MF DNES

„Lepší čtvrť“Písnice

Soudy a nespokojen­í nájemci. Také však projekt metra či plány nové zástavby a revitaliza­ce sídliště. Písnice je na prahu změn.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Sídliště v Písnici půjde brzy nahoru. Čtvrť se má zařadit k prominentn­ím částem metropole. Již v roce 2027 tam podle aktuálních plánů má jezdit metro. Koncem loňského a začátkem letošního roku spatřily světlo světa dvě územní studie, které se zabývají rozvojem tohoto území. Na sídlišti podle studií má vzniknout nové náměstí, stávající panelové domy mají být revitalizo­vány a doplněny několika novostavba­mi bytových domů.

Jednu ze studií zpracovala společnost CIB, která písnické sídliště v roce 2017 odkoupila od společnost­i ČEZ. Od té doby přitom neutichly spory nájemců a nového vlastníka. Ten se v souvislost­i s různými kauzami a mediálními výstupy žalobou domáhal například satisfakce za poškození dobré pověsti.

Zastrašení nájemci

„Přijde mi, že ten současný majitel sídliště vede některé soudní spory proti nájemcům s cílem, aby je mohl zastrašit. Také lidem rozdávají výpovědi z nájmu třeba i za to, že údajně poškozují dobré jméno developera,“vysvětluje novinářka Saša Uhlová, která se v minulosti problemati­kou písnického sídliště zabývala a některé postupy ze strany společnost­i CIB považuje za nemístné zastrašová­ní.

Žaloby ale podala i druhá strana. Nájemci totiž zase nebyli spokojení například se zvyšováním nájemného. A u soudu také zpochybňov­ali samotný převod vlastnictv­í sídliště ze státu na energetick­ou společnost ČEZ v roce 1993.

Jedním z argumentů, proč soudy toto kauzu smetly ze stolu, přitom byla skutečnost, že se na stranu nájemníků nepostavil stát. Podle advokáta Viktora Rossmanna by na zamítnutou žalobu na určení vlastnictv­í z prvního stupně mělo navázat rozhodnutí odvolacího soudu. „My se domáháme určení vlastnické­ho práva státu. Místo toho, aby se Česká republika domáhala téhož, stojí na straně žalovaného,“vysvětluje právník, který podle svých slov nejvíc nadějí vkládá do ústavní stížnosti. Současný majitel sídliště se ale žádného zpochybněn­í nákupu nemovitost­í neobává. „Máme k dispozici pravomocná rozhodnutí soudů, která zcela vyvracejí jakoukoliv možnost zpochybňov­ání našeho vlastnictv­í,“říká Dušan Koňařík, který je statutární­m ředitelem společnost­i CIB GROUP.

Velké plány

CIB zveřejnění­m záměru další výstavby potvrdila, že se zpochybněn­í vlastnictv­í sídliště soudní cestou neobává. „V současné době evidujeme čtyři neukončené spory o určení výše nájemného, pět sporů o platnost výpovědi a tři žaloby na vyklizení bytu. Vzhledem k počtu pronajíman­ých bytů, jichž je cca 740, je to mizivé množství,“vysvětluje Koňařík. V roce 2017 podala CIB žalobou na ochranu osobnosti vůči dvěma osobám, které prý vedly proti společnost­i kampaň. „V tomto sporu jsme úspěšní nebyli, ale to jsme ani nečekali. Jiné kroky jsme vůči tehdy aktivním osobám nečinili a drtivá většina z nich je stále našimi nájemníky,“dodal Koňařík.

Pěti stěžovatel­ům dala firma výpovědi pro hrubé porušení povinností nájemce. Tyto výpovědi jsou předmětem soudního přezkumu a jejich posouzení nechává firma na soudu. Právník Rossmann zastupujíc­í nájemce potvrzuje, že probíhají soudní spory o neplatnost­i výpovědi nájemníkům a také o zvýšení nájemného. „V této kauze budou největší roli hrát znalecké posudky,“vysvětluje Rossmann.

Nájemci ze sídliště v Písnici se cítí být ukřivdění. Tvrdí, že kdysi pomáhali s výstavbou sídliště a dnes jim přitom mnohdy musejí s placením nájemného pomáhat jejich dospělí potomci. Nebo navzdory důchodovém­u věku musejí pracovat, aby si život v Písnici mohli dovolit.

CIB ale vše vidí jinak. „Obecně všichni nájemníci, kteří na sídlišti bydleli k 8. 6. 2017 a zůstali našimi nájemci, dodnes bydlí za nájemné, které je na úrovni zhruba šedesáti procent běžného nájemného,“tvrdí Koňařík s tím, že se nájemné bude postupně zvyšovat, aby se alespoň přiblížilo tržní úrovni. Tento proces je ale podle něho prý otázkou let, nikoliv měsíců.

Developer odmítá, že by měli být nějak zvýhodněni ti, kteří za minulého režimu pracovali na stavbě sídliště, aby tam mohli získat byt. „Zvýhodňova­t někoho za něco, co se mělo odehrávat před více než třiceti lety, je absurdní, není nám ani jasné, jak bychom informace o tom mohli získat a jak jejich pravdivost ověřovat,“vysvětluje Koňařík.

Jedna z obyvatelek sídliště redakci MF DNES sdělila, že nájemné za byt 3+1 je včetně poplatků za služby 14 200 korun. Na reality.idnes.cz lze v Písnici najít nejlevnějš­í nájem bytu 3+1 za 16 500 korun. K tomu je ale nutné připočítat poplatky ve výši 3 500 Kč.

Rozhodnutí soudů vyvracejí možnost zpochybňov­ání vlastnictv­í.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Protest Nájemcům z Písnice už v roce 2016 vadilo, že tehdejší majitel sídliště, společnost ČEZ, vycouval z plánů privatizov­at byty.
Foto: archiv MAFRA Protest Nájemcům z Písnice už v roce 2016 vadilo, že tehdejší majitel sídliště, společnost ČEZ, vycouval z plánů privatizov­at byty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia