MF DNES

Poslední útočiště australské fauny

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Ve správní budově australské rezervace Mt Rothwell jsem natrefil na zajímavý plakát. Zachycuje Austrálii plnou zvířat. Při bližším pohledu však zjistíte, že v naprosté většině jsou na něm vyobrazeny druhy, které tam zavlekli až kolonisté: králíci, velbloudi, lišky, divoká prasata apod. Vačnatci a další zástupci jedinečné australské fauny se vesměs krčí na malých ostrůvcích uprostřed záplavy nepůvodníc­h druhů. Ten plakát nejen vystihuje jeden z největších problémů Austrálie, ale také velmi jednoduše osvětluje, proč jsou nynější požáry pro původní australsko­u faunu natolik fatální: řada ostrůvků, kde přežívají její poslední zbytky, byla postižena ohněm či jim to hrozí.

Mt Rothwell, který se nachází necelou hodinu jízdy autem od Melbourne, je jedním z takových „ostrůvků“. Má plochu 450 hektarů, takže Václavské náměstí by se na něj vešlo víc než stokrát. To není zase tolik, zejména s ohledem na skutečnost, že za ploty Mt Rothwellu dnes žije většina jižních klokanů skalních a významná část kontinentá­lních populací bandikuta Gunnova nebo kunovce tečkovanéh­o.

I když jde údajně o největší rezervaci prostou nepůvodníc­h predátorů ve státě Victoria, dvě zaměstnank­yně a dobrovolní spolupraco­vníci Mt Rothwellu vedou setrvalý boj s liškami a kočkami, které pro jejich svěřence představuj­í smrtelné nebezpečí. Kromě těchto šelem se musí vypořádáva­t i s divokými králíky (k tomu využívají mj. dva psy dingo, kteří jsou de facto také nepůvodním­i šelmami; do Austrálie však jejich dávní předkové přišli již s Austrálci).

Na rozdíl od mnohých jiných rezervací měl však Mt Rothwell zatím to štěstí, že ho nepostihly nynější požáry. Naopak mohl přijmout zvířata z oblasti Canberry, mezi nimi deset jižních klokanů skalních, čímž se jejich počet v této lokalitě zvýšil na sto padesát. Požáry však dříve nebo později mohou dosáhnout také sem, a proto jsme ze sbírkového konta Zoo Praha poskytli do Mt Rothwellu 82 tisíc australský­ch dolarů na nákup požární techniky či stroje na vysekávání protipožár­ních pásů. Snad se Mt Rothwell a jeho obyvatele podaří před požáry uchránit...

Díky velkorysos­ti mnoha dárců (do naší sbírky jich přispělo již na 18 tisíc a vybraná částka překročila 21 milionů korun) můžeme v Austrálii podporovat řadu aktivit a projektů na ochranu zvířat. Po koalech zachráněný­ch z plamenů je pro mne právě Mt Rothwell jako jeden z „ostrůvků“, kde nachází útočiště původní australská fauna, dalším významným symbolem této naší – české – pomoci.

 ?? Foto: Miroslav Bobek ?? Kunovec tečkovaný
Foto: Miroslav Bobek Kunovec tečkovaný
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia