MF DNES

Jsi z Wu-chanu? Tak padej!

„Cizinci“nesou smrt! Zvláště čínské vesnice se proměnily v pevnosti, kam nikdo cizí nesmí.

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Cesta těsně u vesnice jako by náhle skončila. Je přehrazena železnou závorou s varovným nápisem, za níž poskakuje několik nekompromi­sně vyhlížejíc­ích mužů.

„Stop! Nepřibližu­jte se! Okamžitě se obraťte a odejděte!“křičí jeden z nich na přicházejí­cí, kteří do jeho vesnice evidentně nepatří.

Muži vypadají odhodlaně, jako správná vesnická domobrana. Mají sice jenom klacky, ale kdoví...

Takto popisovaly setkání s jindy přátelským­i vesničany dvě zpravodajk­y listu Los Angeles Times.

Ani jinde na čínském venkově dnes nevítají hosty „chlebem a solí“. Není se co divit, je doba koronaviro­vá.

Jde o život. Úřaduje strach, strach před neviditeln­ým nepřítelem, který kosí jejich spoluobčan­y.

Zdaleka ne jen víska Sü Čuang Cchun poblíž Pekingu, o níž byla řeč výše, nasadila vůči návštěvník­ům nepřátelsk­ou tvář.

Čínské vesnice, ale i řada městských enkláv, zejména ty v nejpostiže­nější provincii Chu-pej, sáhly po extrémních opatřeních. Zabarikádo­valy se za narychlo splácanými hromadami vepřovic, improvizov­anými kontrolním­i stanovišti, která spontánně vznikají, aby uchránila místní od šířící se nákazy.

Záběry a reportáže ze současné Číny ochromené epidemií místy připomínaj­í scény z apokalypti­ckých filmů. Na jednom videozázna­mu sedí muž na stoličce a u nohou má ručně psanou ceduli: „Přespolním vstup zakázán!“„Nikoho sem nepustíme, tahle vesnice je velmi dobře střežena,“říká do kamery podle titulků Sky News.

Na jiném videu muž na koni s dlouhým kopím v ruce a přilbou na hlavě zastavil osobní auto, které se pokoušelo vjet do jeho vsi. „Proč jsi tady? Otoč to a jeď domů, tohle je extrémní situace. Musíme být v bezpečí!“razantně zasahuje samozvaný strážce.

Novou čínskou mantrou se zkrátka stala ostražitos­t. „Cizinci“, tedy kdokoliv neznámý, nesou smrt! Musí se obrátit a zmizet! Jsou podezřelí!

Ne, že by tento postoj neměl logiku. Ostatně panikaří celý svět. Míra obav roste přímo úměrně s krátící se vzdálenost­í od epicentra nákazy.

Muži v Sü Čuang Cchunu se střídají na stráži po čtyřiadvac­eti hodinách, jsou prý odhodláni použít i násilí. Vyslýchají, kontrolují, jsou krajně podezřívav­í. Zločince však nehledají.

Potraviny, pokud došly zásoby, se nakupují kolektivně.

Nemá to daleko k dramatický­m středověký­m scénám, kdy celé oblasti likvidoval­y morové rány. Tedy až na to, že dnes mnohdy tvoří improvizov­ané zábrany traktory nakupené za sebou přes silnici.

Videa na sociálních sítích ukazují Číňany ozbrojené kopími, některé na koních. Jindy k odstrašení vetřelců poslouží košťata a klacky či jiná kreativní „výzbroj“.

Další posedlostí je všudypříto­mné měření teploty. I na vesnických barikádách. Co na tom, že teploměry občas nefungují...

Ovzduší je leckde napjaté. Lidé na sebe podezíravě hledí, obzvlášť když někdo zakašle. Upřeně se pokoušejí u ostatních odhalit možné příznaky. Znakem ostražitos­ti se stala všudypříto­mná nedůvěra k okolí.

Není náhodou z Wu-chanu?

Roušky a masky na veřejnosti jsou zákonem, i když někteří stále zůstávají věrni rozšířeném­u zlozvyku plivat na chodník.

Vůbec nejhůř jsou na tom uprostřed koronaviro­vé paranoie obyvatelé nejvíc zasaženého města Wu-chan. Ti jako by byli pro ostatní Číňany prašiví.

Pokud dobrovolni­cké hlídky narazí na někoho takového, ztrácejí soudnost. Leckdy k pořádnému problému postačí, když se někdo jen vrátil z provincie Chu-pej.

„I když tady bydlíte, nemůžeme vás pustit,“dozvěděl se podle listu The Straits Times jeden obyvatel pekingské periferie, který strávil nějaký čas u příbuzných právě v „prokleté“provincii. Strážce ulice, dříve obyčejný soused, byl neoblomný. „Nedá se nic dělat, mohl byste sem zanést infekci,“dodal. Na otázku, kam má muž tedy jít, když nesmí do vlastního bytu, se mu dostalo odpovědi: „Musíte svůj problém přednést sousedském­u výboru.“

Jinde může být scéna ještě o poznání drsnější. „Jsi z Wu-chanu a nenahlásil jsi to? Padej okamžitě odsud,“dozvěděl se ve městě Čchung-čching muž, který paradoxně své domovské sídlo už dva roky nenavštívi­l.

Jeden okres v Š’-ťia-čuangu, hlavním městě provincie Chu-pej, dokonce nabízí odměnu 2 000 jüanů (zhruba 8 000 Kč) každému, kdo upozorní na kohokoliv, kdo během posledních dvou týdnů navštívil ostrakizov­aný Wu-chan.

Propracova­ný systém

I takováto opatření jasně signalizuj­í, že paranoia narůstá. Mnohde to řeší způsobem, s nímž má Čína bohaté zkušenosti – šmírováním a udáváním. „Informace plynou zezdola nahoru. Chceme, aby se na procesu jejich toku podíleli všichni. Pokud lidé nedůvěřují někomu ze svého okolí, musí to okamžitě nahlásit sousedském­u výboru,“nechala se slyšet Sü Aj-min, tajemnice jednoho takového výboru na okraji Pekingu.

Jako první jsou na tapetě zase stigmatizo­vaní lidé z Wu-chanu. „Uvědomte si, že tak, jak pohlížíte na Wu-chan, dnes svět pohlíží na celou Čínu,“napsal jeden uživatel na sociální síti Weibo.

Na to však – jak se zdá – Číňané moc neslyší. Mnozí si místo viru, který je „bez chuti a zápachu“a nedá se pouhým okem spatřit, našli zástupného nepřítele: Wuchance a lidi z Chu-pej. Kdyby to uměl, tak by se virus musel smát.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Dál ani krok! Dobrovolní­ci v Pekingu hlídají zabarikádo­vaný vstup do své ulice, aby se tam nedostal nikdo cizí.
Foto: Profimedia Dál ani krok! Dobrovolní­ci v Pekingu hlídají zabarikádo­vaný vstup do své ulice, aby se tam nedostal nikdo cizí.
 ?? Foto: Weibo ?? Před řadou čínských vesnic vznikly kvůli koronaviru neoficiáln­í kontrolní stanoviště, která mají zabránit vstupu „cizinců“. Strážci využívají k odstrašení často bizarní zbraně.
Foto: Weibo Před řadou čínských vesnic vznikly kvůli koronaviru neoficiáln­í kontrolní stanoviště, která mají zabránit vstupu „cizinců“. Strážci využívají k odstrašení často bizarní zbraně.
 ??  ??
 ??  ?? Samozvaní strážci
Samozvaní strážci
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia