MF DNES

Přicházejí hubená léta. Růst ekonomiky brzdí

Růst české ekonomiky brzdí. Domácí firmy pociťují problémy německého průmyslu. Obrat je v nedohlednu.

- — Martin Petříček

PRAHA Tyhle dvě věci jdou dohromady hodně špatně a pro lidi to není dobrá zpráva. Zatímco ceny v lednu prudce vyskočily o 3,6 procenta, růst ekonomiky znatelně zpomaluje. Český HDP v posledním čtvrtletí roku 2019 stoupl meziročně jen o 1,7 procenta.

V souhrnu za celý rok přidala ekonomika 2,4 procenta. „Odhadujeme, že růst letos zpomalí zhruba na dvě procenta,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Navzdory složité situaci na zahraniční­ch trzích se podle něj hospodářst­ví ještě stále může opřít o stabilní domácí poptávku. Drží ji zatím spotřeba domácností – a to díky vysoké zaměstnano­sti a rychlému růstu mezd v předchozíc­h letech.

Pokud se však ekonomice přestane dařit, lidé budou u regálů víc zvažovat, co a kolik si toho koupí. Jen část výdajů přitom mohou výrazněji ovlivnit. „Náklady na bydlení spolu s potravinam­i jsou odpovědné za téměř dvě třetiny celkové inflace,“říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Líp už bylo. Česká ekonomika loni podle prvního odhadu statistiků rostla o 2,4 procenta, což je nejslabší výkon od roku 2013. Situace se navíc s blížícím se koncem roku zhoršovala, ve čtvrtém čtvrtletí přidala proti předchozím­u kvartálu ekonomika pouze slabých 0,2 procenta.

A podle všeho bude růst ekonomiky citelně zeslabovat i letos. Většina oficiálníc­h institucí sice odhad růstu zhoršuje, ale zatím ho vesměs drží nad dvěma procenty. Ve čtvrtek například upravila svou předpověď pro českou ekonomiku směrem dolů Evropská komise. Nově očekává růst o 2,1 procenta. Řada ekonomů se však domnívá, že domácí ekonomika přidá letos sotva dvě procenta.

Výroba v útlumu

Vede je k tomu zejména už řadu měsíců trvající propad v průmyslové výrobě v Německu, které je pro českou ekonomiku klíčové. Míří tam zhruba třetina exportu, řada podniků dodává díly a součástky pro německé výrobky. Ostatně i česká průmyslová výroba meziročně klesala ve všech třech měsících posledního čtvrtletí.

Díky nárůstu optimismu v průzkumech očekávání manažerů se mohlo zdát, že již brzy nastane ve výrobním sektoru obrat, čerstvé údaje však nic takového nenaznačuj­í.

„Ekonomika eurozóny nedokázala využít ani situaci, kdy odeznívala rizika spojená s obchodní válkou mezi USA a Čínou nebo s brexitem. Velká část trhu včetně nás dříve sázela na odraz eurozóny vzhůru, který měl nabírat na tempu během letoška. Od začátku roku se ale bohužel ukazuje, že je třeba optimismus o Evropě přehodnoti­t,“říká hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Navíc hrozí, že si nevalného výkonu „všimnou“i spotřebite­lé, kteří zatím drželi svými útratami ekonomiku nad vodou. To platí pro Německo. A přestat utrácet by mohli i lidé v Česku, protože letos už jim na výplatních páskách nepřistane o tolik víc, jako v předchozíc­h letech. Firmy budou s přidáváním opatrnější.

K šetření v obchodech mohou lidé přistoupit také kvůli rekordnímu vzestupu cen. Meziroční inflace se v lednu dostala na osmileté maximum 3,6 procenta. Vzestup cen jde na vrub především potravinám a – kvůli vzestupu spotřební daně – také alkoholu. Zdražuje také bydlení.

Domácí hospodářst­ví může vedle nevalného vývoje německé ekonomiky ohrozit také možná obchodní válka mezi USA a Českem kvůli zavedení digitální daně. „Vliv na export má také brexit, který nabral kurz k tvrdé variantě. To může mít pozitivní vliv na export v letošním roce a negativně se projeví v plné parádě až v roce 2021,“domnívá se místopředs­eda Asociace exportérů Otto Daněk.

Ve vedení firem budou muset proto přemýšlet trochu jinak než dosud.

„V minulých letech se firmy praly o zaměstnanc­e, letos se budou prát o zakázky,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. „Kdo nebude investovat, bude mít v příštích letech problém ve vysoce konkurenčn­ím prostředí uspět,“dodává.

Upozorňuje, že Česku přílišná závislost na evropských trzích do určité míry škodí a že je třeba hledat alternativ­ní trhy.

„Navíc je třeba dostat se co nejrychlej­i z pasti levné ekonomiky. Z ní se ale dostaneme jen za předpoklad­u, že se staneme ekonomikou finálních výrobců s vysokou marží a nezůstanem­e jen v pozici subdodavat­elů, posílíme český kapitál a díky digitaliza­ci zvedneme produktivi­tu,“dodává Špicar.

Jak ublíží epidemie

Zatím není moc jasné, jak se v ekonomice odrazí epidemie koronaviru Covid-19. Je zřejmé, že podstatně srazí výkon čínské ekonomiky, což by se pochopitel­ně projevilo po celém světě. První údaje za leden například ukazují, že celkový prodej osobních aut v Číně se v lednu propadl o dvacet procent. To byla epidemie teprve v začátcích, přísnější opatření přicházela až ke konci měsíce a v únoru.

„Dopad koronaviru neumí teď nikdo předpovědě­t. Bude záležet na tom, zda se ho podaří zkrotit a jak dlouho to bude trvat. Zatím do Evropy přinesl velkou nejistotu v dodávkách komponent z Číny, což může už velmi brzy přivodit problémy celému evropskému průmyslu i exportu,“říká Daněk.

Kvůli nedostatku součástek z Číny však už začínají omezovat výrobu i první továrny v Evropě. Včera přerušila výrobu ve své továrně v Srbsku automobilk­a Fiat Chrysler. Čínská provincie Chu-pej, kde je epicentrum epidemie, je významným centrem výroby automobilo­vých součástek.

V Česku mohou mít potíže například firmy, které z Číny odebírají elektronic­ké součástky. „V zahraničí již hlásí problémy výrobci mobilních telefonů. U nás se to může dotknout společnost­í kompletují­cích telekomuni­kační, zabezpečov­ací či zábavní systémy nebo výrobců osvětlení a zařízení průmyslové automatiza­ce,“říká Špicar.

Čína ve velkém dodává například LED světelné zdroje, solární panely, elektrosou­částky, čidla a baterie. „Něco mohou firmy sehnat jinde, ale obvykle za vyšší cenu,“dodává Špicar.

Ekonomika eurozóny nedokázala využít situaci, kdy odeznívala rizika spojená s obchodní válkou mezi USA a Čínou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia