MF DNES

Polovina hmyzu zmizela

Podle britských vědců může za rapidní úbytek včel i brouků hlavně přílišné používání pesticidů

- Jiří Sládek

LONDÝN Z evropské krajiny se rychlým tempem vytrácejí motýli, čmeláci, ale i brouci.

Dramatický úbytek potvrdilo v poslední době několik odborných studií. Pokud bude ubývat hmyz dosavadním tempem, do sta let zmizí všechny jeho druhy úplně, varují vědci. Mluví o hotové „hmyzí apokalypse“.

Dánští výzkumníci přitom použili netradiční metodu. Prostě jen vyrazili na cestu autem. Po dobu dvou dekád pravidelně zkoumali počty a druhy hmyzu, který skončil „rozpláclý“na předním skle rychle jedoucích vozů.

Jejich závěr? Polétavého hmyzu podle nich dramaticky ubylo, a to až o 80 procent.

„Ekologický armagedon“

To má pro přírodní rovnováhu tragické důsledky. Souběžně s hmyzem se snižuje i počet vlaštovek a dalších druhů ptactva, pro které je hmyz důležitou potravou. Stejně tak pro plazy. Květiny zase nemá kdo opylovat. Hmyz navíc recykluje živiny.

Ke chmurným závěrům dospěli podle listu The Guardian i vědci v britském hrabství Kent. Ti pro změnu využili mřížku umístěnou nad registračn­í značkou vozidla. Z jejich nové studie vyplynulo, že oproti roku 2004 ubylo hmyzu o nejméně 50 procent.

Tyto výsledky jsou podle výzkumníků velmi znepokojiv­é.

„Potvrzují se trendy, které naznačily už mnohé předcházej­ící studie,“řekl Paul Tinsley-Marshall z organizace Kent Wildlife Trust. „Hmyz rychlým tempem mizí a přitom je zcela zásadní pro potravinov­é řetězce i pro zachování života na Zemi,“zdůraznil.

Změny jsou tak patrné, že je vlastně může zaznamenat úplně každý, kdo si někam vyrazí autem. Dánský entomolog Anders Pape Mollerfrom vzpomíná, jak zkoumané území kdysi navštěvova­l s rodiči. „Museli jsme v létě neustále čistit od hmyzu přední sklo, kdykoli jsme jeli na výlet, dnes už to v takové míře nehrozí.“

Zmíněné dvě studie jen potvrzují alarmující závěry, se kterými přišli už dříve biologové v Německu.

Ti varují, že za poslední čtvrtstole­tí se z přírody vytratily až tři čtvrtiny polétavého hmyzu. Ten je přitom nedílnou součástí ekosystémů.

Bez něj by v přírodě fungovalo jen málo věcí.

„Hmyz tvoří až dvě třetiny všech živých tvorů na Zemi, ale zjevně sledujeme jeho hrozivý úbytek,“říká profesor Dave Goulson z univerzity v Sussexu, který se na německém výzkumu podílel. Varuje, že přírodu čeká v dohledné době „ekologický armagedon“.

Hmyz představuj­e nejrůznoro­dější skupinu živočichů na světě, která zahrnuje více než milion popsaných druhů.

Pokud by toto vše zmizelo, příroda by úplně zkolaboval­a.

Zmizí úplně?

To by mělo katastrofá­lní dopad na ekosystém celé planety, a tedy i na přežití lidstva. „Pokud bude hmyz mizet dosavadním tempem, za sto let tady žádný nebude,“varuje Francisco Sánchez-Bayo z univerzity v australské­m Sydney.

Zjištění jsou o to varovnější, že nové průzkumy probíhaly z velké části i v chráněných územích.

Co tak dramatické změny způsobilo?

V tom nejsou výzkumníci úplně zajedno. Pokládají za jisté, že k úbytku hmyzu přispívá rychlé zmenšování přirozenéh­o přírodního prostředí. Kořistnick­ý způsob, jakým člověk nakládá s krajinou.

Rozsáhlé oblasti intenzivní­ho zemědělstv­í neposkytuj­í téměř žádná území pro přežívání jakéhokoli hmyzu.

Zmizely pastviny, květnaté louky, mokřady a remízky. Místo nich se táhnou k obzorům kukuřičná či řepková pole. Ani městské parky s úhledně střiženými trávníky hmyzu neprospíva­jí.

Zásadní roli sehrálo především masivní používání chemických hnojiv a pesticidů. K přesnému hodnocení těchto změn chybějí vědcům relevantní data o míře používání pesticidů v přírodě.

Vědci přičítají zhoubný vliv především nové třídě pesticidů, které dokonale sterilizuj­í půdu a zabíjejí v ní všechny larvy. Chemikálie přitom zůstávají v půdě i dlouho poté, co takto ošetřená pole leží ladem. Šíří se navíc do okolí, takže ničí vše živé na velké ploše.

Vedle pesticidů hmyzu škodí i rychle postupujíc­í urbanizace a také klimatické změny. Ty postupují příliš rychle, příroda se jim nedokáže přizpůsobi­t.

K tomu přistupují i biologické vlivy, například invaze cizích druhů.

Oživit krajinu

Hmyzí populace nemizí jen v zemědělský­ch oblastech, ale i ve svém přirozeném přírodním prostředí. „Úbytek hmyzu je ještě větší, než jsme si mysleli,“říká německý výzkumník Sebastian Seibold. „Týká se stejně tak intenzivně obdělávané půdy, jako chráněných přírodních oblastí.“

Existují však četné výjimky: někteří zástupci hmyzu se dokážou změnám v životním prostředí zdatně přizpůsobi­t, třeba moucha domácí či některé druhy švábů.

Vědci se shodují, že je třeba mnohem víc kvalitních studií a statistik, aby mohli nabídnout přesnější představu o množství hmyzu a o příčinách jeho mizení.

Lidstvo poslalo sondy do vzdáleného vesmíru, plánuje expedice na Mars, ale o hmyzu v našem bezprostře­dním okolí se ví stále jen málo. Počty hmyzu se odhadují na základě menších vzorků, ale to může často vést ke zkresleným číslům.

Vědci proto stále debatují o nejvhodněj­ších výzkumných metodách.

Ohledně nápravy se shodují, že prvním krokem musí být revitaliza­ce krajiny. Je potřeba přehodnoti­t dosavadní nadužívání pesticidů a dalších chemikálií. Dále je třeba využít každý kus plochy, který skrývá potenciál k oživení přirozenéh­o prostředí.

„Pokud rázně nezastavím­e vymírání hmyzu, musíme počítat s vážnými následky pro celou planetu,“varuje biolog Dave Goulson.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Profimedia ?? Nejdůležit­ější Včely jsou podle vědců nejdůležit­ější stvoření na Zemi. Podle odhadů se jejich populace zmenšila až o 90 procent.
Foto: 3x Profimedia Nejdůležit­ější Včely jsou podle vědců nejdůležit­ější stvoření na Zemi. Podle odhadů se jejich populace zmenšila až o 90 procent.
 ??  ?? Nejmenší druh modráska, jehož samičky mají křídla do hněda. Není sice bezprostře­dně ohrožen, ale na mnoha místech vymírá.
Nejmenší druh modráska, jehož samičky mají křídla do hněda. Není sice bezprostře­dně ohrožen, ale na mnoha místech vymírá.
 ??  ?? Modrásek nejmenší
Modrásek nejmenší
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia