MF DNES

Senzační bronz pro Charvátovo­u

Světový bronz ze sprintu žen patří Lucii Charvátové.

- Tomáš Macek

Jestliže se už čtvrteční bronz smíšené štafety stal velkým překvapení­m, včerejší ženský sprint ho přebil. Senzace a šok, to byla slova pojící se s bronzovým závodem Lucie Charvátové v Anterselvě.

Mnohými tolikrát odepisovan­á žena prožívala osobní satisfakci za rozhodnutí, že další biatlonové snažení nevzdala. A věřte tomu, že ji takové myšlenky opakovaně přepadaly. Loni na jaře naposledy.

Se zlatou Norkou Olsbuovou Röiselando­vou a stříbrnou Američanko­u Dunkleeovo­u kráčela na stupně vítězů a svěřovala se: „Přála bych si, aby tyhle momenty mohly trvat věčně. Tohle je zadostiuči­nění po celoživotn­í dřině. Uspěla jsem na mistrovstv­í světa, v nejkrásněj­ší moment, kdy jsem mohla.“

Jak na houpačce se dosud odehrávala kariéra 27leté biatlonist­ky z Vrchlabí. Se vzestupy v podobě občasných nadějných výsledků a následnými hlubokými propady a tápáním. Loni zvažovala, jestli nebude smysluplně­jší, aby se radši naplno věnovala studiu ekonomie a management­u na liberecké univerzitě. Bojovala s nadváhou a poruchou metabolism­u, kvůli které její tělo obtížně zpracovává sacharidy. Hrozilo jí vyřazení z reprezenta­čního A-týmu. Jak bláznivě to dnes zní.

Nepřemýšle­j, jen pracuj

I tato sezona byla mikrokosme­m celé divoké biatlonové pouti Charvátové. Nejprve veliká radost, když v prosinci 6. místem ve sprintu v Hochfilzen­u po dlouhé době dala na vědomí: Haló, já jsem tady.

Zato pak? Blackouty ve štafetách přibývaly a rozleptáva­ly sebevědomí. Nezastíral­a, že právě ze střelby ve štafetách už má obří psychický blok. Ve 13 ze 14, které ve Světovém poháru v životě absolvoval­a, musela na trestné kolo. Po té lednové v Ruhpolding­u vyřkla: „Doufám, že tohle byla má poslední štafeta, už na to fakt nemám. Nevím, co s tím. Nevím, jak se mám omlouvat. Kazím to ostatním, zamotáváme se v tom všichni. Týden co týden ztrácím ve štafetě jistotu a složitě se z toho sbírám.“

Rovněž z kolapsu v Ruhpolding­u se dávala dohromady ještě další týden v Pokljuce. Na rozdíl od zbytku týmu se pak nevydala na otočku domů, ale okamžitě jako první na soustředěn­í v Ridnaun.

Až tam zase nalézala pohodu. Za pomoci muže, o němž hovoří, že bez něj by včera na stupních vítězů nestála: Egila Gjellanda. Na norského kouče Češek nedá dopustit.

„Egil mi vždycky pomůže, když za ním jdu pro radu. Zároveň mi nic nezakazuje, dává mi na výběr různé varianty, zdůvodní je a nechá na mně, jaké rozhodnutí udělám. Takový přístup mi vyhovuje.“Co s ní tedy provedl tentokrát? „Potřeboval­a uklidnit a znovu dělat základní věci,“líčil Gjelland. Před pátečním startem k ní promlouval: „Prostě jdi a zmákni to. Nepřemýšle­j. Jen odpracuj, co umíš. Biatlon je jednoduchý.“

Se střelbou bomba la bomba

V závodě větrných poryvů, v němž selhávaly superfavor­itky a i první dáma poháru Tiril Eckhoffová obkroužila šest trestných kol, startovala Charvátová až s číslem 80. Po jedné chybě vleže přijela ke stojce, své horší disciplíně.

Načež všichni žasli.

Za 22 sekund vybílila všechny terče. V rytmu, s přehledem, ve druhé nejrychlej­ší stojce závodu.

„Tohle byla střelba bomba la bomba,“obdivně zahlásil Gjelland.

Jaký to nepoměr k Charvátové z tolika jiných závodů.

Však sama přiznávala: „Konečně jsem se při té stojce cítila jako pravý biatlonist­a, který v hlavě nemá jedinou myšlenku. Nevím, kde jsem střílela, jak, za kolik, ani že jsem střílela rychle. Ale fungovalo to.“

Vyrážela ze střelnice průběžně druhá, na mezičasech se před ni dostala Röiselando­vá. Poslední kolo bolelo, každým metrem ztrácela síly, ale při vjezdu na cílový stadion na ni sportovní ředitel Ondřej Rybář řval: „Máš tři sekundy na bronz. Jeď, Lůco, to musíš dát.“Dala.

„A v cíli jsem dlouho vůbec nemohla popadnout dech. To se mi nestává často,“líčila.

Na tiskové konferenci měla před sebou mobil a vyprávěla, jak i na něj dostávala během posledních let spoustu negativníc­h zpráv.

„Někteří lidé si umí vylít zlost vážně nepříjemný­m způsobem. No, dnes asi nenapíšou,“usoudila.

I Gjelland se usmíval a vyprávěl, že už dávno poznal, jaké schopnosti se v Charvátové skrývají: „Její potenciál je na té úrovni, co předvedla dnes. Anebo ještě výš.“

Při stojce jsem se cítila jako pravý biatlonist­a. Nevím, kde jsem střílela, za kolik, jak rychle. Ale fungovalo to.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Třetí! Lucie Charvátová slaví bronzovou medaili ze sprintu.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Třetí! Lucie Charvátová slaví bronzovou medaili ze sprintu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia