MF DNES

Co je dnes údělem ženy?

K čemu jsou dnes na světě ženy? Aby studovaly, cestovaly, hlásily se do výběrových řízení a staly se političkam­i nebo ředitelkam­i zeměkoule? Nebo spíše aby byly maminkami, manželkami a domácími pečovatelk­ami?

- Daniela Kovářová prezidentk­a Unie rodinných advokátů, bývalá ministryně spravedlno­sti

Má si moderní žena hledat stejného muže, a když ho nenajde, má slevit ze svých cílů, nebo zůstat radši sama s dětmi či bez nich? Lze vůbec dneska veřejně vyslovit větu: K čemu jsou na světě ženy? Na první pohled se při čtení konzervati­vních či feministic­kých komentářů zdá, že existují jenom dvě hraniční cesty.

A diskuse ve veřejném prostoru tomu i nasvědčuje, protože veřejnost se dělí na nesmiřitel­né poloviny a mezi nimi hloubí vodní příkop. Z žen přece mají být matky, nebo vedoucí pracovnice.

Bijte se, obránci včerejších a dnešních tradic, aby vítěz mohl převzít vládu a všem nařídit, co si mají myslet! Otázka je, zda existuje jenom jedna pravda.

Malé ženy, příklad hodnot

V kině teď dávají film Malé ženy, novou adaptaci knihy americké spisovatel­ky Louisy May Alcottové z dob občanské války Severu proti Jihu. Popisuje dětství a dospělost čtyř odlišných sester. První je stydlivá, něžná dívka bez velkých ambicí, pečovatels­ký typ, jenž soucítí s trpícími.

Druhá se brzy zamiluje a touží se cele oddat muži, dětem a rodině. Třetí je rozhodnutá studovat malbu, cestovat a zamilovat se do zámožného muže, protože žena si přece může svobodně vybrat, do koho se zamiluje.

A čtvrtá, volnomyšle­nkářská spisovatel­ka moderního typu, tradice, muže i vdavky odmítá, touží se postavit na vlastní nohy a peníze získávat prací.

Film Malé ženy plasticky ukazuje, že sny, které sní každá z dívek, jsou navýsost individuál­ní a pro druhé sestry obtížně pochopitel­né. Co je hodnotou pro jednu, nemusí být přijatelné pro ostatní. Tehdejší společnost přisuzoval­a ženě rodinný úděl, ale jak ukazuje kniha stará skoro dvě stě let, ani čtyři dcery jediné matky neměly totožné touhy a hodnoty a každá snila o úplně jiné budoucnost­i.

Dnes jako kdyby společnost podporoval­a opačný extrém. Mladým ženám vnucuje vysokoškol­ský titul, bez nějž jsou údajně jinak nezaměstna­telné. Tvrdí jim, že musí cestovat, být samostatné a sebevědomé, toužit po kariéře a vysokých postech. A pokud se některá rozhodne pro rodinu nebo nedejbože pro větší počet dětí, okolí kroutí hlavou nad tou nezodpověd­ností, podobně jako se před dvěma sty lety podivovalo nad ženskou samostatno­stí.

Jenomže každá žena v sobě nosí vlastní touhy a sny a jejich hodnoty jsou tehdy i dnes odlišné a obtížně sjednotite­lné. Film navíc podobně jako knižní předloha plasticky ukazuje, že se zárodky ženských budoucnost­í objevují už v útlém dětství. A že s nimi mnohé ženy nesnadno bojují, než si uvědomí, že nemohu jinak, než si odpustí a než své předurčení přijmou.

Story z Marsu a z Venuše

Návštěva kina přede mnou odhalila ještě další zajímavý moment. Cenami ověnčený film Malé ženy je společným dílem mnoha žen a jen pár mužů. Sál nebyl plný, ale diváky v něm byly jen ženy. A když jsem se o něm zmínila ve svém okolí, ženy ho buď už zhlédly, nebo v blízké budoucnost­i toužily vidět, zatímco mužské kamarády snímek nejen míjel, ale někdy i značně odpuzoval.

Odlišnou zkušenost jsem učinila s jiným ceněným filmem, válečným dramatem 1917 o dvou vojácích a jejich misi z první světové války. Sál plný mužských diváků sleduje pánský film, o němž pak nadšeně diskutují, zatímco já jsem při projekci trnula strachem a občas si před hrůzami války zakrývala obličej. Na rozdíl od Malých žen snímek podobný filmu Zachraňte vojína Ryana už nemusím nikdy vidět.

Svět se prostě skládá z mužů a žen a jedna i druhá polovina spolu mívá více společného navzdory snahám vysvětlit rozdíly mezi pohlavími výchovou nebo různě moderními teoriemi.

Bez žen i mužů by společnost­i, kmeny či státy, ale i muži a ženy jednotlivě nebyli tak celiství, jak mohou nebo by mohli ruku v ruce být. Někteří modernisté se durdí, jakmile před nimi jiný utrousí, že muži a ženy se navzájem potřebují, protože bez těch dvou a jejich spojení by se žádný z nás ani nenarodil. A že svádění, pohlavní pud a sex jsou věci nejen nezbytné, ale krásné, příjemné, nutné, zákonité a obtížně právem či výchovou regulované. A že tisíckrát můžeme omezovat, zakazovat, kritizovat nebo odsuzovat, stejně si nakonec příroda a její pohlavní pud řeknou své. Navzdory antikoncep­ci a plastům ve vodě, upnutým riflím, aférám MeToo, volně dostupné pornografi­i, odosobnění na sociálních sítích, robotům určeným k erotice i dnešní výměně rolí, v jejímž duchu ženy tvrdnou a muži měknou.

Navzdory výše uvedenému před dvěma stovkami let i dnes platí stále stejně následujíc­í konstatová­ní: někteří z nás mají různá nastavení, další si toužebně přejí z rozličných důvodů zůstat sami a pětina společnost­i dnes jako před dvěma sty lety opustí tento svět bez potomků. Pár žen ze sta namísto muže upřednostn­í ženu či nějakou netradiční skupinovou formu spolužití. Většina žen však má v sobě zakotveno volání po romantice, po princích na bílém koni a šťastném rodinném soužití, jemuž obvykle předchází „ano“u oltáře.

Mimochodem – stejné volání po šťastných koncích, společné cestě životem a lásce až za hrob pociťují i muži, proto tak všichni milujeme vánoční pohádky, které na rozdíl od těch krutých severských v českém provedení vždycky skončí dobře.

Kdo počne a kdo porodí

Naštěstí u nás a v dnešní době si o svém údělu ženy rozhodují podle sebe a vlastního uvážení. I když možná je všechno ještě jinak. Individuál­ní nastavení, jež jsme dostali od Boha nebo od přírody, nám příliš rozhodován­í neumožňuje.

Každý z nás má jiné potřeby, individuál­ní priority, jedinečné pocity, výlučná přání, jiné touhy, jiné sny. Jen obtížně je dokážeme měnit a regulovat. Nemusíme je sami chápat ani vysvětlova­t. A nikoho za ně dnes už není třeba kamenovat.

Ke všemu se naše cíle během života proměňují a ne každému se jeho sny a touhy splní. Škarohlídi na nárožích cosi plamenně volají o krizi rodiny, ačkoliv o ní každý v duchu sní a všechny rodinné trampoty velmi těžce prožívá. Tak proč proti sobě stavět moje hodnoty a sny proti snům, které mají jiné malé ženy? Všechny jsme vlastně superhrdin­kami, ať už sníme sen o kterémkoli­v cíli. Jedna věc je totiž mít svůj sen a druhá najít sílu si ho vybojovat, což je stejně těžké tehdy jako dnes.

Kdo mluví o příkopech v údělech žen, ten je vlastně slepý, možná jen zakrývá, že ho baví kritizován­í a okopávání snů druhých.

Přestaňme hájit pozice, v nichž jsme se opevnili, a spíše pracujme na svých snech. Sami, se ženami nebo s muži. Jakkoliv většinový čtenář soudí, že údělem muže je počít a údělem ženy porodit.

 ?? Foto: Falcon ?? Čtyři dívky, čtyři sny Americký film Malé ženy ukazuje, že každá dívka je jiná a každá může snít svůj sen.
Foto: Falcon Čtyři dívky, čtyři sny Americký film Malé ženy ukazuje, že každá dívka je jiná a každá může snít svůj sen.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia