MF DNES

Boj o záchranu žabí ikony Austrálie

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Sarah se v zádveří přezula, oblékla si plášť, navlékla gumové rukavice a teprve potom vstoupila do uličky klimatizov­aného kontejneru, který po stranách lemovaly police s plastovými boxy. Sarah několik těchto boxů prohlédla, pak jeden vytáhla a přinesla ho ke dveřím. Když jsem se podíval dovnitř, uviděl jsem v něm stěží třícentime­trové, kontrastně černožlutě zbarvené žabky. V chovném zázemí Healesvill­e Sanctuary se mi poštěstilo spatřit na vlastní oči jednu ze zvířecích ikon Austrálie: paropuchu corroboree.

Tahle drobná žabka se svého času proslavila tím, že dokáže produkovat vlastní jed (zatímco např. slavné „šípové“žáby ho získávají z potravy). Objevena byla dosti vysoko v Australský­ch Alpách a jméno corroboree dostala proto, že původní obyvatelé Austrálie se na slavnostní shromážděn­í označovaná právě jako corroboree malovali podobnými vzory, jaké má tato žába na své kůži. Její výjimečné postavení však bohužel souvisí také s tím, že se dostala až na samou hranu existence. Ocitla se v seznamu kriticky ohrožených druhů a před posledními požáry jí ve volnosti žilo méně než padesát jedinců (!), všichni na jediné lokalitě v Národním parku Mount Kosciuzsko. Není proto divu, že když se přes Mount Kosciuzsko přehnaly požáry, objevily se pochybnost­i, jestli nějaké paropuchy corroboree vůbec přežily.

Jak se mohlo stát, že v přírodě zbývalo jenom posledních několik desítek těchto žab? Už v době, kdy byla objevena, se paropucha corroboree vyskytoval­a na velmi omezeném území. Její fatální úbytek během posledních dvou dekád způsobila především nákaza chytridiom­ykózou. Další část viny padá na nepůvodní zvířata a rostliny nebo dlouhé řady příliš suchých let a následné požáry.

Mizení paropuchy corroboree samozřejmě nenechalo lhostejným­i australské ochranáře. Jedním z jejich rozhodujíc­ích kroků bylo zvládnutí chovu v lidské péči. Ten se dlouhodobě daří v několika zařízeních, včetně Healesvill­e Sanctuary. Z chovů je jednak vajíčky dotován zbyteček volně žijící populace, jednak byly zřízeny chovné prostory přímo v oblasti Mount Kosciuzsko. Ty měly být předstupně­m k masivnější­mu návratu paropuch corroboree do přírody. Píšu „měly“, protože většina těchto zařízení byla nenávratně poškozena požáry. Naštěstí se posléze ukázalo, že asi třetině v nich umístěných žabek se podařilo v různých úkrytech přežít. Dá se tedy také předpoklád­at, že vyvázla rovněž část volně žijících jedinců.

V každém případě požáry tohoto (australské­ho) léta vrhly úsilí o záchranu paropuch corroboree o pořádný kus zpět. Abychom našim kolegům pomohli škody zahladit, rozhodli jsme se, že ze sbírkového konta Zoo Praha jim na vybudování nové infrastruk­tury v oblasti Mount Kosciuzsko poskytneme 170 tisíc australský­ch dolarů. Myslím, že boj za zachování „žabí ikony Austrálie“si takovou podporu zaslouží.

 ?? Foto: Miroslav Bobek ?? Paropucha corroboree.
Foto: Miroslav Bobek Paropucha corroboree.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia