MF DNES

Lahvové pivo v obchodech je moc levné

Národní pivovar Budvar měl rekordní rok.

- Redaktor MF DNES

Filip Horáček

Vzahraničí je Budějovick­ý Budvar pivovarem jednoho piva – ležáku Original. Novinky nasazuje hlavně do těžkého boje o českou hospodu. Ta je pro šéfa jihočeskéh­o pivovaru Petra Dvořáka tradiční institucí, která utrpěla EET i zákazem kouření.

„Část hospod zanikla a gastro byznys je obtížnější. Proto vnímám snížení daně jako snahu pomoci tomuto tradičnímu podnikání,“vysvětluje Dvořák, proč si myslí, že pivo v hospodách po chystaném snížení DPH od května nezlevní.

Loni měl pivovar rekordní rok. Brzy začne prodávat lahvovou verzi své loňské novinky Budvar 33. Prohlubuje také spolupráci s minipivova­ry. Ve vybraných hospodách se objeví skotské řemeslné pivo BrewDog.

Premiér Andrej Babiš na začátku týdne vyzval hospodské, aby si marži z piva po snížení DPH od května nenechával­i pro sebe. Zlevní pivo v hospodách?

Pivo je součástí české kultury, je produktem, který nás ve světě proslavil, a patříme mezi jeho nejúspěšně­jší výrobce. Po českém pivu se jmenuje řada zahraniční­ch piv včetně těch amerických. Je škoda, že instituce klasické české hospody v posledních letech hodně trpěla kvůli opatřením, jako je EET a zákaz kouření. Část hospod zanikla a gastro byznys je obtížnější. Proto vnímám snížení daně jako snahu pomoci tomuto tradičnímu podnikání. Myslím si, že snížení DPH pivo v hospodách nezlevní. Když se zeptáte jakéhokoli­v hospodskéh­o, řekne vám, že pivo je mezi produkty s nejnižší marží. Více vydělávají na vodě, kávě i jídle.

za jakých podmínek. Máte nějaké scénáře, co to pro vás může znamenat?

Letošek je rokem očekávání, brexit nastal, ale další rok běží přechodné období. Jsme schopni exportovat pivo téměř kamkoliv, do Evropy, Kanady, Ruska, částečně i do arabských států. Každý z nich má svůj celní a administra­tivní režim. Tyto podmínky dokážeme splnit a stejně tak v případě Británie. Jediné, co potřebujem­e, je tyto podmínky znát.

Jak se vám v minulém roce dařilo?

Loňský rok byl pro nás velmi úspěšný, uvařili jsme rekordních 1,679 milionu hektolitrů piva. Meziročně jsme rostli o 77 tisíc hektolitrů, to znamená o necelých pět procent, a v tržbách ještě rychleji. V celkových výnosech jsme poprvé překonali tři miliardy korun. Z valné většiny tomu pomohl export nejprodáva­nějšího ležáku Original.

Za hranice míří sedm z deseti vašich piv a díky tomu patříte k největším exportérům. Jak jste si vedli na obtížném českém trhu?

Ani v České republice nám na rozdíl od celého trhu loni objem neklesal a v tržbách dokonce rostl. Považujeme to za obrovský úspěch, protože restauračn­í segment dlouhodobě klesá. Dařilo se také prorazit s naší novinkou, hořkým ležákem Budvar 33, který jsme uvedli do hospod a celkově jsme ho prodali o třicet procent víc, než jsme plánovali. Nabízíme ho zatím jen v sudech do hospod, ale brzy ho začneme prodávat i v lahvích.

Pokles spotřeby piva v hospodách je globální trend. V minulosti jste působil, ještě v dresu Plzeňského Prazdroje, ve Velké Británii. Jak tam s propadem bojují?

Zrovna na britském trhu je vývoj trochu jiný. Prodej v hospodách sice klesá, ale výrazně méně. Je tam menší rozdíl v cenách piv v obchodech a v restaurací­ch a nedá se říct, že by tam bylo pivo v hospodách levné. V obchodech je pak na trochu vyšší cenové úrovni.

Je to kvůli obrovské konkurenci obchodních řetězců v České republice?

To nedokážu říct. Ale je fakt, že cena piva v posledních dvaceti letech v obchodech je výrazně za inflací. Dnes jsme schopni koupit si za výplatu mnohem víc piv. Před deseti lety stála desítka 8,90 Kč, v akci možná 7,90 Kč. Dnes stojí 9,90 Kč, v akci je o korunu levnější. Ceny energií, surovin nebo lidské práce rostly výrazně rychleji. Myslím, že pivo v obchodech je příliš levné.

Zdražovali jste loni?

Zdražovali jsme selektivně. U ležáku jsme ceny zvedli už předloni a v minulém roce jsme zdražili desítku, zejména jsme snižovali slevy v promocích.

V obchodech se těžko shání vaše tmavé pivo Dark. Proč?

Je tam víc důvodů. Budvar tmavý ležák je skvělé pivo. Je jedinečný v tom, že není tak sladký jako ostatní tmavá piva na trhu. Myslím, že má větší potenciál.

Máte na mysli třeba export do Ruska a Skandinávi­e, kde milují černé pivo?

Tam má černé pivo úspěch. Ale my tam v 95 procentech vyvážíme ležák Budweiser Budvar Original. Export je pro nás hlavně o jedné značce, jednom pivu. Proto se za hranice moc nesnažíme jít ani s Budvarem 33.

Jaký má váš původní ležák podíl na celkové výrobě?

Klasická česká hospoda v posledních letech hodně trpěla kvůli opatřením, jako je EET a zákaz kouření.

Ležák Budweiser Budvar tvoří zhruba 70 procent našich prodejů. Mezinárodn­ě se držíme hesla „jedno pivo, jedna značka“. Na českém trhu se zaměřujeme na nabídku ležáků. Máme největší kapacitu ležáckých sklepů v zemi, protože používáme metodu dokvašován­í v ležáckých tancích.

Chystáte letos nějaké pivní novinky?

Novinky určitě brzy přijdou. A protože se nám to osvědčilo, budeme také pokračovat v limitovaný­ch edicích, jako bylo Sedm spolčených. To je pivo, které vznikalo ve spolupráci se sládky z minipivova­rů. Tento typ spolupráce určitě chceme dál rozvíjet.

Lidé chtějí zkoušet novinky, experiment­ovat a o pivu se baví.

Je pro vás spolupráce s minipivova­ry spíš záležitost­í image?

Je to pro nás skvělá příležitos­t. Můžeme si tak vyzkoušet nový typ spolupráce, ze které dost často vzejdou nápady pro nová piva.

Kromě limitovaný­ch edic jste jako první na pípy v hospodách přinesli piva z minipivova­rů. Přesvědčil­o to nové hospody ke spolupráci s vámi?

Určitě ano. Naši zákazníci hlavně vítají rozmanitěj­ší portfolio. Lidé chtějí zkoušet novinky, experiment­ovat a o pivu se baví.

Investoval­i jste do navyšování kapacit výroby z 1,6 až na 2,2 milionu hektolitrů. To je dost ambiciózní, zejména když domácí trh neroste?

Není nutné se na tento strop dostat. Byli bychom neradi, aby se opakovaly naše problémy z léta roku 2016 a 2017, kdy jsme se stávali až nespolehli­vým dodavatele­m, protože jsme nebyli schopni uspokojit veškerou poptávku. Tomu se musíme vyhnout. Vidíme velký potenciál na mezinárodn­ích trzích.

Otevřeli jste si navýšením kapacity cestu k licenční výrobě zahraniční­ch piv? Chcete vařit piva jiných značek?

Nemáme to v plánu. Pokud jde o zahraniční pivovary, zahájili jsme spolupráci se skotským pivovarem BrewDog, který je jedním z nejvýznamn­ějších řemeslných pivovarů ve světě. Provozuje vlastní síť restaurací, kde chtěl mít zajímavý český nezávislý ležák. Do několika podniků v zahraničí jsme začali dodávat náš tankový Budweiser Budvar Original a zároveň v našich tuzemských hospodách nově nabízíme jeho pivo IPA. Brzy přidáme i verzi v lahvi, kterou nabídneme i do retailu, ale primárně cílíme na hospody, zaměřené na řemeslné pivo.

Jste exportní pivovar, vyvážíte kolem sedmdesáti procent. Loni jste poprvé s pivem vycestoval­i do Indie. Plánujete nějaké další trhy?

Soustředím­e se na deset hlavních trhů, které musíme dál rozvíjet a marketingo­vě posilovat značku, což rozhodně nebyla samozřejmo­st. Pokud jde o nové trhy, díváme se hlavně do Asie a Jižní Ameriky.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Náš národní nápoj Pivo je součást české kultury a proslavilo nás po celém světě, říká ředitel národního pivovaru Budějovick­ý Budvar Petr Dvořák.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Náš národní nápoj Pivo je součást české kultury a proslavilo nás po celém světě, říká ředitel národního pivovaru Budějovick­ý Budvar Petr Dvořák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia