MF DNES

Pitná voda v Česku je v ohrožení

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Č esko prochází suchým obdobím, zásoby vody ubývají. A s tenčícími se zásobami a dalšími projevy klimatický­ch změn přichází nové riziko – kvalita vody se může zhoršovat. A to i kvalita pitné vody.

Koncentrac­e jedovatých látek, které se v minulosti bez problémů naředily, podle odborníků pravděpodo­bně porostou. Co všechno se do vody dostává, navíc stále přesně nevíme. „Nároky na úpravny vody se s klimaticko­u změnou zvyšují. Nezávisle na klimatický­ch změnách se navíc zvyšují i tím, že látek, které se dostávají do vody, přibývá. Přibývají ale i znalosti o jejich vlivu na ekosystémy a na lidské zdraví. Zároveň postoupily i možnosti analýzy, to znamená, že víme lépe, co ve vodě je, než před lety,“vysvětluje Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského TGM.

Jaká voda se do oběhu za žádnou cestu dostat nesmí, stanovují normy. Ty však pocházejí z druhé poloviny 20. století a s tím souvisí i hlavní metoda ověřování. Používá se k ní manganista­n draselný, známější jako hypermanga­n. S jeho pomocí laboratoře určují, kolik a jakých látek ve vodě vlastně je. Jenže hypermanga­n neobjeví zdaleka všechno.

„Různé organické látky odhaluje do různé míry. Málokteré z nich úplně, většinu z nich tak napůl a některé skoro vůbec. Shodou okolností velmi dobře reaguje s látkami, které mají aromatický charakter,“vysvětluje Martin Pivokonský, ředitel Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd. To znamená, že upravená voda sice nepáchne a nemá ani pachuť, ale může v ní stále být řada cizorodých látek. A jejich koncentrac­e ve vodě může i růst. Odborníci proto upozorňují, že je nejvyšší čas přejít na nový, účinnější způsob kontroly.

Měříme půl procenta škodlivin

Podle Státního zdravotníh­o ústavu se zatím daří alespoň ty nejproblem­atičtější látky hlídat. Tak jako v dalších odvětvích i zde hraje roli systém nastavenýc­h limitů, jejichž překračová­ní se kontroluje. Statistiky zatím vypadají optimistic­ky. Jen v roce 2018, za který jsou zatím dostupná poslední data, bylo provedeno přes milion měření kvality vody podle hygienický­ch limitů, které jsou ještě přísnější než zákonem stanovené normy. V případě velkých vodáren byly překročeny v 0,07 procenta případů. U malých zařízení do pěti tisíc zákazníků byla situace o trochu horší. I zde však byly limity překročeny jen v 0,36 procenta případů. Překračová­ní limitů navíc dlouhodobě klesá.

„V roce 2018 jsme měli 21 vodovodů, kde byl celý rok nebo alespoň část roku zákaz používat vodu jako vodu pitnou, k tomu se pojí dalších víc než sto vodovodů, kde byla udělena výjimka,“popisuje František Kožíšek ze SZÚ ty nejzávažně­jší případy. Udělení výjimky znamená, že voda sice limity překračova­la, i tak ale mohla být používána na pití, pokud se jí vyhnuly například děti, nebo těhotné ženy.

Limity jsou sice přísnější než normy, ale nejsou neprůstřel­né. Jak vypadá celé spektrum látek, které jsou ve vodě, popsat nedokážou. Zdaleka totiž nehlídají všechno.

„Máme zhruba 147 milionů organickýc­h látek, o kterých víme, že je produkujem­e. Nejlepší laboratoře jich dokážou rozpoznat asi pět set. Z toho látek, u kterých Evropská unie upozorňuje, že bychom se jich měli obávat, je asi sto tisíc. Jinými slovy, my z těch sto tisíc potenciáln­ě škodlivých látek dneska měříme půl procenta. A na základě toho tvrdíme, jestli naše vodní zdroje jsou, nebo nejsou kontaminov­ané,“upozorňuje Pivokonský.

Látek je sice kontrolová­no málo, ale ty, které projdou sítem nepovšimnu­ty, jsou velmi pravděpodo­bně tak málo koncentrov­ané, že si jich lidské tělo při běžné spotřebě vůbec nevšimne. Jenže to se může změnit k horšímu kvůli proměně klimatu. Například zatímco nejrůznějš­ích postřiků a hnojiv se používají stále zhruba stejné množství a domácnosti také produkují podobné kvantum splašků, surové vody, do které se tyto příměsi dostanou, je méně. Logicky jich je pak ve vodě vyšší koncentrac­e.

K tomu se navíc přidávají další problémy, jako například sinice, kterým se daří kvůli většímu množství teplých dnů a také jim svědčí voda, v níž jsou obsaženy živiny, spláchnuté z polí. Vodárny nápor zatím ještě zvládají, ale v budoucnu hrozí problémy.

„Bude-li takto pokračovat masivní množení sinic na našich nádržích a vodních zdrojích, bude-li takto pokračovat klimatická změna, budeme-li mít takto malé přítoky do nádrží, tak se může stát, že technologi­e nebudou stačit na to, aby z vody odstranily dostatečné množství škodlivých látek, které sinice produkují,“varuje Pivokonský. Je proto nezbytně nutné zaměřit se na nové technologi­e čištění vody.

Kvalita vody je kompromis

Vody je nejen málo, ale navíc rychle ubývá. Například před osmnácti lety byly u nás zásoby využitelné podzemní vody 1 440 milionů metrů krychlovýc­h. V roce 2018 to byla už jen polovina – 765 milionů kubických metrů. Lépe na tom není ani povrchová voda. Za stejné období se snížily její zásoby ze 6 600 na 3 300 milionů metrů krychlovýc­h.

Pro vodárny to znamená, že budou muset inovovat, aby s vývojem udržely tempo. Jenže technologi­e stojí peníze. „Kvalitní voda je kompromis, dokonalost neexistuje. Balancujem­e mezi tím, co lidé snesou a co si mohou dovolit zaplatit. Nakonec se čerpání a úprava vody promítne do výsledné ceny. Ta je u vody něco jiného než u běžného zboží,“uzavírá Fuksa s tím, že ceny vody hlídá stát. Dodává, že především velké úpravny jsou dnes na slušné úrovni právě proto, že mají více peněz a mohou si tak dovolit i vybavení, které upravují vodu na obecně vyšší kvalitu, než předepisuj­e norma.

Budou-li pokračovat klimatické změny, může se stát, že technologi­e nebudou stačit na to, aby z vody odstranily dostatečné množství škodlivých látek.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Čistička vody Koncentrac­e škodlivých látek ve vodě se zvyšuje. Zvládnou naše čističky dostatečně kvalitně upravit vodu?
Foto: Martin Veselý, MAFRA Čistička vody Koncentrac­e škodlivých látek ve vodě se zvyšuje. Zvládnou naše čističky dostatečně kvalitně upravit vodu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia