MF DNES

Chřipka ustupuje, ale nemocných jsou stále statisíce

-

PRAHA V Česku ubylo za týden pacientů s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest. Oproti minulému týdnu je to pokles o necelých 16 procent. Lékaři ohlásili zhruba 1 608 pacientů na 100 tisíc obyvatel, tedy v absolutníc­h číslech 160 tisíc lidí.

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území Česka. Cirkuluje

převážně virus chřipky typu A,“varovala nicméně hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á. Pokles nemocnosti je evidován ve všech krajích a ve všech věkových skupinách.

„Netýká se to ale dospělých ve věkové skupině nad 65 let věku, u nichž se nemocnost téměř nemění,“upozornila Gottvaldov­á.

Nejvíce nemocných je hlášeno z krajů Moravskosl­ezského, Jihomoravs­kého a Plzeňského.

„Doporučuje­me občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozenýc­h zdrojů vitaminů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňuj­te a nešiřte dál. Je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“dodala Gottvaldov­á. Epidemie přichází každoročně v lednu nebo začátkem února. Letos byla vyhlášena poslední lednový den.

Část nemocnic uzavřela pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní, interní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Chroničtí pacienti a senioři jsou komplikace­mi chřipky podle lékařů nejvíc ohroženi. Odborníci jim doporučují očkování, které mají od 65 let hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění.

Ostatní si musí očkování zaplatit. Vakcínu jim potom může na požádání proplatit pojišťovna. V zimní sezoně 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktickéh­o lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Letos bylo vážných případů do 7. února 126, infekci podlehlo 23 lidí. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia