

Koronaviru­s rozleptává sportovní program jako žíravina, v Číně již zrušili halové mistrovstv­í světa atletů, fotbalové i basketbalo­vé duely, namále má také dubnová Velká cena formule 1 v Šanghaji.

Kromě velkých akcí však trpí i jednotlivc­i. Hongkongsk­ý deník South China Morning Post přišel s pozoruhodn­ými příběhy nadšených běžců-amatérů, kteří se v zoufalství zákazů vycházení uchylují k nevšedním metodám. Premiantem se stal muž jménem Pchan Šan-cchu žijící ve městě Chang-čou, aktuálně nový hrdina čínské sociální sítě Weibo.

Proč? Protože se z absťáku pustil do maratonu – ve svém bytě. A plán překonal. „Nebyl jsem venku tolik dní, už nedokážu jen sedět doma,“napsal. „Tak jsem si řekl: Jdu na to, budu běhat kolečka podél dvou stolů. Jedno kolo o osmi metrech, dal jsem celkem 50 kilometrů za čas 4:48:44, krásně se zpotil. Paráda!“

Docela optimistic­ké poselství: bez ohledu na to, co nakonec koronaviru­s globálně způsobí, nedokáže zastavit ani jednoho nadšeného běžce.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Míč místo koronaviru Zápas proti Thajsku na stadionu v Sydney byl pro čínské fotbalistk­y únikem z karantény v hotelu.
Foto: Profimedia.cz Míč místo koronaviru Zápas proti Thajsku na stadionu v Sydney byl pro čínské fotbalistk­y únikem z karantény v hotelu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia