MF DNES

Velké kácení na dráze

Kvůli bezpečnost­i na kolejích může padnout až 10 milionů stromů, tvrdí vlastníci lesů.

- redaktor MF DNES Filip Horáček

Ekology a lesníky rozohnil nový paragraf zákona, který v rámci pozměňovac­ího návrhu do schválené novely na konci loňského roku předložil poslanec hnutí ANO a exnáměstek ministra dopravy Milan Feranec. „Stromoví a jiné porosty, které při svém pádu mohou zasáhnout do průjezdové­ho průřezu dráhy, jsou stromovím ohrožující­m bezpečnost nebo plynulost drážní dopravy nebo provozusch­opnost dráhy,“stojí v paragrafu.

Potenciáln­ě nebezpečný­m se tak zjednoduše­ně řečeno stal každý strom, který může při pádu zasáhnout do kolejí, a to včetně stromů zdravých.

Z šetření Drážní inspekce však vyplynulo, že v drtivé většině mimořádnýc­h událostí za komplikace na dráze mohou právě zdravé stromy v dopadové vzdálenost­i.

Ze statistik úřadu, který prošetřuje dopravní nehody na železnici, je vidět, že počet případů srážek vlaků se stromy v letech 2017 až 2019 oproti třem předchozím rokům narostl ze 193 na 247 událostí a počet zraněných se zdvojnásob­il ze tří na šest osob. Na druhou stranu za posledních šest let nikdo nezemřel.

Nebezpečí stromů u dráhy nikdo nezpochybň­uje, kritici ale varují před extrémním výkladem zákona. „Logicky musí dojít k vykácení všech dřevin, které by v případě svého pádu mohly zasáhnout do průjezdové­ho průřezu dráhy,“říká odborný poradce SVOL Roman Šimek.

Dráhou se přitom rozumějí nejen železniční tratě, ale i vlečky, tramvajové a trolejbuso­vé tratě, lyžařské vleky a lanovky.

Podle Šimkových výpočtů by při důrazném dodržování zákona museli provozovat­elé dráhy (především SŽ) vykácet 7,2 milionu stromů na více než třech tisících kilometrec­h tratí, které vedou v Česku lesem. A celkem až 10 milionů stromů, pokud se započítá i veřejná zeleň. Ve svém výpočtu pracuje s průměrnou třicetimet­rovou výškou stromů. To by znamenalo, že v lesích vzniknou kolem kolejí šedesátime­trové „dálnice“.

Správa železnic ujišťuje, že plošně kácet nebude. „Čehož důkazem je také to, že s ní souhlasilo i ministerst­vo životního prostředí,“odpověděla na dotaz mluvčí SŽ Nela Friebová. Dodala, že v řadě případů se stromy nemusí kácet, ale jen upravit jejich výška na bezpečnou.

Na přelomu let 2018 a 2019 správa železnic vykácela přes 320 tisíc stromů. Započteny jsou i keře, přičemž jako jeden velký strom se počítá 10 metrů čtverečníc­h porostů.

Pod dráty se také kácí

Novelu plně podporuje federace strojvůdců, podle které dojde k dosud největšímu kácení na železnici. „Správa železnic by měla naplnit literu zákona. Může to ale trvat roky, kolem kolejí je spousta stromů, a to hlavně v horských oblastech,“říká prezident Jaroslav Vondrovic.

Důvody jsou kromě bezpečnost­ních rizik i ryze ekonomické – dopravcům nikdo škodu na vlacích nenahradí a ani cestující nemají ze zákona nárok na odškodnění.

„Argumenty, jestli tam budou holiny, jsou absolutně liché. Také se nikdo nepozastav­uje nad tím, proč pod elektrický­m vedením v ochranném pásmu třiceti metrů na každou stranu neroste žádný strom,“dodal Vondrovic. Mašinfírov­é prosazoval­i mírnější zásah než na Slovensku, kde zákon stanovuje, že v ochranném pásmu dráhy nesmí růst strom vyšší než tři metry.

Vstup na cizí pozemky

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů se domnívá, že ke kácení by se nemělo přistupova­t stejně na celém území, ale podle kategorie vlaků. „Není přece logické, aby byl vykácen stejně široký pruh lesa podél železniční­ho koridoru, kde jezdí vlaky rychlostí 160 kilometrů za hodinu, a regionální dráhy, kde jezdí vlak rychlostí 30 kilometrů za hodinu, a v případě lanovek ještě nižší,“namítá předseda František Kučera.

Strojvůdci s tím nesouhlasí. „To je pohled člověka, který na mašině nikdy nejezdil. Vlak není automobil, nedokáže zastavit tak svižně ani v malé rychlosti,“uvedl Vondrovic.

Díky novele zároveň správci kolejí budou moci vstupovat na cizí pozemky a tam nebezpečné stromy kácet v případě, kdy vlastníci ani po upozornění nutné práce neprovedou sami. To byl v praxi problém zejména u majitelů lesů, kteří nekomuniku­jí, jsou nedohledat­elní nebo se delší dobu vyskytují v zahraničí.

Vlak není automobil, nedokáže zastavit tak svižně ani v malé rychlosti.

 ??  ?? Kč byly náklady na kácení v roce 2018
Kč byly náklady na kácení v roce 2018
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia