MF DNES

Foldyna odchází z ČSSD

-

Poslanec sociálních demokratů Jaroslav Foldyna po 30 letech opouští stranu, v níž má již dlouhodobé rozepře s jejím vedením. Svého mandátu ve Sněmovně se však nevzdává, potvrdil politik na dotaz iDNES.cz. Dodal, že zvažuje spolupráci s jinou stranou.

„Neshody s politikou stávající sociální demokracie byly dlouhodobé, já jsem v celé řadě otázek situaci viděl jinak, než ji vidí vedení Sociální demokracie,“přiblížil Foldyna. Situaci podle něj už nešlo déle prodlužova­t. „Tak jsem to ukončil, aby spekulace nenabíraly na obrátkách,“dodal.

Severočesk­ý politik dlouhodobě zastává názor, že se ČSSD již neřídí ideologick­ými základy, na nichž byla postavena.

„Nechci být předmětem sporu nebo sváru uvnitř, který by stejně neměl žádný pozitivní výsledek pro nikoho,“uvedl. Poslancem prý zůstane i nadále. „V této chvíli uvažuji o spolupráci s těmi, kteří dělají politiku pro dolních deset milionů,“naznačil.

Formálně Foldyna v ČSSD končí k 25. únoru. Možná náhodou si vybral výročí, které komunisté slaví od roku 1948, kdy převzali v tehdejším Českoslove­nsku na čtyři desetiletí politickou moc.

„Očekával jsem to, Jaroslav Foldyna se reálně s ČSSD rozešel již dávno, teď to zformalizo­val,“reagoval šéf ČSSD Jan Hamáček.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že si Foldyna svým krokem zavřel dveře i za členstvím v poslanecké­m klubu ČSSD.

S odchodem Foldyny se spekuluje o tom, do jaké politické formace hodlá přejít. Mluví se o Trikolóře, hnutí Václava Klause mladšího to však zpochybnil­o. SPD Tomia Okamury se k možnosti přijetí Foldyny do svých řad zatím jasně nevyjádřil­a. (rv, liv)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Foldyna se od ČSSD názorově vzdaloval už dlouho.
Foto: ČTK Foldyna se od ČSSD názorově vzdaloval už dlouho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia