MF DNES

„ Jistý zisk“bez práce z lidí vylákal miliardu

Uvěřili, že zbohatnou. Pohádkově zbohatli podvodníci. Případ vyšetřuje policie

- Václav Janouš reportér MF DNES

Podobnou garáž těžko někde najdete. Stojí tu červené ferrari za padesát milionů korun, nejdražší SUV na světě – sněhově bílý Rolls-Royce Cullinan za dvanáct milionů, maserati za čtyři miliony nebo podobně drahý mercedes.

V patře novostavby za desítky milionů korun jsou v trezorech štosy pětitisíco­vek, eur i dolarů. K tomu sada hodinek, každé kolem milionu, náušnice s diamanty, 36 zlatých a 33 stříbrných cihliček za desítky milionů. A zase balíky peněz.

Jenže majitelé – kteří navenek působili jako byznysmeni, kterým se nebývale daří – si na vše vydělali podvodem na principu „letadla“.

Přesvědčil­i minimálně dva tisíce lidí, aby jim do „investiční­ho fondu“založeného čtyřiadvac­etiletým mladíkem naposílali miliardu korun. Nic však podle policie, která případ vyšetřuje, neinvestov­ali. Podvedenýc­h bude zřejmě mnohem více.

Nevěřící Marie

Padesátile­té Marii to přišlo podezřelé. Vložit na pár týdnů do investiční­ho fondu sto tisíc a vydělat o třetinu víc. Nicméně zkusila to a fungovalo to. Zisk třicet tisíc korun bez práce, za trochu strachu. A tak zariskoval­a víc a vložila tři sta tisíc, které opět šly i s úroky vybrat. Do byznysu proto „naverboval­a“svého syna. Ten se zadlužil, půjčil si milion a „hrál“. „Věřil jsem, že vydělám rychle peníze na dům. Zatemní se vám, nepřemýšlí­te a risknete to, protože když to vyšlo jednou, vyjde to i teď,“popisuje muž, který uvěřil, že bude mít do roka třiceti- až stoprocent­ní zúročení.

Své peníze už ale pravděpodo­bně nikdy neuvidí, třebaže policie třem organizáto­rům zabavila domy, auta a další drahé věci za miliardu korun.

„Nabízeli investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii se zaměřením na akciové indexy či měnové páry. Ve skutečnost­i ale nevykonáva­li žádnou investiční činnost a vylákané peníze používali jen pro svou potřebu,“popisuje mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej.

Důvěřiví lidé peníze posílali firmě J. O. Investment, kterou před dvěma lety založil teprve čtyřiadvac­etiletý Jakub O.

Fungovalo to jednoduše: lidé nejprve investoval­i nižší částky a dostávali zpět peníze v termínu i s provizí. Zároveň tak vznikl dojem, že jde skutečně o fond, který umí peníze vydělat. Ve skutečnost­i šlo ale o takzvané Ponziho schéma, kdy lidé, kteří vstoupili do byznysu dříve, dostávají své peníze zpět z vkladů nově příchozích „investorů“. Počet lidí se tak mnohonásob­ně navyšuje a zhroutí se v okamžiku, kdy „dojdou“noví klienti, kteří by byli ochotni do byznysu vložit peníze a sponzorova­t tím ty nad sebou nebo přestanou vstupovat tak rychle, aby byl v oběhu stále dostatek peněz.

„O burze věděl kulové“

Firma J.O. Investment zároveň fungovala tak, že lidé dostávali nabídky, kolik mohou investovat a s jakým ziskem, jen při osobních schůzkách – čísla prý byla důvěrná.

Verbíři podvodné společnost­i přitom začínali v pronajatýc­h vilách po celé zemi, kde se scházeli se zájemci o rychlé zbohatnutí. Na začátku roku 2017 se takto s jednatelem společnost­i Jakubem O. potkal i Tomáš.

„Po čtyřiceti minutách rozhovoru o burze mi bylo jasné, že ví úplné kulové a nemůže to skončit dobře. Nikdy bych své peníze do něčeho tak pochybného nedal,“popisuje Tomáš, který sám peníze ve fondech investuje.

„Zisk v řádech desítek procent je vždy spojen s obrovským rizikem. Kdyby to tak nebylo, půjčily by jim i banky, místo aby si půjčovali takto draze od lidí,“vysvětluje jeden z investorů Patrik Ch., který na firmu upozorňova­l také v roce 2017.

Varoval, že nejde o žádný fond, a jeho činnost tak nepodléhá kontrole České národní banky. Ta ani neschválil­a jejich strategii, jak investovat peníze. Tím chtěl upozornit na to, aby si lidé investici rozmysleli.

„Pokud by se firma zabývala investiční činností v takovém rozsahu, šlo by o poskytován­í investiční služby na základě zákona o podnikání na kapitálové­m trhu. Pro tuto činnost je třeba licence obchodníka s cennými papíry, kterou vydává Česká národní banka. Nahlédnutí­m do obchodního rejstříku lze jednoduše zjistit, že firma takovou licenci neobdržela,“řekl k případu advokát Miroslav Hájek z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

I když firma licenci neměla, přesto už v roce 2018 dostala pokutu od ČNB. Podle rozhodnutí, které má MF DNES k dispozici, musela zaplatit padesát tisíc korun za to, že formálně nepředloži­la za rok 2016 předepsané výkazy a doklady. Jakub O. se tehdy dokonce písemně omlouval, že si je chyby vědom a nebude se opakovat. „Měli jsme technické problémy s funkčností informační­ho systému, přes který je nutné informační povinnost plnit,“napsal. I díky tomu, že se kál, dostal v podstatě jen směšnou pokutu, za prohřešky mu banka mohla dát sankci až patnáct milionů.

Kriminalis­té nyní tři lidi zadrželi a zabavili majetek při osmnácti domovních prohlídkác­h. Organizáto­rům obstavili nemovitost­i, auta, šperky, zlato a další věci za více než miliardu korun.

Život, který překvapova­l

Okázalý život Jakuba O. překvapova­l i lidi z jeho okolí. Udělal si průkaz soukromého pilota, najímal jachty, cestoval po světě. Zejména v malé obci Vrchotovy Janovice, kde má trvalé bydliště v domě rodičů a kam občas přijížděl drahými auty, místní udivoval.

„Potkávala jsem ho v drahých a honosných autech, ale nenapadlo by mě, že ve svých letech je měl ve svém vlastnictv­í, spíše jsem si říkala, že je bude mít půjčená. Strašně mě to překvapuje,“říká starostka Janovic Marcela Čedíková.

Rodiče, kteří si tu před lety postavili dům na pozemku Jakubova dědečka, mají pověst slušných a nekonflikt­ních lidí. Sám Jakub O. bydlel v Praze, kde vlastní dva byty – jeden koupil loni, druhý předloni.

Policie předpoklád­á, že škoda ve výši jedné miliardy korun je zatím jen prvotní odhad a podstatně se zvedne. Spousta lidí, kteří ve „fondu“utopili peníze, se teprve ozve. Na sociálních sítích už vznikla také skupina těch, kteří do firmy J.O. Investment vložili své peníze a policii se dosud nepřihlási­li. Všem třem zadrženým hrozí za podvod až deset let vězení.

 ??  ??
 ?? Foto: PČR ?? Luxus Vůz Bentley Continenta­l GT byl jedním z těch obyčejnějš­ích, který policisté při razii zajistili.
Pohled do interiéru jednoho ze zabavených vozů - luxusního Rolls-Royce. A také zabavené zlaté a stříbrné cihly. 2x foto: PČR
Foto: PČR Luxus Vůz Bentley Continenta­l GT byl jedním z těch obyčejnějš­ích, který policisté při razii zajistili. Pohled do interiéru jednoho ze zabavených vozů - luxusního Rolls-Royce. A také zabavené zlaté a stříbrné cihly. 2x foto: PČR
 ??  ?? Razie
Razie
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia