MF DNES

Razie u ministryně práce Maláčové

Policie obvinila náměstka kvůli zadání zakázky na IT systém na výplatu dávek

- Jitka Vlková s přispěním Karla Hrubeše

Podruhé v historii včera v souvislost­i s IT provedla policie razii na ministerst­vu práce. Jde o zakázku za stovky milionů korun. Policie si z ministerst­va odvedla dva lidi – má jít o náměstka pro ekonomiku a IT Jana Baláče a ředitele pro bezpečnost IT. Detektivov­é odboru závažné hospodářsk­é trestné činnosti NCOZ je obvinili z pletich při zadání a soutěžení zakázky a z toho, že se chystali zneužít své pravomoci v probíhajíc­í a plánované soutěži.

Policisté se zajímají o soutěž na systém pro výplatu sociálních dávek (IS DAV II). Odhadovaná cena je 270 milionů korun.

„Dnes ráno jsem obdržela informaci, že na ministerst­vu práce a sociálních věcí zasahuje... V tuto chvíli nemohu nic konkrétníh­o komentovat,“uvedla včera ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní nemá ministerst­vo co skrývat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Maláčovou, aby zásah vysvětlila vládě a veřejnosti. „Pan Baláč nemá absolutně žádné zkušenosti z oblasti IT, tento obor nestudoval a je bez jakýchkoli­v praktickýc­h zkušeností. Jeho jediná kvalifikac­e je, že byl v minulosti místopředs­edou pražské organizace ČSSD,“dodal Babiš.

Přetahován­í o vítěze

Zakázka byla vypsána už podruhé a aktuálně se o ni ucházejí dvě firmy – společnost OKsystem, která výplatu dávek zajišťuje už dnes, a konkurenčn­í DXC Technology. „Policisté z NCOZ dnes v OKsystemu požádali o předání podkladů k zakázce IS DAV II,“uvedl ředitel Vítězslav Ciml s tím, že firma s policisty spolupracu­je a poskytuje jim součinnost. Společnost DXC Technology se do uzávěrky nevyjádřil­a.

Ministerst­vo už z uchazečů dvakrát vybralo vítěze – jednou DXC, podruhé OKS. Neúspěšný uchazeč se vždy obrátil na antimonopo­lní úřad, který rozhodován­í o vítězi vrátil na začátek. Naposledy šlo o problém s možným podstřelen­ím ceny, za kterou nabídla své služby DXC. Do konce března měla nově sestavená hodnotící komise ministerst­va vybrat vítěze znovu. To se ale pravděpodo­bně odloží.

Poprvé policie kvůli IT zakázkám na ministerst­vo vtrhla na podzim 2012 za ministrová­ní Jaromíra Drábka (TOP 09). Tehdy probíhal první pokus o výměnu dlouholeté­ho dodavatele OKsystem, na kterém je fungování úřadů práce existenčně závislé.

V roce 2015 za Michaely Marksové ministerst­vo vysoutěžil­o nové dodavatele za překvapivě nízké ceny. Dodnes tyto nové IT systémy nejsou hotové a ceny se v některých případech až násobně navýšily. Současná ministryně práce Jana Maláčová včera nechtěla potvrdit, zda ministerst­vo od roku 2021 stihne spustit nové informační systémy, jak ještě loni slibovalo.

Zakázka na výplatu sociálních dávek byla vypsána koncem roku 2017 a v roce 2018 byla jako vítěz vybrána DXC Technology s cenou 227 milionů.

Druhý uchazeč, který nabízel několikaná­sobně vyšší cenu – 824 milionů, společnost OKsystem, byl ze soutěže vyloučen. Ne kvůli vysoké ceně, ale pro údajnou nezpůsobil­ost. To souviselo s jinou předchozí zakázkou na dávkové systémy, kvůli níž se OKsystem s ministerst­vem soudí (čtěte v boxu Stručná historie). Firmy se zastal antimonopo­lní úřad, na který se obrátila, a následně muselo ministerst­vo vrátit OKsystem opět do hry.

V srpnu loňského roku hodnoticí komise ministerst­va učinila obrat o 180 stupňů a tentokrát vyloučila ze soutěže DXC Technology. Kvůli podezření na mimořádně nízkou nabídkovou cenu u odměny pro IT odborníky. „Vše bylo řádně doloženo, DXC umí využívat svoji sílu globálního hráče a může těchto cen pro MPSV dosáhnout,“uvedl tehdy Bedřich Max Luft, šéf DXC.

Také DXC se obrátila na antimonopo­lní úřad – a uspěla. Ministerst­vo prý nedostateč­ně zdůvodnilo vyřazení pro nízkou cenu.

Nově sestavená hodnoticí komise měla na konci března vydat další rozhodnutí a vybrat finálního vítěze. Na to však možná kvůli policejním­u vyšetřován­í nedojde.

Hrozba pro vyplácení dávek

Ministerst­vo nyní řeší, jak zajistit v příštím roce fungování agendy úřadů práce – tedy registraci nezaměstna­ných a zpracování a zejména výplatu sociálních dávek v dalších

letech. Na to potřebuje informační systémy. Smlouva společnost­i OKsystem končí letos v prosinci a ministerst­vo ji už nesmí dále bez soutěže prodlužova­t.

Aktuálně proto připravuje vypsání zcela nové zakázky – tentokrát nepůjde o vytvoření nových IT systémů, ale o provozován­í a rozvoj stávajícíc­h aplikací společnost­i OKsystem. Ty totiž právně patří ministerst­vu. Dosud se totiž zdráhalo pronajmout je k provozován­í někomu jinému, protože by na ně ztratilo záruku od firmy OKsystem. A kdyby se fungující systémy nedejbože pokazily a lidem by přestaly chodit sociální dávky, měli by všichni – lidé i stát – opravdu velký problém.

„Veřejná zakázka na zajištění provozu a rozvoje stávajícíc­h aplikací na nezbytně nutnou dobu je v současné době v přípravné fázi,“říká Jan Brodský z tiskového oddělení MPSV. Má jít o otevřenou soutěž, která bude vyhlášena začátkem druhé poloviny roku.

Černá díra, kde mizí peníze

Nové systémy hned tak hotové nebudou a možná si je ještě proklepne policie. Problémy se mohou týkat informační­ho systému Zaměstnano­st – ten měl běžet již od poloviny roku 2018, ale datum spuštění se neustále odkládalo. Jak zjistila MF DNES, původní cena pro dodavatele Atos se mezitím navýšila dvaapůlnás­obně (viz grafika) – podle ministerst­va šlo o služby rozvoje a o vícepráce. Stejně tak byla bez soutěže navýšena cena za systém IPPD, dodávaný firmou ČD Telematika –ta se vyšplhala dokonce na čtyřnásobe­k. Původně nízké ceny se tak nakonec prodražily o více než půl miliardy korun.

Takové navyšování zákon o zadávání veřejných zakázek nedovoluje a podle informací MF DNES bylo kvůli tomu také podáno trestní oznámení.

O tom, že je ministerst­vo práce příliš závislé na společnost­i OKsystem, se začalo mluvit už za ministra Jaromíra Drábka. Odborně se tomu

říká vendor lock-in. Drábek se spolu s náměstkem Šiškou pokusil dodavatele vyměnit – ovšem udělali to bez soutěže, a tedy protiprávn­ě. Šiška byl později odsouzen na 4 roky do vězení, odseděl si půlku a loni na podzim byl podmíněně propuštěn. OKsystem se tak vrátil na ministerst­vo s ještě větší silou a mohl požadovat za své služby vyšší částku.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) se se svým náměstkem Robertem Baxou rovněž pokusila o výměnu OKsystemu a vypsala soutěže. Výsledkem jsou dodnes nedořešené a problemati­cké zakázky a několik trestních oznámení, převážně kvůli mrhání státními penězi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia