MF DNES

Famózní Sáblíková. Vybojovala světový titul číslo 21

- — Michal Koubek

Byla obhájkyní titulu, tvrdila však: „Z každé medaile budu mít velkou radost.“A má tu nejcennějš­í, zlatou! Martina Sáblíková vstoupila do mistrovstv­í světa v rychlobrus­lení famózně. Opanovala v Salt Lake City závod na 3000 metrů, zopakovala loňský triumf z Inzellu.

Na její konto tak přibyl už 21. titul světové šampionky. Nikdo jiný v historii jich v jejím sportu tolik nezískal.

Deset jich je z tratě 5000 metrů. Pět ze čtyřboje.

A nyní šest z trojky.

Od začátku sezony prohlašova­la, že rozhodujíc­í pro ni budou až závody v Salt Lake City. Ani mistrovstv­í Evropy, ani Světové poháry. Až pro mormonské město ladila celou zimu svou formu.

Teď ukázala, že se to povedlo.

Zopakovat Calgary by nestačilo

Než se do závodu rozjela, vykládala: „Pro mě bude důležité, abych byla schopná zopakovat výkon z minulého týdne z Calgary, kde jsem předvedla téměř perfektní jízdu.“

V Calgary tehdy vyhrála pohárové klání za 3:54,94. Kdyby však včera tento čas „jen“zopakovala na podobně rychlé dráze v Salt Lake City, na titul by to nestačilo. Musela přitlačit. Nastoupila v deváté, předposled­ní rozjížďce. Tou dobou byla ve vedení

Nizozemka Carlijn Achtereekt­eová s výkonem 3:54,92, která však do nizozemské televize přiznávala: „V posledním kole už jsem byla na konci se silami. Jakmile jsem projela cílem, věděla jsem: Tenhle čas Sáblíková může překonat.“

Proti Češce se postavila v její rozjížďce silná Kanaďanka Ivanie Blondinová. Na úvodních mezičasech sváděly vyrovnaný souboj, pak se jí Sáblíková, mocně hnaná koučem Novákem, začala vzdalovat.

Tak jako před 13 lety

Na metě 1800 metrů měla v souboji na dálku s Achtereekt­eovou na setinu stejný čas. Při vjezdu do posledního kola už byla o 12 setin rychlejší. A v cíli v čase 3:54,25 udolala Nizozemku o 67 setin.

„Každá medaile bolí. Zadarmo vám nikdo nic nedá,“řekla Sáblíková před startem. Grimasa v obličeji napovídala, kolik sil ze sebe vydala.

Ještě se nemohla radovat, ještě jedna jízda zbývala. Ale Kanaďanka Weidemanov­á a Běloruska Zujevová se k ní ani nepřiblíži­ly.

Mohla začít slavit. Na stupních vítězů 32letá matadorka dojatě poslouchal­a českou hymnu.

Právě v Salt Lake City ji před třinácti lety slyšela na šampionátu poprvé. Jak dávno se to zdá.

V sobotu, po své parádní trati 5000 metrů, ji může slyšet znova.

 ?? Foto: twitter.com/ISU ?? Je pořád světová Martina Sáblíková obhájila na MS v Salt Lake City loňský titul na 3000 metrů v nejlepším čase sezony.
Foto: twitter.com/ISU Je pořád světová Martina Sáblíková obhájila na MS v Salt Lake City loňský titul na 3000 metrů v nejlepším čase sezony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia