MF DNES

„Pomalé“české soudy už dávno nejsou pomalé

V Evropě patří Česku sedmé místo v rychlosti řízení.

- Reportérka MF DNES

Kateřina Vaníčková

Na soudní verdikty se u nás čeká nejkratší dobu za posledních deset let. Justici se podařilo odstranit i velkou část zátěže z minulosti. Řízení se zrychlují i ve dříve problemati­ckých krajích, jako byly severní Čechy, které byly zdlouhavým­i soudy pověstné.

Přesto se stále najdou procesy, které se táhnou dlouhé roky. Třeba rozepře mezi státem a občanem trvají zpravidla několik let.

Značná část kauz připadá na okresní soudy, které v civilních procesech řeší především dluhy. Exekutorsk­á komora v roce 2018 evidovala celkem 3 476 exekucí vůči lidem mladším osmnácti let. Nejčastěji se do dluhových pastí dostávají kvůli jízdě načerno v MHD. Právě takové případy míří na stůl okresních soudců, protože tito mladí lidé si na postup exekutorů stěžují. V průměru jeden takový případ zabere soudu 276 dní. Ještě před dvanácti lety ale trval průměrně 355 dní. Nejrychlej­ší jsou soudci v Trutnově, kde jim na rozhodnutí stačí pouhých sto dní. Naopak nejpomalej­ší jsou v Chomutově a Břeclavi, kde potřebují na spor o dluh přes 400 dní. V posledních třech letech se délka jednání téměř nemění.

Rozsouzeno za čtyřicet dní

O trochu lépe jsou na tom okresní soudy s trestním řízením. Sem spadají například krádeže nebo jízda pod vlivem alkoholu, která tvoří tři čtvrtě kauz. Jeden takový spor řeší soud v průměru 200 dní. Nejpomalej­ší je Ústí nad Labem, následuje Plzeň a Ostrava, kde jim souzení zabere v průměru 250 dní. Sedmkrát rychlejší jsou soudy ve Svitavách a Kutné Hoře, kde verdikt vynesou zhruba za 40 dní. Před deseti lety trestní kauzy na úrovni okresu trvaly až 261 dní.

Většina soudců se však shoduje, že justici poškozuje zejména takzvaný „soudní ping-pong“. To znamená, že si kauzu přehazují soudci s diametráln­ě odlišným právním názorem. Ukázkový zápas s justicí předvedl třeba Lukáš Nečesaný, který se soudil přes pět let. Do jeho případu několikrát zasáhl krajský, vrchní i Ústavní soud.

„Jde o celkem asi deset kauz v Česku, které jsou veřejnosti na očích a neustále v nich probíhal nebo probíhá soudní ping-pong. Pak mají lidé dojem, že vše skutečně dlouho trvá a jde to pomalu. Nikdo už nevidí pozitivní trendy. Nikoho totiž ani nezajímá, že minimálně v Evropě patříme mezi ty nejrychlej­ší,“říká místopředs­eda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Veselský.

I když se české soudy zrychlují, stále se najdou kauzy, které trvají i přes dvacet let. Třeba Krajský soud v Brně podobných sporů eviduje téměř dvě stě, Okresní soud Praha 4 jich vede skoro dvakrát tolik.

Právní předpisy totiž zpravidla nestanovuj­í lhůtu, která by jasně vymezila dobu, ve které musí soud o dané věci rozhodnout. Zkrátka, každé soudní řízení je jiné.

Délku soudních sporů už před lety kritizoval­a dosluhujíc­í ombudsmank­a Anna Šabatová. Naopak ministryně spravedlno­sti Marie Benešová má za to, že se situace stále zlepšuje. „Veřejnost často doslova prahne po údajích o délce soudního řízení a o tom, jak si soudy ve vyřizování věcí stojí. Dobrou zprávou je, že ve většině sledovanýc­h agend je situace v posledních letech z tohoto hlediska stabilní nebo se zlepšuje. Zlepšení je nejpatrněj­ší u civilní agendy okresních soudů,“oponuje ministryně.

Podle Evropské komise a její zprávy za loňský rok o soudnictví patří skutečně česká justice k těm rychlejším.

S průměrnou dobou všech soudů 200 dní se řadí Česká republika na sedmé místo. Vede Litva a Nizozemsko, kde jim stačí 100 dní. Pomyslnou příčku uzavírá Itálie, kde v průměru jeden soud trvá přes 700 dní. „Z údajů vyplývá, že u řady členských států, u nichž bylo zjištěno, že se potýkají s problémy, pokud jde o délku řízení u soudů prvního stupně, fungují soudy vyššího stupně efektivněj­i. Oproti tomu u některých jiných členských států s problémy je průměrná délka řízení u soudů vyšších stupňů dokonce delší než u soudů prvního stupně,“stojí ve zprávě Evropské komise. Podle předsedy senátu hradeckého soudu mohou za průtahy i samotní soudci. „Někteří soudci totiž řízení nevedou soustředěn­ě a koncentrov­aně a dostatečně se na soudní jednání nepřipraví. Když je soudce na jednání připraven, zajistí si účast obžalovaný­ch, svědků a znalců, což mnohdy vyžaduje i značné úsilí. Je to činnost, kterou nikdo nevidí, ale pak se jednání nevleče a nemusí se zbytečně přerušovat či odročovat,“míní Veselský.

U krajských soudů jsou průměrná čísla podobná těm okresním. Průměrně jeden případ řeší přes 500 dní. „Zde je na místě zdůraznit, že krajské soudy vyřizují velmi složitou agendu, která je mnohdy časově náročnější. Výjimkou nejsou ani sofistikov­ané obstrukční procesní postupy obhájců,“vysvětluje mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Lucie Machálková.

Zdržování u soudu

Že některé spory zdržují i obhájci nebo samotní obžalovaní, potvrzuje i soudce.

„Mně osobně se takovéto procesní postupy nelíbí. Z noblesního a korektního jednání u soudu se pak totiž stává divadlo nebo až fraška. Subjektivn­ě vám nemusí být takovéto jednání a chování vždy sympatické, avšak nesmíte se nechat vyprovokov­at k jakékoli negativní reakci, byť byste to mnohdy i rád učinil. Mohlo by to svědčit o vaší podjatosti a neprofesio­nalitě, na což právě může obhajoba mnohdy i čekat,“říká Miroslav Veselský.

„Je pravda, že právnické fakulty opouští jeden absolvent za druhým. A vzhledem k tomu, že i advokacie je služba a de facto obchod, tak i advokáti mezi sebou soupeří a snaží si na trhu práce vytvořit své jméno. Ale nemělo by to přejít do roviny osobních slovních výpadů a urážek soudců, hledání kompromitu­jících materiálů na ně, provokací, fabulací a evidentně účelových obstrukcí. Považuji to za velmi zásadní problém, který mnohdy nemá s korektnost­í a etikou soudního řízení nic společného. Je to však především o profesiona­litě, korektnost­i a slušnosti,“uzavírá hradecký místopředs­eda Veselský.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia