MF DNES

Kde jsme? CDU hledá ztracenou identitu

Křesťanští demokraté se po problémech v Durynsku dostali do podobné krize jako socialisté.

- Jana Šafaříková

BERLÍN Z dosavadníc­h jistot křesťanský­ch demokratů (CDU), nejsilnějš­í německé strany, už mnoho nezbylo.

Kancléřka Angela Merkelová, která nyní patnáctým rokem vede spolkovou vládu, nejpozději po dalších parlamentn­ích volbách na podzim příštího roku odejde z vysoké německé politiky. Také předsedkyn­ě CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (přezdívaná AKK), kterou si Merkelová sama vybrala jako svou nástupkyni, začátkem týdne oznámila svůj odchod. Stranu zatím nadále vede, ale nebude usilovat o znovuzvole­ní ani kancléřsko­u kandidatur­u.

V CDU se o vliv přetahují protikladn­é ideologick­é skupiny a také v tomto ohledu je další směřování strany otázkou s nejasnou odpovědí: Posune se dál doleva směrem ke stále posilující­m Zeleným? Nebo se vrátí zpátky ke svým konzervati­vním základům, a tedy i blíže ke kontroverz­ní Alternativ­ě pro Německo (AfD)?

Aby toho nebylo málo, CDU ve spolkové zemi Durynsko za poslední týden klesly preference na nebývalých 13 procent, zatímco postkomuni­stickou Levici by tam podle průzkumu agentury Infratest Dimap

nyní volilo rekordních 39 procent Němců.

Byly to právě události v Durynsku, které spustily celou sérii nynějších událostí. Pro připomenut­í: středové strany CDU, liberální demokraté (FDP) s hlasy AfD společně zvolili nového premiéra této spolkové země, neznámého politika Thomase Kemmericha z FDP. Podpora AfD způsobila poprask na celostátní úrovni a v důsledku vedla až k ústupu AKK z vedení CDU.

Do propasti k SPD

Vývoj v CDU se velmi podobá krizi, kterou poslední roky procházejí koaliční sociální demokraté (SPD). Ve snaze zachránit setrvale klesající preference už před posledními parlamentn­ími volbami v roce 2017 začali v rychlém sledu střídat předsedy.

Stejně rychle, jako přišli do vedení SPD, zase upadli v zapomnění: Martin Schulz, přechodně Olaf Scholz, po něm Andrea Nahlesová, následně další trojice pověřená vedením. Nyní sociální demokraty řídí dvojice do té doby neznámých regionální­ch politiků, Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans.

Podobně se v řadách CDU už od minulé volby v prosinci 2018, kterou vyhrála Merkelové chráněnka Krampová-Karrenbaue­rová, spekuluje o tom, kdo přijde po ní. Padají jména dřívějších kandidátů: Friedrich Merz, který skončil druhý, stejně jako ministr zdravotnic­tví Jens Spahn nebo také premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

Nikdo z nich nicméně nemá v současnost­i podporu většiny strany. Světlo do celé situace nevnáší ani Junge Union, mládežnick­á organizace CDU. Zatímco její ekvivalent u sociálních demokratů aktivně spolurozho­doval o změnách ve vedení, mladí křesťanští demokraté se odpovědím vyhýbají.

„Může to být Spahn nebo Merz. Spahn je mladší a mohl by zastupovat naši generaci, podobně jako to vidíme u Sebastiana Kurze v Rakousku, ale Merz má zase vyšší šance,“řekl například neurčitě Philipp Heissner z hamburské pobočky Junge Union. A předseda této organizace Tilman Kuban žádné preferovan­é jméno neuvedl.

Ať už to nakonec bude kdokoli, nový předseda bude mít před sebou těžký úkol: zajistit, aby CDU neskončila jako SPD.

V CDU se přetahují ideologick­é skupiny. Zamíří k Zeleným, nebo spíš k AfD?

 ?? Foto: Reuters ?? Rozpadá se? CDU už není jako za kancléře Kohla. Strana se pře o to, zda jít více doleva, anebo zpátky ke konzervati­vním kořenům.
Foto: Reuters Rozpadá se? CDU už není jako za kancléře Kohla. Strana se pře o to, zda jít více doleva, anebo zpátky ke konzervati­vním kořenům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia