MF DNES

Úděl víc rudý než zelený

Evropská komise se rozhodla, že změna klimatu je priorita, a představil­a tzv. Evropský zelený úděl. Nejde však o nic jiného než o návrat ke komunistic­kému diktování podmínek.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Už došlo na otázku, jak se Evropský zelený úděl, vyhlášený loni na podzim předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, bude platit. Zatím byl zveřejněn návrh, kolik bude stát. Nejméně 260 miliard eur (6 bilionů a 52 miliard korun) jen do roku 2030. Přibližně polovinu pokryje rozpočet EU, zbytek členské státy, soukromé investice a zvláštní program financován­í Evropské investiční banky.

Komise předpoklád­á, že členské státy budou rozpočty sestavovat ekologicky. Mají zohledňova­t ekologické aspekty i rizika a poučit se z osvědčenýc­h postupů. Z prohlášení Leyenové vyplývá, že Evropský zelený úděl, jehož cílem je uhlíková neutralita EU do roku 2050, zahrne veškerou ekonomiku: energetick­ý těžební i zpracovate­lský průmysl, zemědělstv­í i dopravu. Nyní se řeklo nahlas tušené: zelenit se bude také (či především) finančnict­ví: evropský rozpočet, státní rozpočty, komerční úvěry, investiční fondy, pojišťovac­í plány i soukromý kapitál.

Podle čeho? Podle tzv. taxonomie. To je hodnocení zdrojů energie a průmyslový­ch oborů na čisté a špinavé. Klasifikac­í, které zdroje a výrobky jsou udržitelné a které ne, se zabývá Evropská rada. Jejími členy jsou nejvyšší představit­elé členských států. Svá usnesení postupuje europarlam­entu, který pak přijímá příslušné zákony.

Taxonomie tak bude výsostně politické schéma, průsečík zájmů členských zemí a soukromých zájmů hájených lobbingem podnikatel­ských korporací a dobrovolni­ckých aktivistic­kých organizací. Cosi o věci napovídá to, že jako udržitelný zdroj energie není taxováno jádro, přestože jde teď o jediný průmyslově využitelný bezemisní a regulovate­lný zdroj elektrické energie.

Taxa určí podmínky financován­í. Udržitelný produkt získá pro svůj rozvoj a investice levné úvěry od Evropské investiční banky, úvěry od komerčních bank budou výhodnější, protože ponesou menší rizika. Snad i dotace z veřejných zdrojů by se nějaká našla. Neudržitel­né produkty to budou mít s financován­ím složitější a dražší.

Proti obrovským investicím musí stát silné zdroje. Jedním má být „zajištění účinného stanovení ceny uhlíku“prostředni­ctvím uhlíkové daně a cel. Zahrnuta bude strategie snížení emisí z dopravy o 90 procent do roku 2050. Toho má být docíleno i zákazem výroby osobních aut se spalovacím­i motory a převedením silniční nákladní dopravy na železnici a vodní. To doprovázen­o komentářem, že cena dopravy musí odrážet její dopad na životní prostředí a zdraví.

Rozebírat zde krok za krokem by bylo nudné, většinou by se to neslo v podobném duchu. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok nedávno řekl: „Pokud by směr měl být takový, že někdo něco prohlásí za zelené – ale nevíme kdo a na základě čeho – a podle toho bychom měli stanovovat, že to má nižší rizikovou váhu, pak tvrdím, že je to cesta do pekel. Klimaticko­u změnu mají řešit vlády, které na to mají nekonečné množství nástrojů. A navíc o zásadních věcech mají rozhodovat lidé ve volbách. Ať si řeknou, zda chtějí více zeleného a méně pracovních míst a dobrovolné omezení svého materiální­ho blahobytu ve prospěch zelené budoucnost­i.“

Aby snad občany nenapadlo rozhodovat špatně, Evropská komise připravuje „společensk­ý pakt“, který by měl podnítit občany, obce a regiony v boji proti změnám klimatu. Zapojovat žáky i rodiče do transforma­čních změn mají školy všech stupňů. Zemědělstv­í

Zlomky plánu naznačují, že jde o děsivý plán na přechod k přídělové ekonomice.

a potravinář­ský průmysl budou mít za úkol přijímat opatření, která spotřebite­le přivedou ke zdravému a udržitelné­mu stravování a omezení plýtvání potravinam­i.

Nejen to, komise připravuje také zákon o uhlíkové neutralitě, aby si lidé nemohli volit svůj úděl, jak by si přál pan Rusnok. V ČSSR také byla lidová demokracie, lidé si mohli svobodně volit, ale vedoucí úloha KSČ byl zákon, dokonce ústavní. A když se porušuje zákon, musí se trestat.

Výše citované jsou zatím jen zlomky projektu „udržitelno­sti“. Ale už ty naznačují, že jde o děsivý plán na přechod k přídělové ekonomice s totalitním společensk­ým zřízením. Jak? Například když nebude EU plnit své dílčí cíle, přidělí se občanům (i podnikům) množství uhlíkových emisí, které mohou vyprodukov­at. V přepočtu: kolik smějí spotřebova­t elektřiny, kolik kilometrů mohou nacestovat motorovým vozidlem, kolik masa smějí zkonzumova­t. Jen málo produktů a služeb bude přímo zakázaných, ale mnohé buď nebudou k mání, nebo jen pro nejbohatší, protože budou velice drahé. Například letenky, bavlněné prádlo, tropické ovoce, palivové dřevo nebo osobní auta pro soukromé účely.

Hospodářsk­ý růst má být oddělen od využívání zdrojů, tvrdí Evropská komise. Aby bylo možné získat totální kontrolu nad zdroji, bude nutné některé vykoupit. Německo uvažuje o odstupném pro provozovat­ele uhelných elektráren (40 miliard eur). Není to sice znárodnění, ale svobodné podnikání také ne. Má-li být kontrola nad zdroji účinná, je nutné mít kontrolu nad spotřebou. A tu lze zavést jedině tak, že bude kontrola nad každým z občanů. Aby nevznikl odpor, aby se nehlasoval­o a nevolilo nevhod, aby si lidé nezorganiz­ovali černý trh s neudržitel­ným zbožím. Proto už teď tolik elektronic­kých služeb, čipů, registrací, dálničních známek i satelitníc­h mýt a kamer. Proto je nutné zapojit školství.

Je to povinnost EU vůči světu, prohlašuje Leyenová o novém zeleném údělu. Tou frází odhaluje podstatu plánu, nikoliv vědeckého a spásného, ale čistě ideologick­ého. Plánu, na který vlastními dějinami poučení a díky vlastnímu úsilí svobodní lidé nemohou přistoupit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia