MF DNES

Budoucnost měst leží ve výškách

Velkoměsta v Asii či Americe rostou do výšky, ale Evropa zaostává. Lidí v metropolíc­h přitom bude žít čím dál víc.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Mrakodrapy a Česko nejdou dohromady. Kdyby člověk postavil nejvyšší tuzemskou budovu, brněnskou AZ Tower, do Šen Čenu, vypadala by tam s nadsázkou jako stánek na noviny. Jenom loni totiž ve dvanáctimi­lionové jihočínské metropoli vyrostlo 15 budov s výškou přesahujíc­í 200 metrů, dohromady 3 539 výškových metrů.

V Česku jsou pouze čtyři budovy o kousek vyšší než 100 metrů, takže se o nich ani oficiálně nedá jako o mrakodrape­ch hovořit. A v nejbližšíc­h letech počet výškových budov v tuzemsku zřejmě výrazněji nestoupne. Aktuální je pouze návrh 135metrové budovy za dvě miliardy korun pražského developera Trigema, jež by měla vyrůst v Praze na Nových Butovicích.

Do stavby mrakodrapů se nicméně nehrnou města napříč celou Evropou. Ta ve srovnání s Asií či Severní Amerikou ve výškové výstavbě výrazně zaostává.

Historie vše komplikuje

Stavitelé mrakodrapů zažili loni rekordní rok. Z nejnovější­ch dat organizace CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) vyplývá, že ve světě vyrostlo 26 budov vyšších než 300 metrů, což je nejvíc v historii. Drtivá většina z nich vznikla v Asii, čtyři mrakodrapy dokončili stavitelé ve Spojených státech a pouze jediná budova byla dokončena v Evropě.

Právě tak výrazné je evropské zaostávání, které trvá už od konce devatenáct­ého století, kdy se první mrakodrapy objevily v americkém Chicagu. Ze současných 134 budov nejvyšší kategorie supertall jich v Evropě stojí devět, zatímco v Asii se jich nachází 97 a v Severní Americe 25.

Že se drtivé většině evropských měst do výškové výstavby příliš nechce, ukazuje i rozložení budov, které v Evropě čnějí aspoň 150 metrů vysoko, a tudíž je lze pokládat za mrakodrapy. Až 66 procent z nich stojí v jednom z pěti měst – Istanbulu, Moskvě, Londýně, Paříži nebo Frankfurtu.

Zásadní komplikací pro evropskou výškovou výstavbu je historie. Koncem 19. století, kdy se rozšířily nové technologi­e masové produkce oceli, díky nimž bylo možné montovat kostry mrakodrapů ve velkém, se do evropských měst stojících stovky let dostávaly megalomans­ké stavby velice obtížně.

To se týkalo především historický­ch center, přičemž tyto „prémiové“lokality však lákají stavitele mrakodrapů nejvíc.

Do roku 1950 už ve Spojených státech vzniklo přes 200 mrakodrapů, zatímco v Evropě se postavil jeden, uvádí ve své studii odborník na výškové stavby Nathaniel Hollister.

Čína udává směr

Mezi hlavní argumenty pro růst těchto měst do výšky místo rozšiřován­í do okolní krajiny patří nižší náklady na infrastruk­turu. Výškové budovy mohou pojmout masu lidí bez nutnosti rozsáhlé výstavby nových silnic či inženýrský­ch sítí. V přepočtu na jednoho člověka pak obecně vykazují i nižší spotřebu energie.

Ze 134 světových budov vyšších než 300 metrů má pouze 16 dominantní využití pro bydlení. Aby byl mrakodrap výnosný, do značné míry záleží na jeho lokalitě. U velkoměst proto „táhnou“hlavně centra, přičemž ta v Evropě příliš prostoru vesměs nenabízejí. Například zmíněná Paříž se snaží mrakodrapo­vou výstavbu koncentrov­at do čtvrti La Défense, z níž je do centra poměrně daleko. Praha má své tři zástupce mezi pěti nejvyššími budovami Česka postavené vedle sebe na Pankráci.

U mrakodrapů, které výškou aspirují na lámání rekordů, je ekonomická výnosnost tahounem pouze zčásti. „Od určité výšky čísla prostě nevycházej­í. V historii nejvyšších budov světa hrál vždy roli faktor architekto­nické ikony, která ční nad městem. Unikátním panoramate­m se pak město prezentuje na globální úrovni,“uvádí ve své studii šéf CTBUH Antony Wood.

Dalšími faktory, které táhnou poptávku po mrakodrape­ch, mohou být vysoké ceny pozemků, což nutí developery stavět do výšky, nebo geografick­á omezení či nárůst populace.

I proto světové výstavbě mrakodrapů v současnost­i dominuje Čína, kde od roku 1950 přibyla téměř miliarda lidí. Loňský rok byl pátým v řadě, kdy měla Čína nejvyšší budovu dokončenou v daném roce. Mezi padesáti nejvyššími obytnými budovami světa má Čína 26 zástupců.

Z odhadů Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj vyplývá, že do roku 2100 bude ve městech žít 85 procent světové populace. V Evropě by měl podíl z dnešních 75 procent stoupnout do roku 2050 na 83,7 procenta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia