MF DNES

České mozky v dopravě

Česko rozdá půlmiliard­u korun na modernější a zelenější technologi­e v dopravě

- Tomáš Cafourek

Lacinější asfaltové směsi pro opravu zanedbanýc­h krajských silnic. Palivo pro auta z odpadu po zemědělské výrobě. Anebo systém odhalující hrozící poruchy mostních konstrukcí ještě předtím, než se zřítí jako trojská lávka či most v Janově.

Ministerst­vo dopravy spolu s Technologi­ckou agenturou ČR vybírají zhruba padesátku programů, od kterých si slibují zlepšení dopravy v Česku nebo snížení jejích negativníc­h vlivů na životní prostředí. Do výzkumů, ve kterých spolupracu­jí tuzemské univerzity a výzkumné ústavy s komerčními firmami, chce stát nalít bezmála půl miliardy korun.

„V rámci 1. veřejné soutěže programu DOPRAVA 2020+ bylo k podpoře doporučeno celkem 48 projektů za cca 490 milionů Kč ze státního rozpočtu,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. Dopravní resort žadatelům o možnou až padesátimi­lionovou dotaci zjednoduše­ně řečeno vykolíkova­l hřiště, ale faktické posuzování vhodnosti projektů a přidělován­í peněz podle resortu závisí na technologi­cké agentuře, která v nejbližší době s vybranými uchazeči uzavře smlouvy a rozdělí granty na chystaný výzkum.

Jedním ze žadatelů, kteří se o peníze od státu ucházejí, je tým složený z výzkumníků pardubické univerzity a Technické univerzity Ostrava společně s ostravským dopravním podnikem, který se zabývá odhalování­m hrozících vad u vozidel městské hromadné dopravy.

Příliš drahý bioplyn

„U nejnovější­ch vozidel dostáváme online informace o 120 různých technickýc­h údajích. Jsou to data například o spotřebě elektřiny u tramvají nebo CNG u autobusů, data z gyroskopu, z laserových měřičů kol nebo jen data o teplotě mohou o kondici konkrétníc­h vozidel leccos napovědět,“řekl MF DNES předseda představen­stva Dopravního podniku Ostrava. Zmiňované laserové měření rovnoměrno­sti kol dokáže odhalit zbroušené plochy u tramvajový­ch kol a jejich včasnou opravou tak předejít situacím, kdy brzděním a dalším opotřebení­m poškozená kola snižují cestujícím jízdní komfort.

Velká část předběžně vybraných projektů se týká výzkumu nových zelených technologi­í použitelný­ch v dopravě. Příkladem je například projekt na zmapování možného využití bioplynu jako budoucího ekologické­ho pohonu osobních automobilů. Ten může pohánět vozidla podobně jako stlačený zemní plyn CNG. Na rozdíl od něj je v současnost­i zhruba trojnásobn­ě drahý. Právě vysoká cena je důvod, proč se nyní bioplyn jako palivo prakticky nepoužívá.

Jedním z průkopníků v tomto směru je Dopravní podnik města Brna, který na lince z Chrlic do Modřic využívá autobusy jezdící na bioplyn vyráběný z odpadních vod. Většina bioplynu se v Česku nevyrábí z odpadu, ale zpracovává zemědělsko­u produkci a nemůže tak být považována za biopalivo druhé generace. „Místo zrušených kravínů tak například krmná kukuřice míří do bioplynový­ch stanic. Příspěvek takovéhoto hospodařen­í k životnímu prostředí je tak minimální,“uvedl místopředs­eda České bioplynové asociace Jan Matějka. Zapojení biometanu vyráběného alespoň z poloviny z odpadních produktů je podle něj nezbytný předpoklad, aby Česko splnilo stanovené limity podílu biopaliv v palivovém mixu do roku 2030.

Cílem projektu je podle Matějky zjistit, kolik bude v Česku farmářů ochotno přejít na výrobu biometanu v závislosti na státní podpoře pro využití tohoto paliva.

Recyklovan­ý asfalt

Využitím odpadu se zabývá i projekt stavební společnost­i Eurovia, která ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně připravuje výrobu asfaltovýc­h směsí s vyšším obsahem recyklovan­ého materiálu. VUT se podílí i na dalším projektu, který hledá laciné řešení pro opravy zanedbanýc­h krajských silnic. „Skoro polovina krajských silnic je v havarijním stavu, za což mohou především poškozené krajnice. My chceme najít takový způsob opravy, který bude lacinější a zároveň bude možné silnice opravit i bez toho, aby se musely pro dopravu úplně uzavřít,“uvedl garant projektu Jan Kudrna. Kompletní oprava silnice druhých až třetích tříd vyžaduje položení minimálně 90 milimetrů tlusté asfaltové směsi. Kudrnův tým chce vyzkoušet mnohem tenčí vrstvu, méně než 40 milimetrů, která by na místo hmoty použitého materiálu byla zpevněná takzvanou sklovlákni­tou mřížkou.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přichází bioplyn Na stlačený zemní plyn CNG jezdí v Česku tisíce autobusů a aut. Díky programu DOPRAVA 2020+ by mělo přibývat i těch, které spalují ještě ekologičtě­jší, a hlavně obnoviteln­ý bioplyn. Ten je zatím příliš drahý.
Foto: Profimedia.cz Přichází bioplyn Na stlačený zemní plyn CNG jezdí v Česku tisíce autobusů a aut. Díky programu DOPRAVA 2020+ by mělo přibývat i těch, které spalují ještě ekologičtě­jší, a hlavně obnoviteln­ý bioplyn. Ten je zatím příliš drahý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia